Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Γνωρίζετε ποιοι είναι οι συμβολισμοί για το τσουρέκι, τα αυγά και τον οβελία;

Πρέπει να ξέρουμε τι συμβολίζει το καθένα!

27 Απριλίου 2019 11:54
Γνωρίζετε ποιοι είναι οι συμβολισμοί για το τσουρέκι, τα αυγά και τον οβελία;

Κάθε Πάσχα κάνουμε κάποια πράγματα που πρέπει να τηρούμε σύμφωνα με την παράδοση! Ποιος είναι όμως ο συμβολισμός για τα βαμμένα κόκκινα αυγά, το τσουρέκι και τον οβελία; Συνδέονται με συμβολισμούς που έχουν άμεσα σχέση με τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας.

Το αβγό αποτελεί σύμβολο της γέννησης του κόσμου και του κύκλου της ζωής, δεν είναι λοιπόν περίεργο που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πασχαλινού τραπεζιού, μιας και το Πάσχα -με την Ανάσταση του Χριστού- γιορτάζουμε τη νίκη της ζωής επί του θανάτου. Πλέον τα συναντάμε βαμμένα σε διάφορα χρώματα και με πολλά και ευφάνταστα σχέδια, ωστόσο παραδοσιακά βάφονται κόκκινα, ενώ η μέρα που γίνεται το βάψιμο τους είναι η Μεγάλη Πέμπτη.

Σύμφωνα με την παράδοση λοιπόν, η Μεγάλη Πέμπτη -η μέρα που γίνεται η Σταύρωση- είναι η μέρα που βάφονται τα αυγά κόκκινα, μιας και το χρώμα αυτό συμβολίζει το αίμα του Χριστού. Όσον αφορά στο τσούγκρισμα των αυγών, συμβολίζει την Ανάσταση ή το σπάσιμο του τάφου του Χριστού και πιθανολογείται ότι ξεκίνησε ως παιχνίδι στη Βρετανία και κατόπιν εξαπλώθηκε.

Σημειώστε ότι σύμφωνα με το έθιμο το πρώτο αυγό που βάφετε κάθε χρόνο είναι της Παναγίας και δεν πρέπει να σπάει, αντιθέτως το φυλάτε στο εικονοστάσι μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη του επόμενου Πάσχα οπότε και το φυτεύετε στο χωράφι (εάν έχετε, αλλιώς στις γλάστρες σας) για να είναι εύφορο.

Το έθιμο του σουβλιστού αρνιού προέρχεται από τις παραδόσεις των Εβραίων, οι οποίοι μάλιστα έβαφαν και την είσοδο των σπιτιών τους με το αίμα του θυσιαζόμενου αρνιού, κατ’ αναπαράσταση της νύχτας της εξόδου από την Αίγυπτο. Το θυσιαζόμενο αρνί λοιπόν γίνεται οβελίας (ψήνεται δηλαδή στη σούβλα), συμβολίζοντας τον “αμνό” του Θεού που θυσιάστηκε για την ανθρωπότητα.

Στην Ελλάδα, το σούβλισμα είναι μια πολύ παλιά μέθοδος ψησίματος, την οποία εφάρμοζαν και οι αρχαίοι Έλληνες πριν χιλιάδες χρόνια. Πλέον βέβαια, κάθε περιοχή έχει τις δικές τις πασχαλινές παραδόσεις που περιλαμβάνουν και άλλους τρόπους ψησίματος των κρεάτινων εδεσμάτων, όπως το κλέφτικο, το γεμιστό αρνί και η γάστρα.

Μπορεί κάθε περιοχή της Ελλάδας να έχει τα δικά της ιδιαίτερα γλυκά που ετοιμάζουν στα σπίτια τη Μεγάλη Πέμπτη, ωστόσο υπάρχουν δύο γλυκά που δε λείπουν από κανένα σπίτι. Ο λόγος για τα τσουρέκια και τα πασχαλινά κουλουράκια, που μπορεί οι συνταγές τους να διαφέρουν, μοιράζονται όμως ένα κοινό χαρακτηριστικό -το σχήμα τους θυμίζει πλεξούδα. Και εάν αναρωτιέστε γιατί επιλέγουμε αυτό το σχήμα, είναι γιατί συμβολίζει την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων. Επιπλέον, τα τσουρέκια αλλά και το λαμπρόψωμο και οι λαμπροκουλούρες που φτιάχνονται σε διάφορα μέρη της χώρας μας συμβολίζουν την Ανάσταση, μιας και το αλεύρι “ζωντανεύει” και μεταμορφώνεται σε ψωμί.

Εσύ το γνώριζες αυτός είναι ο λόγος που βάφουμε αυγά την Μ.Πέμπτη!

Έχετε αναρωτηθεί ποιος είναι ο λόγος που βάφουμε πάντα τη Μεγάλη Πέμπτη τα πασχαλινά αυγά;

Κάθε Μεγάλη Πέμπτη όλοι μας βάφουμε κόκκινα αβγά για να τα τσουγκρίσουμε μαζί με συγγενείς και φίλους το βράδυ της Ανάστασης και στο Πασχαλινό τραπέζι της Κυριακής. Έχετε αναρωτηθεί όμως πως ξεκίνησε η συγκεκριμένη παράδοση και ποια είναι η ουσία της;

Οι ερμηνείες που έχει το έθιμο:

Ένα από τα επικρατέστερα έθιμα λέει πως το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα και τη θυσία του Ιησού, ενώ σε άλλες ερμηνείες οι πρωταγωνίστριες είναι τρεις γυναίκες: η Παναγία, η Μαρία Μαγδαληνή και μία δύσπιστη ανώνυμη γυναίκα.

Λέγεται λοιπόν ότι η Παναγία πήρε ένα καλάθι με αβγά και το πρόσφερε στους φρουρούς του Υιού της, παρακαλώντας τους να του φέρονται καλά. Όταν τα δάκρυα της έπεσαν πάνω στα αβγά, αυτά βάφτηκαν κόκκινα. Μια άλλη εικασία συνδέει το κόκκινο χρώμα μαζί με τη Μαρία Μαγδαληνή, η οποία πάλεψε πολύ για να διαδώσει το Ευαγγέλιο μετά την Ανάσταση του Κυρίου. Όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας έμαθε για την Ανάσταση του Χριστού, τη θεώρησε τόσο απίθανη όσο και το να βαφτούν τα αβγά κόκκινα. Εκείνη τότε χρωμάτισε μερικά κόκκινα αυγά και του τα πήγε για να του επιβεβαιώσει το γεγονός.

Η παραπάνω ιστορία έχει ακόμη μια παραλλαγή, που θέλει μια άγνωστη γυναικά να μη πιστεύει στην Ανάσταση του Ιησού και να λέει: «Όταν τα αβγά που κρατώ θα γίνουν κόκκινα, τότε θα αναστηθεί και ο Χριστός». Και τότε αυτά έγιναν κόκκινα» . Σύμφωνα με τη παράδοση το πρώτο αβγό που βάφεται σε κάθε σπίτι ανήκει στην Παναγία και δεν πρέπει να το τσουγκρίζουμε. Μέχρι και σήμερα πολλές νοικοκυρές το φυλάνε σε εικονοστάσι όλη τη χρονιά μέχρι το επόμενο Πάσχα.

Τη Μεγάλη Πέμπτη του επόμενου έτους το φυτεύουν στα χωράφια τους για να είναι εύφορα η το κρεμάνε στα μαντριά των ζώων για να είναι γόνιμα.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share