Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αυτό δεν το ξέραμε: Γιατί τα κουμπιά στα ανδρικά πουκάμισα είναι στα δεξιά, ενώ στα γυναικεία αριστερά;

Kαι όμως δεν πάει το μυαλό σας…

11 Απριλίου 2019 11:44
Αυτό δεν το ξέραμε: Γιατί τα κουμπιά στα ανδρικά πουκάμισα είναι στα δεξιά, ενώ στα γυναικεία αριστερά;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα κουμπιά στα ανδρικά πουκάμισα είναι στα δεξιά, ενώ στα γυναικεία αριστερά; Αν ναι, εμείς σας έχουμε την απάντηση και πραγματικά θα πάθετε πλάκα!

Γιατί υπάρχει, όμως, αυτή η διαφορά στον τρόπο που τοποθετούνται τα κουμπιά στα πουκάμισα;

Αν πηγαίνει ο νους σας ότι έχει να κάνει με κάποια διάκριση ανάμεσα στα δύο φύλλα, έχετε μαντέψει λάθος, αφού ο λόγος που συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι περισσότερο ιστορικός.

Τα κουμπιά άρχιζαν να εμφανίζονται τον 13ο αιώνα και θεωρούνταν είδος πολυτελείας. Δεδομένου ότι οι άντρες ήταν οι πρώτοι που άρχιζαν να φορούν πουκάμισα, ήταν λογικό να τοποθετηθούν στην δεξιά πλευρά αφού οι περισσότεροι άνθρωποι είναι δεξιόχειρες και χρησιμοποιούν περισσότερο το χέρι εκείνο και το αριστερό χέρι ως βοηθητικό.

Όταν ήρθε η στιγμή να τοποθετηθούν τα κουμπιά στα γυναικεία ενδύματα η λογική που ακολούθησαν οι κατασκευαστές ήταν η εξής.

Οι αριστοκράτισσες που είχαν την τύχη να έχουν τα ρούχα τους κουμπιά, που ήταν και σημάδι πλούτου, δεν ντύνονταν ποτέ μόνες τους, αλλά είχαν υπηρέτριες που τις βοηθούσαν σε αυτό το δύσκολο έργο.

Με αυτή την σκέψη, τα κουμπιά στα γυναικεία ενδύματα τοποθετούνταν στην αριστερή πλευρά των ρούχων, ώστε να διευκολύνουν τις προσωπικές βοηθούς των γυναικών υψηλής κοινωνίας να της ντύσουν και να τις ξεντύσουν.

Εσύ ήξερες τι συμβολίζει το κάθε χρώμα;

Από το πρώτο λεπτό που ανοίγουμε τα μάτια μας ερχόμαστε σε επαφή με δεκάδες διαφορετικά χρώματα. Τα χρώματα αυτά έχουν «ψυχή» κι έναν δικό τους προσωπικό χαρακτήρα.

Ειδικοί της ψυχικής υγείας έχουν κατά καιρούς υποστηρίξει ότι τα χρώματα έχουν τη δύναμη όχι μόνο να προκαλέσουν συναισθηματικές αντιδράσεις αλλά και να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό τη διάθεση και την ευεξία μας.

Ποια είναι, λοιπόν, η ψυχολογική ερμηνεία και ο συμβολισμός του κάθε χρώματος; Ας τα δούμε ένα-ένα αναλυτικά:

Μπλε
Tο μπλε είναι το χρώμα της θάλασσας και του ουρανού. Συχνά συνδέεται με το βάθος και την σταθερότητα. Συμβολίζει την εμπιστοσύνη, την πίστη, την αυτοπεποίθηση, την αλήθεια, την εξυπνάδα και την ηρεμία. Το μπλε θεωρείται ευεργετικό για το μυαλό και το σώμα. Συνδέεται επίσης με την ηρεμία και την αυτοσυγκέντρωση. Στην εραλδική το μπλε συμβολίζει την ευσέβεια και την ειλικρίνεια. Το χρώμα αυτό, με βάση τις μελέτες, θεωρείται ιδιαίτερα προτιμητέο στον ανδρικό πληθυσμό.

Ανοιχτό μπλε: συνδέεται με την υγεία, την επούλωση, την ηρεμία, την κατανόηση και την απαλότητα.

Σκούρο μπλε: αναπαριστά τη γνώση, τη δύναμη, το κύρος και την σοβαρότητα.

Κόκκινο
Το κόκκινο είναι το χρώμα της φωτιάς και του αίματος, οπότε συνδέεται άμεσα με την ενέργεια, τον πόλεμο, την σωματική και ψυχική δύναμη, την αποφασιστικότητα, το πάθος, την επιθυμία και την αγάπη. Το κόκκινο είναι ένα πολύ συναισθηματικά έντονο χρώμα. Είναι έντονα ορατό χρώμα, γι'αυτό και οι πινακίδες, τα φανάρια και ο πυροσβεστικός εξοπλισμός είναι συνήθως κόκκινα. Στην εραλδική, το κόκκινο αναδεικνύει το κουράγιο, γι'αυτό και πολλές σημαίες περιέχουν το χρώμα αυτό.

Ανοιχτό κόκκινο: χαρά, πάθος, αγάπη, ευαισθησία και σεξουαλικότητα.

Ροζ: συμβολίζει τον ρομαντισμό, την αγάπη και τη φιλία. Τονίζει επίσης τον φεμινισμό.

Βαθύ κόκκινο: σχετίζεται με την ένταση, τη θέληση, τα νεύρα, τον θυμό, την ηγεσία, το κουράγιο, την προσμονή, την χαιρεκακία και την οργή.

