Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Μαρία: Τα 9 πράγματα που δεν ξέρετε για το πιο δημοφιλές γυναικείο όνομα!

Δείτε εδώ!

25 Μαρτίου 2019 17:15
Μαρία: Τα 9 πράγματα που δεν ξέρετε για το πιο δημοφιλές γυναικείο όνομα!

Αμέτρητες είναι οι σημασίες και η μεταφράσεις που του έχουν κατά καιρούς δοθεί από την χριστιανική εκκλησία, καθώς πρόκειται για το όνομα της Μητέρας του Χριστού, ενώ ιδιαίτερο νόημα έχει και ο λεξάριθμός του! Το όνομα Μαρία είναι το πιο δημοφιλές γυναικείο όνομα!

Αν ονομάζεστε Μαρία ή αν κάποια αγαπημένη σας Μαρία γιορτάζει, δείτε πόσα πράγματα δεν ξέρατε για το δημοφιλές αλλά και υποτιμημένο στις μέρες μας γυναικείο όνομα.

Πόσες Μαρίες υπάρχουν στην Ελλάδα;

Πρόκειται μακράν για το πιο συνηθισμένο ελληνικό γυναικείο όνομα, σύμφωνα με αυτήν εδώ την έρευνα. Για την ακρίβεια, από τους 10.000.000 Έλληνες, στο όνομα Μαρία ακούνε οι 665.200.

Η Μητέρα των Μητέρων!

Όπως αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη το όνομα «Μαρία δεν δόθηκε τυχαία στη Μητέρα του Χριστού: «Το πανσεβάσμιον και κεχαριτωμένον όνομα της Μαρίας προσφυέστατα και αρμοδιώτατα εδόθη εις την αειπάρθενον Θεοτόκον κατά πρόγνωση και βουλή Θεού, παρά του οποίου ήταν ωρισμένη να γίνη Μητέρα Αυτού.

Σημαίνει δε το όνομα Μαρία: Παντοδυναμία, τουτέστιν εκείνη η οποία ήνωσε τα δύο άκρα αντικείμενα Θεό και άνθρωπο. Ακόμη σημαίνει Σοφία, η οποία βρήκε τον τρόπο δια να ενώση δύο φύσεις σε μια υπόσταση, χωρίς να συγχύση τα ιδιώματα των φύσεων.

Και τρίτον σημαίνει Αγαθότης, ήτοι χάρις, η οποία εθεοποίησε την ανθρώπινη φύση και ανεβίβασε αυτή υπεράνω των ουρανίων δυνάμεων. Αυτά τα τρία περιέχει το όνομα Μαρία. Δόθηκε διότι έμελλε να υπηρετήσει το μυστήριο της ενσάρκου οικονομίας», σύμφωνα με τον Άγιο Ιερώνυμο.

Επίσης, το όνομα Μαρία προέρχεται από την εβραϊκή λέξη Marjam και σημαίνει «αυτή που πικράθηκε αλλά υψώθηκε και δοξάστηκε».

Κατά τον Άγιο Αμβρόσιο, Επίσκοπο Μεδιολάνων, το όνομα Μαρία σημαίνει «πέλαγος» και στα λατινικά Maria σημαίνει «θάλασσα». Και αυτό είναι συμβολικό, διότι, όπως η θάλασσα περιέχει το σύνολο των υδάτων και όλοι οι ποταμοί χύνονται σε αυτή, έτσι και η πάναγνος κόρη της Ναζαρέτ ονομάσθηκε Μαρία, διότι αναδείχθηκε ταμείο των χαρισμάτων του Θεού και χώρεσε όλους τους ποταμούς των δωρεών του Θεού.

Άλλη χριστιανική ερμηνεία του ονόματος είναι:

M = μόνη Α = αύτη Ρ = ρύσεται Ι = ιού (δηλητηρίου) Α = αμαρτίας

Δηλαδή, μόνη αυτή «ρύσεται ἰοῦ ἁμαρτίας», που σημαίνει πως «μόνο αυτή μας σώζει από το δηλητήριο της αμαρτίας».Η… άλλη Μαρία

Φυσικά, σύγχρονη της Παναγίας ήταν και μία άλλη Μαρία, η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή, η οποία, μαζί με άλλες γυναίκες, ακολουθούσαν τον Ιησού και τους Αποστόλους και βοηθούσαν στο έργο τους με κάθε δυνατό τρόπο. Κατά την ορθόδοξη εκκλησία αποτελεί κατασυκοφάντηση εναντίον της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής να ταυτίζεται με την αμαρτωλή του Ευαγγελίου.

