Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Οδηγός Uber αποδείχθηκε...εγκληματίας πολέμου!

Και με υψηλή βαθμολογία μάλιστα!

22 Μαΐου 2019 18:53
Οδηγός Uber αποδείχθηκε...εγκληματίας πολέμου!

Εγκληματίας πολέμου αποδείχθηκε πως ήταν ένας Σομαλός οδηγός της Uber, που εργαζόταν για χρόνια στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

Κατά τον εμφύλιο πόλεμο στα τέλη της δεκαετίας του '80 στη Σομαλία, ο Γιουσούφ Αμπντί Αλί ήταν διοικητής στον εθνικό στρατό που υποστήριζε τον δικτάτορα Μοχάμεντ Σιάντ Μπαρέ, και ήταν υπεύθυνος για αναρίθμητα βασανιστήρια. Ο Φαρχάν Τανί Γουαρφά, Σομαλός πολίτης που αναγνώρισε τον βασανιστή του, κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα στο δικαστήριο πως ο Αλί τον είχε πυροβολήσει και βασανίσει κατά τη διάρκεια του εμφυλίου.

Ο Γουάρφα περιέγραψε πώς το 1987 είχε απαχθεί από το σπίτι του στη βόρεια Σομαλία, από μία ομάδα στρατιωτών του Αλί. Στους μήνες που ακολούθησαν ο άνδρας ανακρίθηκε, βασανίστηκε και χτυπήθηκε υπό τις οδηγίες του Αλί, που ήταν ο διοικητής του τάγματος. Μετά από ένα ακόμα βασανιστήριο και τον εν ψυχρώ πυροβολισμό του, οι στρατιώτες τον άφησαν αναίσθητο για να θαφτεί μαζί με άλλους, αλλά εκείνος συνήλθε και υποσχόμενος αμοιβή στους άνδρες που είχαν αναλάβει να τον θάψουν, κατάφερε να ξεφύγει.

Μέχρι και τον περασμένο μήνα πάντως, ο πρώην βασανιστής οδηγούσε για την εφαρμογή Uber, συγκεντρώνοντας βαθμολογία 4,89, από αναρίθμητους ικανοποιημένους πελάτες. Την Τρίτη, ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Βιρτζίνια αποφάνθηκε ότι ο Αλί ήταν υπεύθυνος για τα βασανιστήρια σε βάρος του Γουαρφά, επιδικάζοντάς του αποζημίωση 500.000 δολαρίων. Ο Γουαρφά δήλωσε «πολύ χαρούμενος» από την ετυμηγορία.

Τον Αλί είχαν αναγνωρίσει θύματα και αυτόπτες μάρτυρες ήδη από το 1992, σε ένα ντοκιμαντέρ από την Καναδική Εταιρεία Μεταδόσεων, όπου προβάλλονταν πολλές μαρτυρίες για τις δολοφονίες και τους ακρωτηριασμούς που είχε διατάξει ο πρώην διοικητής, όσο υπηρετούσε στον εθνικό στρατό, υπό τις οδηγίες του δικτάτορα Μπαρέ. Τότε ο Αλί ζούσε και εργαζόταν στο Τορόντο, ως σεκιούριτι. Στο ντοκιμαντέρ, αρκετοί αυτόπτες μάρτυρες κατήγγειλαν ότι το «Κοράκι», όπως ήταν γνωστός στη Σομαλία, είχε διατάξει τη βίαιη εξόντωση αναρίθμητων ανθρώπων.

Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, ο Αλί είχε απελαθεί από τον Καναδά, με διαταγή δικαστηρίου που τον βρήκε ένοχο για «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Παρόμοια ήταν και η απόφαση των ΗΠΑ που τον απέλασαν και από το δικό τους έδαφος, λίγο καιρό αργότερα, αλλά το 1996 κατάφερε να επιστρέψει στις ΗΠΑ κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ δεν ήταν διαθέσιμη για κάποιο σχόλιο σχετικά με την υπόθεση.

