Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Τι χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι αντί για χαρτί υγείας;

Το ήξερες;

21 Μαΐου 2019 18:23
Τι χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι αντί για χαρτί υγείας;

Εσύ το ήξερες; Αυτό χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι αντί για χαρτί υγείας!

Το χαρτί υγείας, στη βιομηχανική κοινωνία που διανύουμε, αποτελεί κάτι σύνηθες. Δεν μας είναι πρωτόγνωρο, είναι ένα από τα κατεξοχήν προϊόντα υγιεινής. Δεν ήταν, όμως, πάντα έτσι.

Πηγαίνοντας εκατοντάδες χρόνια πίσω, ο Βεζούβιος εξερράγη στις 24 Αυγούστου το 79 μ.Χ. Η Πομπηία, το Χερκουλάνιουμ και άλλοι ρωμαϊκοί οικισμοί κλείστηκαν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά τον 18ο αιώνα και από τότε οι χώροι αυτοί μας έδωσαν μια καινούρια ματιά στην αρχαία ρωμαϊκή κοινωνία.

Πολλά από τα μπάνια που αποκαλύφθηκαν στην Πομπηία και αλλού ήταν κοινόχρηστα. Σε πολλές περιπτώσεις, ήταν όμορφα, με τοιχογραφίες στους τοίχους, γλυπτά και σειρές οπών χαραγμένες σε ιταλικές μαρμάρινες πλάκες.

Οι ρωμαϊκές τουαλέτες δεν είχαν καζανάκι. Ορισμένες από αυτές ήταν συνδεδεμένες με εσωτερικά συστήματα υδραυλικών εγκαταστάσεων και αποχέτευσης, τα οποία διοχέτευαν ένα μικρό ρεύμα νερού που έρεε συνεχώς.

Πώς σκουπίζονταν, όμως, οι αρχαίοι Ρωμαίοι όταν έκαναν την ανάγκη τους; Αντί για ρολό χαρτιού τουαλέτας, ο αρχαίος Ρωμαίος είχε το λεγόμενο tersorium, που έμοιαζε με πιγκάλ. Ήταν ένα πινέλο με φυσικό σφουγγάρι, τα οποία αλίευαν στη Μεσόγειο Θάλασσα. Με το που σκουπιζόταν κάποιος, το ξέπλενε με νερό ή ξύδι και το άφηνε για τον επόμενο. Το εναλλακτικό προϊόν ήταν κεραμικές πέτρες με την ονομασία pessoi, χωρίς να είναι σίγουρος κάποιος αν όντως ήταν βολικές.

Κάπου εδώ γεννιέται και η λέξη σφουγγοκωλάριος. Πρόκειται για τους ανθρώπους του παλατιού που σκούπιζαν τον πισινό των βασιλιάδων. Μιας και πλέον έχουμε άλλη μέθοδο για να σκουπιζόμαστε, ως σφουγγοκωλάριο χαρακτηρίζουμε τον γλείφτη και τον αχυράνθρωπο που εκπροσωπεί τα αφεντικά.

Ενδιαφέρουσα πάντως είναι και η μέθοδος της ούρησης. Οι άνθρωποι ουρούσαν σε μικρά τσουκάλια (σαν γλάστρες) μέσα στο σπίτι τους. Όταν αυτά γέμιζαν, τα έδιναν σε υπαλλήλους της συνοικίας που έρχονταν μια φορά την εβδομάδα για να τα συλλέξουν. Γιατί; Επειδή με αυτά έπλεναν τους τηβέννους και τους χιτώνες τους.

Άραγε, θα αντικατασταθεί και το χαρτί υγείας σε μερικές εκατοντάδες χρόνια;

Αυτή την εφεύρεση την χρησιμοποιούν χιλιάδες καθημερινά! Ο εφευρέτης την σκέφτηκε στο μπάνιο!

Είναι μια εφεύρεση που πλέον την χρησιμοποιούμε καθημερινά! Τα τελευταία χρόνια κιόλας ακόμα περισσότερο. Το φοβερό με αυτήν την εφεύρεση είναι ότι ο εμπνευστής την "σκέφτηκε" στο μπάνιο!

Ο Τζον Άντριαν Σέφερντ – Μπάρον γεννήθηκε το 1925 στην Ινδία, που τότε ακόμα ανήκε στην Βρετανική Αυτοκρατορία. Σπούδασε στην πατρίδα του την μεγάλη Βρετανία και συγκεκριμένα στο Εδιμβούργο και στο Κέιμπριτζ. Η ιστορία και τα οικονομικά ήταν τα αντικείμενα το σπουδών του, πριν υπηρετήσει στον στρατό ως αλεξιπτωτιστής.

Την δεκαετία του ’60, εργάστηκε σε μια τυπογραφική εταιρεία. Εκείνη την εποχή και ενώ βρισκόταν στο μπάνιο του σπιτιού του, του ήρθε μια μεγαλοφυής ιδέα που έμελλε να φέρει επανάσταση. Σκέφτηκε λοιπόν να κατασκευάσει ένα μηχάνημα ανάληψης χρημάτων. Την γνωστή σε όλους μας σήμερα Αυτόματη Ταμειολογιστική Μηχανή ή αλλιώς ATM.

Η αρχική του ιδέα ήταν ο αυτόματος πωλητής σοκολάτας, αλλά σκέφτηκε να αντικαταστήσει την σοκολάτα με μετρητά. Η πρώτη τράπεζα που πείστηκε για την εφεύρεσή του ήταν η Barclays. Ο Σέφερντ – Μπάρον ήπιε ένα ποτήρι τζιν με τον τότε διευθύνων σύμβουλο της τράπεζας και υπέγραψαν την συμφωνία.

Το πρώτο ΑΤΜ τοποθετήθηκε στο Βόρειο Λονδίνο, στο τοπικό υποκατάστημα της Barclays, το 1967. Φυσικά, αρχικά δεν χρησιμοποιούνταν κάρτες αλλά ειδικές επιταγές εμποτισμένες με άνθρακα 14. Το μηχάνημα ανίχνευε την συγκεκριμένη ουσία και την ταύτιζε με έναν αριθμό ασφαλείας.

Το μηχάνημα συνόδευε μια ακόμα «εφεύρεση» που σήμερα γνωρίζουμε όλοι. Κι αυτό ήταν ο κωδικός ασφαλείας, ή το PIN. O Σέφερντ – Μπάρον θέλησε να το κάνει εξαψήφιο. Όμως κατέληξε στα τέσσερα ψηφία. Πως; Η ιδέα προέκυψε από μια συζήτηση με την σύζυγό του σε ένα άλλο δωμάτιο του σπιτιού. Στην κουζίνα. Εκεί η γυναίκα του του είπε πως τα έξι είναι πολλά και πως θα πρέπει να είναι το πολύ τέσσερα για να μην τα ξεχνάει.

Η εφεύρεσή του έγινε καθημερινή για εκατομμύρια κόσμου. Και σιγά σιγά εξελίχθηκε. Ο Σέφερντ - Μπάρον έζησε για να δει μεγάλες αλλαγές της αρχικής του εφεύρεσης και πέθανε στα 85 του, στις 15 Μαΐου του 2010.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share