Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Εμείς τσουγκρίζουμε αυγά και άλλοι στολίζουν δέντρα! Αυτά είναι τα περίεργα έθιμα ανά τον κόσμο!

Το ήξερες...;

25 Απριλίου 2019 12:15
Εμείς τσουγκρίζουμε αυγά και άλλοι στολίζουν δέντρα! Αυτά είναι τα περίεργα έθιμα ανά τον κόσμο!

Τα έθιμα του Πάσχα πάνω-κάτω τα γνωρίζουμε! Κόκκινα αυγά, λαμπάδες κτλ βέβαια υπάρχουν πάρα πολλά έθιμα στην Ελλάδα που ίσως δεν τα γνωρίζεις. Εκτός όμως από την Ελλάδα και ο υπόλοιπος κόσμος γιορτάζει το Πάσχα, με έθιμα που μας φαίνονται περίεργα.

Θα αναφερθούμε σε εφτά διαφορετικά έθιμα που μας κίνησαν το ενδιαφέρον.

Γερμανία

Στο Saalfeld της ανατολικής Γερμανίας, στολίζουν δέντρο το Πάσχα. Κι όμως είναι αλήθεια!

Περίπου 50 χρόνια πριν, η γνωστή οικογένεια Kraft ξεκίνησε να στολίζει ένα πασχαλινό δέντρο με 9.000 πασχαλινά αυγά. Από τότε αποτελεί έθιμο απαράβατο.

Η.Π.Α

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα συναντήσουμε δύο έθιμα. Το πρώτο είναι ο περίφημος Λαγός του Πάσχα, ο οποίος σε αντιστοιχία με τον Άγιο Βασίλη, επισκέπτεται τα σπίτια και αφήνει καλάθια με χρωματιστά αυγά στα παιδιά, αλλά και παιχνίδια.

Το δεύτερο αφορά το έθιμο του κυνηγιού των αυγών. Κάθε Κυριακή του Πάσχα, οι γονείς κρύβουν στον κήπο ή στο σπίτι σοκολατένια αυγά και μικρές εκπλήξεις, τα οποία τα παιδιά μετά ψάχνουν και μαζεύουν στο καλάθι τους. Το έθιμο αυτό ξεκινάει από τον Μεσαίωνα, όπου αποτελούσε περισσότερο παιχνίδι ενηλίκων σε χώρες της Ευρώπης. Ακόμα και οι ευγενείς σε εκδηλώσεις και χορούς που διεξάγωνταν σε μεγάλα ανάκτορα, ξεχύνονταν στους κήπους και έψαχναν τα αυγά που ήταν θαμμένα μέσα στο χώμα.

Σουηδία

Στη Φινλανδία και σε μέρη της Σουηδίας, τα παιδιά "ζωντανεύουν" τη μάγισσα του Πάσχα, ντύνονται με παλιά ρούχα και κουρέλια και κρατάνε σκουπόξυλα. Ντυμένα με αυτό τον τρόπο, πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα και ζητούν κέρασμα (όπως στο Halloween), δίνοντας ως αντάλλαγμα διακοσμημένα κλαδιά με μπουμπούκια. Οι μέρες που κυκλοφορούν στους δρόμους είναι η Πέμπτη ή το Σάββατο πριν από το Πάσχα. Επίσης, τις μέρες μέχρι το Πάσχα, φωτιές και πυροτεχνήματα ανάβουν στους δρόμους για να "διώξουν" τις μάγισσες που πιστεύεται ότι βγαίνουν ανάμεσα στη Μεγάλη Πέμπτη και την Κυριακή του Πάσχα.

Πράγα

Στη Πράγα συνηθίζουν να βάφουν μεγάλα πασχαλινά αυγά, σε διάφορα σχέδια, τα οποία διακοσμούν την κεντρική πλατεία.

Πολωνία

Το ασυνήθιστο έθιμο να παίζουν μπουγέλο τη Δευτέρα του Πάσχα, έχουν στη Πολωνία και είναι γνωστό και ως Smingus-dyngus. Σύμφωνα μ’αυτό, τα αγόρια μπουγελώνουν τα κορίτσια και ως έθιμο χρονολογείται στον 15ο αιώνα. Παλιότερα, υπήρχαν δύο χωριστά έθιμα: κατά το śmingus, οι άνδρες έριχναν νερό στις γυναίκες και κατά το dyngus, οι άνθρωποι ζητούσαν δωρεές. Η παράδοση του Smingus-Dyngus τη Δευτέρα του Πάσχα είναι ένα έθιμο που σήμερα εμφανίζεται σε όλους τους σλαβικούς πολιτισμούς.

Γαλλία

Στην πόλη Haux της νοτιοδυτικής Γαλλίας, τη Δευτέρα του Πάσχα, την ώρα του μεσημεριανού γεύματος, ψήνεται μια γιγαντιαία ομελέτα στην κεντρική πλατεία. Περίπου 5.000 αυγά χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν ένα κατάλληλο γεύμα για 1.000 άτομα.

Ισπανία

Το χορό του Θανάτου στήνουν οι κάτοικοι της πόλης Verges στα βορειανατολικά της Ισπανίας, τη Μεγάλη Πέμπτη! Φορώντας κοστούμια, συνήθως σκελετών, συμμετέχουν στην πομπή του παραδοσιακού "χορού του θανάτου", στους δρόμους της μεσαιωνικής πόλης. Η παρέλαση ξεκινά τα μεσάνυχτα, διαρκεί τρεις ώρες και κορυφώνεται με τρομακτικούς σκελετούς που μεταφέρουν κιβώτια με στάχτες.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share