Κυριακή, 12 Ιουλίου 2020

Έρευνα: Κι όμως λένε και οι σκύλοι ψέματα!

Όσκαρ Ά Ανδρικού Ρόλουγια την ερμηνεία: «Υποφέρω από πείνα, τάισε με».

17 Απριλίου 2019 13:48
Έρευνα: Κι όμως λένε και οι σκύλοι ψέματα!
Follow us on Google News

Εσύ το ήξερες ότι οι τετράποδοι φίλοι μας μπορούν να «πουν» με τον τρόπο τους αθώα ψέματα προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους; (π.χ. μια λιχουδιά). Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Animal Cognition αποδεικνύεται πως τα σκυλάκια μπορούν αν θέλουν να μας ξεγελάσουν και να πάρουν από μας αυτό που θέλουν. Έχουν την ικανότητα να καταλάβουν αν κάποιος είναι με το μέρος τους ή όχι και αντίστοιχα να του δείξουν την ανάλογη εμπιστοσύνη προκειμένου να φτάσουν στο στόχο τους.
Έχεις κατοικίδιο; Αυτα είναι 7 μυστικά για να έχεις παντα το σπίτι σου καθαρό!

Ήδη από τις δύο πρώτες μέρες διεξαγωγής της έρευνας τα σημάδια ήταν εμφανή. Άκου πως έγινε. Οι ερευνητές έχουν στήσει σε ένα χώρο τρία κουτιά φαγητού. Στο ένα υπάρχει η αγαπημένη λιχουδιά του σκύλου, στο δεύτερο μια λιγότερο αγαπημένη του, ενώ το τρίτο κουτί είναι άδειο. Τα σκυλιά καλούνται να οδηγήσουν δύο διαφορετικούς ανθρώπους -έναν συνεργάσιμο και έναν ανταγωνιστικό- στο κουτί που θέλουν. Ο μεν συνεργάσιμος έχει οδηγία να δίνει στον σκύλο τη λιχουδιά που κρύβεται κάτω από το κουτί, ενώ ο δε ανταγωνιστικός όχι απλά δεν τη δίνει άλλα δείχνει στο ζώο ότι την κρατά για τον εαυτό του.

undefined

Έτσι λοιπόν, από την πρώτη κιόλας μέρα τα σκυλιά είχαν καταλάβει κατά κάποιο τρόπο τι γίνεται και ποιος είναι με το μέρος τους και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οδήγησαν τον «συνεργάσιμο» άνθρωπο στο αγαπημένο τους κουτί περισσότερες φορές από ότι τον «ανταγωνιστικό». Ενώ ήδη από την επόμενη, οι τετράποδοι φίλοι μας είχαν πονηρευτεί αρκετά και φάνηκε πως ήξεραν τι έκαναν, δεδομένου ότι οδηγούσαν τον δεύτερο τύπο ανθρώπου όλο και λιγότερο στην αγαπημένη τους λιχουδιά και πολύ περισσότερο στο άδειο κουτί.

Βλέπουμε δηλαδή πως τα σκυλάκια κατάλαβαν άμεσα πως με το να πηγαίνουν τον ανταγωνιστικό άνθρωπο που τους έπαιρνε το έπαθλο στο δεύτερο ή ακόμα περισσότερο στο τρίτο κουτί, είχαν την ίδια πιθανότητα να πάρουν την αγαπημένη τους λιχουδιά. Το ίδιο δεν είναι εξάλλου να πας με τον «συνεργάσιμο» και να πάρεις το treat ή να παραπλανήσεις επίτηδες τον «ανταγωνιστικό» και να φτάσεις στο άδειο κουτί; Αφού αυτός δε θα τους έδινε τη λιχουδιά. Άρα τα σκυλιά κατάλαβαν πως δεν υπήρχε λόγος να τα ξεγελά ο δεύτερος και να τους παίρνει το κέρασμα.

Έρευνα: Eίναι πιο καλό να κοιμάσαι δίπλα σε ένα σκύλο παρά σε έναν άντρα!

Έρευνα: Eίναι πιο καλό να κοιμάσαι δίπλα σε ένα σκύλο παρά σε έναν άντρα!

Οι γυναίκες, λοιπόν, κοιμούνται καλύτερα δίπλα στον σκύλο τους, παρά δίπλα σ' ένα ανθρώπινο ον, αναφέρει ως κεντρικό συμπέρασμα η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από Αμερικανούς επιστήμονες. Πιο συγκεκριμένα, η Dr. Christy L. Hoffman, καθηγήτρια του Canisius College της Νέας Υόρκης- το οποίο ασχολείται με τη μελέτη των ζώων και την επίδρασή τους στον άνθρωπο- μαζί με την ομάδα της διερεύνησαν τον αντίκτυπο που έχει στην ποιότητα του ύπνου μας η παρουσία ενός κατοικίδιου. Η μελέτη αφορά σε δείγμα 962 ενήλικων γυναικών που κατοικούν στις ΗΠΑ. Το 55% μοιράζονταν το κρεβάτι τους με τουλάχιστον ένα σκυλάκι, το 31% με τουλάχιστον μία γάτα και το 57% με έναν δίποδο σύντροφο. Σύμφωνα με την αναφορά των μελετητών, οι γυναίκες που μοιράζονται το στρώμα με τον σκύλο τους, κοιμούνται καλύτερα και πιο ξεκούραστα. Τα σκυλιά τους διέκοπταν τον ύπνο τους λιγότερο από τους ανθρώπινους συντρόφους τους, ενώ έγινε καταγραφή πιο ισχυρών συναισθημάτων για εκείνα, όπως «ασφάλεια» και «άνεση». Έχεις σκυλάκι; Δες τι πρέπει να τον ταϊζεις!

undefined

Αναφορικά με τις γυναίκες που μοιράζονται το κρεβάτι τους με το γατί, αυτό που βγήκε ως συμπέρασμα είναι ότι τα αιλουροειδή είναι εξίσου ενοχλητικά με τους ανθρώπους στον ύπνο, ενώ παράλληλα το αίσθημα ασφάλειας και άνεσης που γεννούν οι γάτες είναι αισθητά μειωμένο σε σχέση με όσα νιώθουν οι «σκυλομαμάδες». Οι τελευταίες, μάλιστα, πάνε για ύπνο νωρίτερα και ξυπνούν επίσης νωρίτερα σε σχέση με τις cat lovers.

Η συγκεκριμένη έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει μία αντίστοιχη της Mayo Clinic από το 2017, η οποία έδειξε πως τα άτομα που κοιμούνται παρέα με σκύλο στο κρεβατάκι, κοιμούνται καλύτερα. Ωστόσο, η Δόκτωρ Hoffman συστήνει περαιτέρω έρευνα επί του θέματος και την επιθυμία να πραγματοποιηθεί άμεσα μία αντίστοιχη έρευνα για τους άντρες, ελπίζοντας πως δεν είναι το φύλο του ατόμου με το οποίο κοιμόμαστε αυτό που «φταίει», αλλά η υπεροχή της συντροφιάς και της ζεστασιάς ενός σκύλου. Θα συμφωνήσουμε.

 

Περίεργα-Funny

Ροή ειδήσεων

Share