Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κάνε το πιο ''έξυπνο'' τεστ IQ για να δεις σε τι επίπεδο είσαι!

Θα το απολαύσεις!

10 Απριλίου 2019 10:29
Κάνε το πιο ''έξυπνο'' τεστ IQ για να δεις σε τι επίπεδο είσαι!

Αυτό το τεστ IQ είναι σίγουρα διαφορετικό από όλα τα άλλα. Κάτι που το κατάλαβε καλά ο ψυχολόγος Shane Frederick και αποφάσισε να φτιάξει ένα, το οποίο έχει μόλις 3 και από το 2003 που το έφτιαξε, έχουν κληθεί να το απαντήσουν 3.428 άτομα, σε 35 διαφορετικές εργασίες.

Παρά το γεγονός οτι σε αυτές συμμετείχαν μαθητές του Yale και του Harvard, μόλις 17% κατάφερε να το απαντήσει σωστά.

Οι ερωτήσεις λοιπόν είναι οι εξής:

Ένα ρόπαλο και μία μπάλα κοστίζουν 1.10 δολάρια. Το ρόπαλο κάνει 1 δολάριο παραπάνω από την μπάλα. Πόσο κάνει η μπάλα;


Σε ένα εργοστάσιο, 5 μηχανήματα, χρειάζονται 5 λεπτά για να φτιάξουν 5 τροχούς. Πόση ώρα θα χρειαστούν 100 μηχανήματα για να φτιάξουν 100 τροχούς;
Σε μία λίμνη υπάρχει ένα μέρος που είναι καλυμμένο με νούφαρα, τα οποία καθημερινά διπλασιάζουν τον χώρο που καταλαμβάνουν. Αν χρειάζονται 48 ημέρες για να καλύψουν όλη την λίμνη, πόσες χρειάζονται για να καλύψουν την μισή;
Αν έχει απαντήσει στην πρώτη ερώτηση 10 σεντς, στην δεύτερη 100 λεπτά και στην τρίτη 24 μέρες, τότε συγχαρητήρια. Κάνατε λάθος!

Το τεστ των 10″ που δείχνει πόσο θα ζήσουμε!

Η άσκηση ισορροπίας στο ένα πόδι με τα μάτια κλειστά αποτελεί, διαχρονικά, έναν από τους ισχυρότερους προγνωστικούς παράγοντες για τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου
Η καλή ισορροπία είναι πολύ σημαντική για την υγεία, καθώς αποτελεί έναν ισχυρό προγνωστικό παράγοντα για την άνοια, για το προσδόκιμο ζωής αλλά και για την κατάσταση της υγείας ενός ανθρώπου.

Η σπουδαιότητα του τεστ ισορροπίας με κλειστά μάτια έχει καταδειχθεί πολλές φορές, με προεξέχουσα μια μεγάλη μελέτη που ξεκίνησε το 1999 από το Συμβούλιο Ιατρικών Ερευνών και περιελάμβανε 2.760 άνδρες και γυναίκες σε ηλικία 53 ετών.

Οι ερευνητές τότε ζήτησαν από τους εθελοντές να κάνουν τρεις απλές δοκιμές. Η μία αφορούσε στη μέτρηση της ταχύτητας απόκρισης με την οποία μπορούσαν να σταθούν σε όρθια θέση μετά από κάθισμα και πόσο χρόνο μπορούσαν να σταθούν στο ένα πόδι με τα μάτια κλειστά.
Όταν οι επιστήμονες επανεξέτασαν τα στοιχεία 13 χρόνια αργότερα, ανακάλυψαν ότι μέσα σε αυτό το διάστημα είχαν πεθάνει 177 εθελοντές, εκ των οποίων οι 88 από καρκίνο, οι 47 από καρδιαγγειακές παθήσεις και οι 42 από άλλες αιτίες.

Μελετώντας τα δεδομένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και οι τρεις από τις εξετάσεις που πραγματοποίησαν το 1999 είχαν προβλέψει την πιθανότητα θανάτου, αλλά η δοκιμασία ισορροπίας με το ένα πόδι ήταν ο ισχυρότερος δείκτης.


Αποδείχθηκε, λοιπόν, ότι όσοι δεν είχαν υψηλή απόδοση στο συγκεκριμένο τεστ (λιγότερο από 2″) ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να χάσουν τη ζωή τους μέσα στα επόμενα 13 χρόνια από όσους μπορούσαν να παραμείνουν σε αυτή τη στάση για δέκα δευτερόλεπτα ή περισσότερο.

Το τεστ καθιστής και όρθιας θέσης ήταν επίσης ένας καλός προγνωστικός παράγοντας για τη μελλοντική υγεία. Σε αυτή τη δοκιμασία, οι συμμετέχοντες έπρεπε να κάτσουν σε μια καρέκλα χωρίς μπράτσα και να μετρήσουν πόσες φορές μπορούν να σηκωθούν από αυτήν μέσα σε ένα λεπτό.
Οι άνθρωποι που το έκαναν περισσότερες από 36 φορές είχαν διπλάσιες πιθανότητες να είναι ζωντανοί σε σχέση με όσους το κατάφεραν μόλις 23 φορές.

Η σημασία του τεστ
Γιατί, όμως, είναι τόσο σημαντική ισορροπία στο ένα πόδι με τα μάτια κλειστά; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι σε αυτή την κατάσταση ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί τρεις τύπους πληροφοριών για να κρατήσει το σώμα όρθιο.

Ένα από τα βασικά στοιχεία που μας κρατούν σε όρθια στάση είναι τα μηνύματα που έρχονται από τα ημικυκλικά κανάλια στο εσωτερικό του αυτιού και ενημερώνουν τον εγκέφαλο για την κατάσταση και τη θέση που βρίσκεται το κεφάλι μας. Ο εγκέφαλος βασίζεται επίσης στις πληροφορίες που λαμβάνει από τις αρθρώσεις και τους μύες για να τη διατήρηση της ισορροπίας.

Επιπλέον, στις αρθρώσεις υπάρχουν ειδικοί αισθητήρες που στέλνουν στον εγκέφαλο σήματα σχετικά με την θέση και την κίνηση και τον ενημερώνουν για το τι συμβαίνει.

Τελευταίο και εξίσου σημαντικό ρόλο παίζουν τα μάτια. Αυτά δίνουν στον εγκέφαλο μια ακριβή εικόνα για το πού βρίσκεται το κεφάλι και το σώμα σε σχέση με το περιβάλλον. Όταν κλείνουμε τα μάτια μας, αφαιρούμε την όραση από την εξίσωση, γεγονός που καθιστά πραγματικά δύσκολο για κάποιους ανθρώπους να σταθούν όρθιοι με το ένα πόδι.

Τα συμπεράσματα δικά σας…

TAGS
 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share