Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

"Ο Καπετανάκης που ‘χει ντούγκλα στο μουστάκι" Αλήθεια τι είναι ντούγκλα;

Το γνώριζες;

22 Μαΐου 2019 15:53

Το γνωστό σε όλους άσμα που σίγουρα κάποια στιγμή έχουμε σιγοτραγουδήσει! "...με τον Καπετανάκη που ‘χει ντούγκλα στο μουστάκι..." Αλήθεια τι είναι "ντουγκλα";

Παρ’ ότι η λέξη «ντούγκλα» (ή ντούγλα), σε συνδυασμό με τα συμφραζόμενα (δηλαδή το μουστάκι), αλλά και ηχητικά, δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για μπούκλα, δηλαδή παραπέμπει σε (στριφο)γυριστό μουστάκι, εν τούτοις η πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς έτσι. Η ντούγκλα αποτελεί λάθος προφορά τής αγγλικής λέξης «Douglas», η οποία κανονικά προφέρεται «Ντάγκλας».

Πριν μερικές δεκαετίες, που ήταν τής μόδας το στριφογυριστό («τσιγκελωτό») μουστάκι, οι άντρες χρησιμοποιούσαν κερί για να μπορέσουν να επιτύχουν και να κρατήσουν το σχήμα που ήθελαν. Ένα απ’ τα πιο δημοφιλή κεριά, ήταν το «Douglas», αμερικανικής προελεύσεως. Καθώς όμως για τον μέσο Έλληνα τής εποχής εκείνης, η γνώση τής αγγλικής γλώσσας και γενικότερα η φωνητική απόδοση ξενικών όρων, δεν ήταν και «στα πάνω της», το «Ντάγκλας» έγινε «Ντούγκλας», για να καταλήξει στο «ντούγκλα» (ή ντούγλα).

Κατά μία άλλη εκδοχή, ο όρος οφείλεται στον Αμερικανό ηθοποιό Douglas Fairbanks (1883-1939), ο οποίος είχε δημιουργήσει μόδα με το λεπτό μουστάκι του κι όταν κάποιος ήθελε να αναφερθεί σε τέτοιο μουστάκι, έλεγε «αυτός έχει μουστάκι (α λα) Ντούγκλας».

Για την ιστορία, ο Καπετανάκης «που ‘χει ντούγκλα στο μουστάκι» όπως αναφέρεται στο γνωστό τραγούδι (ερμηνευτής ο Πάνος Μιχαλόπουλος), ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Ήταν ακόλουθος του Ελευθέριου Βενιζέλου και κατά την δεκαετία τού 1930, διετέλεσε διευθυντής των φυλακών της Παλαιάς Στρατώνας στο Μοναστηράκι. Ήταν ιδιαίτερα αυστηρός και επιβλητικός. Το μουστάκι του ήταν περιβόητο. Του έκανε ιδιαίτερη περιποίηση και το πρόσεχε σαν τα μάτια του, καθώς όταν κοιμόταν το έβαζε σε…μυστακοθήκη.

Ήξερες τι σημαίνει το "Γ" που είναι γραμμένο δίπλα στο κουδούνι σας;

Με μία γρήγορη ματιά στο διαδίκτυο θα διαπιστώσετε ότι έχουν κατασκευαστεί διάφορα ευφάνταστα σενάρια για το τι μπορεί να σημαίνει το «Γ». Επικρατέστερη θεωρία είναι ότι κάποια σπείρα διαρρηκτών σας έχει βάλει στο μάτι.

Μην ανησυχείτε! Κανείς δεν πρόκειται να διαρρήξει το σπίτι σας επειδή το Γ μπήκε στο θυροτηλέφωνό σας.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το thestival.gr, το Γ δίπλα στο όνομά σας το έγραψε κάποιος διανομέας φαγητού που έφερε στην πόρτα σας τον καφέ ή το φαγητό σας. Για ποιο λόγο το έκανε; Γιατί δεν του δώσατε πουρμπουάρ. Ο διανομέας άφησε το αποτύπωμά του για να γνωρίζουν όλοι οι διανομείς που θα σας εξυπηρετήσουν ότι δεν δίνετε φιλοδώρημα. Πρόκειται για έναν κώδικα επικοινωνίας μεταξύ των ντελιβεράδων. Δείτε επίσης τα 10 πράγματα που σκέφτεται ένας ντελιβεράς και δεν θα σας τα πει ποτέ!

«Γ» όπως λέμε… «γύφτος»
«Είναι το πρώτο γράμμα της λέξης γύφτος. Τα τελευταία χρόνια οι ντελιβεράδες ποντάρουμε πολύ στα φιλοδωρήματα για να αυξήσουμε το εισόδημά μας. Κάποιοι από το σινάφι μας σκέφτηκαν ότι με το Γ στο θυροτηλέφωνο θα γνωρίζουν όλοι οι πακετάδες αν ο συγκεκριμένος πελάτης δίνει πουρμπουάρ» εξηγεί στο thestival.gr διανομέας φαγητού με αρκετά χρόνια στο επάγγελμα.

Στο ερώτημα «τι συμβαίνει στους πελάτες που έχουν το Γ δίπλα στο όνομά τους, στο θυροτηλέφωνο», ο έμπειρος διανομέας δεν έχει την απάντηση. «Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει πακετάς που θα φτύσει μέσα στο φαγητό κάποιου πελάτη. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι λάθος αυτό το σταμπάρισμα. Μπορεί ο άλλος να μην έχει την οικονομική άνεση για να δώσει φιλοδώρημα. Τι πρέπει να τον κάνουμε; Να τον κρεμάσουμε;» σχολιάζει ο διανομέας.

Πάντως η… αφαίρεση του τρίτου γράμματος της αλφαβήτου από το θυροτηλέφωνό σας, θα ήταν μια έξυπνη κίνηση.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share