Ο Γουαρφά τον αναγνώρισε περίπου μία δεκαετία αργότερα, το 2004, υποβάλλοντας αγωγή και μήνυση εναντίον του και 15 χρόνια μετά, βγήκε η απόφαση. Είχε προηγηθεί έρευνα του CNN, με ρεπόρτερ να καλούν τον Αλί μέσω Uber για διάφορες διαδρομές. Ο ίδιος τους είπε ότι εκτός από την Uber, στην οποία δούλευε μερικές μόνο ώρες την ημέρα και κυρίως τα Σαββατοκύριακα που είναι «τα πολλά λεφτά», εργαζόταν ως οδηγός πλήρους απασχόλησης και στην Lyft. Οι καθυστερήσεις οφείλονταν στις πολυετείς διαβουλεύσεις για το κατά πόσο ένας εγκληματίας πολέμου άλλης χώρας θα μπορούσε να καταδικαστεί σε δικαστήριο των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους σχετικούς νόμους, ακόμα και όταν βρεθούν ένοχοι, οι δράστες πληρώνουν χρηματικά πρόστιμα και αποζημιώσεις, χωρίς να οδηγηθούν στη φυλακή.

Ερωτηθείς για το αν ήταν δύσκολο να πιάσει δουλειά σε αυτές τις εταιρείες ο Αλί είχε απαντήσει πως κάνουν απλά έναν έλεγχο για παρελθόν και το υπόβαθρο του κάθε οδηγού. Ο πρώην διοικητής του εθνικού στρατού της Σομαλίας εργαζόταν στην Uber τους τελευταίους 18 μήνες, περνώντας όλους τους απαραίτητους ελέγχους της εταιρείας. Οι έλεγχοι περιελάμβαναν τα κρατικά και πολιτειακά αρχεία καθώς και μία διασταύρωση της «μαύρης λίστας» υπόπτων, της αμερικανικής κυβέρνησης, από το FBI και την Interpol.

Εκπρόσωπος της Uber διαβεβαίωσε μετά τη σημερινή ετυμηγορία πως ο πρώην βασανιστής έχει πλέον απομακρυνθεί από την εταιρεία και δεν είναι στους διαθέσιμους οδηγούς της εφαρμογής. Στην δική της ανακοίνωση, η Lyft εξέφρασε την «φρίκη» της για τις κατηγορίες και τις καταγγελίες σε βάρος του Αλί. Όπως και η Uber, διέγραψε εφ' όρου ζωής τον εγκληματία πολέμου από τις λίστες των συνεργατών της. Πριν την Uber και τη Lyft, ο Αλί είχε εργαστεί ως σεκιούριτι και στο διεθνές αεροδρόμιο Dulles κοντά στην Ουάσιγκτον.

Πηγή: Lifo

Σομαλία: Έντεκα νεκροί απο έκρηξη αυτοκινήτου!

Ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη σήμερα κοντά σε ένα ξενοδοχείο και σε εστιατόρια στην πρωτεύουσα της Σομαλίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 11 άνθρωποι και να τραυματιστούν 16, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Από την έκρηξη, η οποία σημειώθηκε το μεσημέρι (τοπική ώρα) σε έναν πολυσύχναστο δρόμο της Μογκαντίσου, μια στήλη πυκνού καπνού υψώθηκε στον ουρανό. Από την έκρηξη καταστράφηκε ένα εστιατόριο και κάποια αυτοκίνητα που βρίσκονταν σταθμευμένα στην περιοχή. Ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι στον τόπο της έκρηξης μέτρησε έξι νεκρούς.

«Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περί τους 12 άλλοι τραυματίστηκαν», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της αστυνομίας Μοχάμεντ Χουσέιν.

«Η έκρηξη κατέστρεψε ένα εστιατόριο και προκάλεσε τον θάνατο πολλών ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα και έξω από το εστιατόριο. Ο αριθμός των νεκρών πιθανόν να αυξηθεί», πρόσθεσε.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την επίθεση. Ένοπλα μέλη της αλ Σαμπάαμπ, της οργάνωσης που συνδέεται με την αλ Κάιντα, έχουν στο παρελθόν βάλει στόχο το ίδιο ξενοδοχείο, το Wehliye Hotel, το οποίο βρίσκεται στον πολυσύχναστο δρόμο Μάκα αλ Μουκάραμ.

Το Σάββατο 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν από δύο εκρήξεις και από την ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα σε μέλη της συνδεόμενης με την αλ Κάιντα οργάνωσης αλ Σαμπάαμπ και σε άνδρες ασφαλείας στην καρδιά της πρωτεύουσας. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ένας υφυπουργός.

TAGS
 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share