Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Εσείς το ξέρατε; Έτσι βγήκε η φράση "έφαγε χυλόπιτα"!

Σίγουρα, όλοι μας έχουμε χρησιμοποιήσει αυτή τη φράση!

28 Μαρτίου 2019 10:42
Εσείς το ξέρατε; Έτσι βγήκε η φράση

Δεν υπάρχει άνθρωπος που αρχικά δεν έχει χρησιμοποιήσει τη φράση "έφαγε χυλόπιτα" και δεύτερον δεν έχει αναρωτηθεί πώς βγήκε.

Η φράση "έφαγε χυλόπιτα" χρησιμοποιείται στην αργκό για να υποδηλώσει την ερωτική απόρριψη. Η προέλευση της φράσης εντοπίζεται στις αρχές του 19ου αιώνα και όσο κι αν μοιάζει περίεργο, έχει κυριολεκτική σημασία.

Την περίοδο εκείνη η ιατρική επιστήμη δεν ήταν διαδεδομένη και κυριαρχούσε η πρακτική ιατρική. Πολλοί, που εμφανίζονταν ως σωτήρες ήταν στην ουσία απατεώνες ή αλλιώς κομπογιαννίτες. Όπως ο Παρθένης Νένιμος από τα Γιάννενα.

Η περιοχή των Ιωαννίνων «γέννησε» άλλωστε και τον όρο κομπογιαννίτης. Ετυμολογικά, η λέξη προέρχεται από τη συνένωση των λέξεων (κομπώνω, που σημαίνει δένω με μάγια και Ιωαννίτης. Οι πρακτικοί θεραπευτές που δρούσαν γύρω από τη χαράδρα του Βίκου χρησιμοποιούσαν κόμβους, δηλαδή ρίζες για τα γιατροσόφια τους και έδεναν τα βότανα που αποξήραιναν σε μαντήλια σε σχήμα πουγκιού, δηλαδή κόμβου.

Έτσι από τους κόμπους, ονομάστηκαν κομπογιαννίτες. Αργότερα ο όρος διαδόθηκε και χρησιμοποιήθηκε για όλους τους εμπειρικούς "γιατρούς". Ο κομπογιαννίτης Νένιμος, εκτός από τους βαριά αρρώστους, θεράπευε και τους βαριά ερωτευμένους. Ιδιαίτερα εκείνους που δεν είχαν ανταπόκριση και ήταν "πονεμένοι".

Το "φάρμακο" ήταν ένας χυλός από σιτάρι, με μπαχαρικά ψημένος στον φούρνο, τον οποίο έπρεπε οι "παθόντες" να καταναλώσουν τρία συνεχόμενα πρωινά, όντας νηστικοί. Έτσι καθιερώθηκε να λέγεται πως όποιος ερωτευόταν χωρίς ανταπόκριση είχε "φάει χυλόπιτα" για να του περάσει ο πόνος του έρωτα ...

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι σημαίνει ο αριθμός 7 στο αναψυκτικό 7UP;

Πολλές γνωστές μάρκες οι οποίες κυκλοφορούν , εκτός από μερικές εξαιρέσεις, περιλαμβάνουν και κάποιον αριθμό στην ονομασία τους… Επίσης δείτε τι σημαίνει αν δείτε ένα νόμισμα πάνω από ένα τάφο…

Το brand name είναι σίγουρα θέμα μάρκετινγκ, ώστε να τραβήξει περισσότερο ένα προϊόν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιλέγονται τυχαία αυτά τα νούμερα.

Πάντα υπάρχει είτε ένα κρυφό μήνυμα είτε μια πιο ιδιαίτερη σημασία για τον κάθε κατασκευαστή, η οποία κρύβεται πίσω από αυτά τα νούμερα.
Το 7UP λοιπόν, πήρε το όνομά του από τα επτά βασικά συστατικά που περιέχει το αναψυκτικό.

Το αναψυκτικό αυτό δημιουργήθηκε αρχικά το 1929, αφού πρώτα ο CL Grigg κέρδισε ένα διαγωνισμό στις ΗΠΑ όπου έψαχναν το πιο νόστιμο ποτό με λεμόνι-λάιμ.

Επίσης, ξέρετε τι είναι στην πραγματικότητα αυτό το υγρό μέσα στα σοκολατάκια με κεράσι;

Η αρχική ιδέα για την ονομασία του ήταν Bib-label Lithiated Lemon Lime Soda και σίγουρα δεν ήταν και τόσο εύκολο να το προφέρει ο κόσμος.

Διαβάστε περισσότερα περίεργα θέματα στο Athensmagazine.gr.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share