Καφέ: υποδεικνύει σταθερότητα και συνδέεται άμεσα με τα ανδρικά χαρακτηριστικά.

Πράσινο
Το πράσινο είναι το χρώμα της φύσης. Συμβολίζει την ανάπτυξη, την αρμονία, τη φρεσκάδα και τη γονιμότητα. Είναι χρώμα ιδιαίτερα συναισθηματικά δεμένο με την ασφάλεια. Το βαθύ πράσινο συνδέεται με το χρήμα. Το πράσινο έχει εξαιρετική επουλωτική δύναμη. Είναι το πιο γαλήνιο χρώμα για το ανθρώπινο μάτι. Υπονοεί σταθερότητα και υπομονή. Στην εραλδική, το πράσινο υποδηλώνει την ανάπτυξη και την ελπίδα. Το πράσινο αντίθετα με το κόκκινο, δείχνει ασφάλεια. Είναι το χρώμα της ελεύθερης διόδου στον δρόμο.

Σκούρο πράσινο: συνδέεται με την φιλοδοξία, την απληστία και τη ζήλια.

Κιτρινοπράσινο: μπορεί να υποδείξει αρρώστια, δειλία, ασυμφωνία, ζήλια.

Γαλαζοπράσινο: συνδέεται με την συναισθηματική επούλωση και την προστασία

Μωβ
Το μωβ συνδυάζει την σταθερότητα του μπλε και την ενέργεια του κόκκινου. Συνδέεται άμεσα με τη βασιλεία. Συμβολίζει τη δύναμη και την ικανότητα, την πολυτέλεια και τη φιλοδοξία. Υποστηρίζει τον πλούτο και την ιδιαιτερότητα. Το μωβ υποδεικνύει γνώση, υπόληψη, ανεξαρτησία, δημιουργικότητα, μυστήριο, μαγεία. Σύμφωνα με μελέτες, περίπου το 75% των προεφήβων προτιμά το μωβ. Το χρώμα αυτό είναι πολύ σπάνιο χρώμα στη φύση.

Ανοιχτό μωβ: προκαλεί ρομαντισμό και νοσταλγικά συναισθήματα

Σκούρο μωβ: προκαλεί θλίψη και αρνητικά συναισθήματα. Επίσης μπορεί να προκαλέσει σύγχυση.

Πορτοκαλί
Το πορτοκαλί συνδυάζει την ενέργεια του κόκκινου και τη χαρά του κίτρινου. Είναι συνδεδεμένο με τη χαρά, τη λιακάδα και τα τροπικά τοπία. Το πορτοκαλί αναπαριστά ενθουσιασμό, δημιουργικότητα, αποφασιστικότητα, προσέλκυση, επιτυχία, ενθάρρυνση. Για το ανθρώπινο μάτι το πορτοκαλί είναι ένα πολύ ζεστό χρώμα και δίνει την αίσθηση της θερμότητας. Παρ'όλα αυτά δεν είναι όσο επιθετικό όσο το κόκκινο. Το πορτοκαλί αναζωογονεί και προκαλεί τις εγκεφαλικές δραστηριότητες. Είναι ιδιαίτερα αγαπητό απο τα παιδιά.

Σκούρο πορτοκαλί: μπορεί να σημαίνει δυσπιστία και κοροϊδία

Πορτοκαλοκόκκινο: Αντιστοιχεί στην επιθυμία, στο σεξουαλικό πάθος, στην ευχαρίστηση, στην κυριαρχία, στην επιθετικότητα και στη δίψα για δραστηριότητα.

Χρυσό: ξυπνά το συναίσθημα του prestige. Η σημασία του χρυσού είναι η φωτεινότητα, η γνώση και ο πλούτος. Επίσης συμβολίζει ανώτατη κοινωνική τάξη.

Κίτρινο
Το κίτρινο είναι το χρώμα της λιακάδας. Συνδέεται με τη χαρά, την ευχαρίστηση την ενέργεια και την εξυπνάδα. Παράγει ένα ζεστό αποτέλεσμα, προκαλεί ευχαρίστηση και εγκεφαλική δραστηριότητα και παράγει μουσική ενέργεια. Στην εραλδική, το κίτρινο συμβολίζει τιμή και πίστη. Έπειτα η σημασία του χρώματος αυτού συνδέθηκε με την δειλία.

Σκούρο κίτρινο: αντιπροσωπεύει την προσοχή, την κάθοδο, την αρρώστια και τη ζήλια.

Ανοιχτό κίτρινο: συνδέεται με τη φρεσκάδα, την ευχαρίστηση και τη χαρά.

Άσπρο
Το άσπρο συνδέεται άμεσα με το φως, την καλοσύνη, την αθωότητα, την αγνότητα και την παρθενιά. Θεωρείται το χρώμα της τελειότητας. Το λευκό σημαίνει ασφάλεια, καθαρότητα και καθαριότητα. Σε αντίθεση με το μαύρο, το λευκό έχει συνήθως μια θετική αύρα. Το λευκό μπορεί να αποτελέσει μια επιτυχημένη αρχή. Στην εραλδική, το λευκό απεικονίζει την πίστη και την καθαρότητα.

Μαύρο
To μαύρο συνδέεται με την εξουσία, την κομψότητα, το θάνατο, το κακό και το μυστήριο. Το μαύρο είναι ένα μυστηριώδες χρώμα που συνδέεται επίσης με το φόβο και το άγνωστο. Υποδηλώνει δύναμη και εξουσία. Στην εραλδική, το μαύρο είναι το σύμβολο της θλίψης. Σε συνδυασμό με το κόκκινο ή το πορτοκαλί χρώμα, το μαύρο δίνει ένα πολύ επιθετικό χρωματικό συνδυασμό.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share