Το ότι η Μαγδαληνή ήταν η πόρνη που μύρωσε τα πόδια του Χριστού αποτελεί μια διαφορετική εκτίμηση των κειμένων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και δεν μαρτυρείται από τις ιερές πηγές.

Ο λεξάριθμος του ονόματος «Μαρία» είναι ο αριθμός «8»

Αυτό για τον χαρακτήρα της σημαίνει ότι είναι φιλόδοξη. Τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην προσωπική της ανάπτυξη και στην επιτυχία της. Είναι άνθρωπος με όνειρα, φιλοδοξίες και θέτει πάντα τον πήχη πολύ ψηλά, κάνοντας τα πάντα, για να κατακτά ό,τι βάλει στο μυαλό της.

Ποτέ δεν παρεκτρέπεται από τους αρχικούς της στόχους, δείχνει απέραντη αφοσίωση σε όλα όσα θέλει να κερδίσει και δίνει μάχες για να επιτύχει. Δίνει πάντα το καλό παράδειγμα σε όλους, γιατί διαθέτει θάρρος, επιμονή και έναν απέραντο δυναμισμό. Θέλει να υπάρχει οικονομική άνεση στη ζωή της και επικεντρώνεται πολύ στην ύλη. Δεν σκέφτεται ποτέ μόνο τον εαυτό της, αλλά θα προσφέρει γενναιόδωρα συναισθηματικά και υλικά σε όποιον έχει ανάγκη.

Με το πέρασμα των ετών στη ζωή της θα γευτεί την οικονομική και επαγγελματική καταξίωση. Πολλές στιγμές στέκεται στην επιφάνεια των πραγμάτων και αδιαφορεί για την ουσία, που είναι και η πιο σημαντική. Στον ερωτικό τομέα είναι άνθρωπος της λογικής, δίνει προτεραιότητα στο σεξ και αν ταιριάξει σεξουαλικά με το σύντροφό της, τότε είναι απόλυτα ευχαριστημένη και πλήρης.

Παροιμίες με τη Μαρία

Γύρω από ένα τόσο κοινό όνομα, δεν θα μπορούσαν να μην έχουν δημιουργηθεί και πάσης φύσης λαϊκές παροιμίες. Κάποιες από τις πιο διαδομένες είναι:

– Το ξέρει και η κουτσή Μαρία: Τα παλιά χρόνια, που υπήρχαν γειτονιές με μονοκατοικίες και αυλές, ο ρόλος της γυναίκας περιοριζόταν μόνο στο σπίτι και στη γειτονιά. Κύριο μέλημά της ήταν η φροντίδα του σπιτιού και της οικογένειας. Στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου οι γυναίκες να τραβούν η μία την προσοχή της άλλης, έβγαζαν τα άπλυτά τους από τη μία αυλή στην άλλη και, όσο πιο λερωμένα ήταν τα άπλυτα, τόσο καλύτερα και πιπεράτα ήταν τα νέα που μετέφεραν οι γυναίκες.

Όσο πιο γρήγορα κυκλοφορούσαν τα νέα, τόσο πιο δημοφιλείς ήταν αυτές που τα μετέφεραν (τα νέα και τα άπλυτα!).

Αλίμονο, όμως, στην γυναίκα που θα ήταν κουτσή που δεν μπορούσε να μετακινηθεί ούτε στην διπλανή αυλή. Αυτή ήταν η τελευταία που μάθαινε τα νέα της γειτονιάς! Η κουτσή πήρε, αναπόφευκτα, το όνομα Μαρία γιατί είναι το πιο δημοφιλές όνομα στον γυναικείο πληθυσμό.

– Κάνει την οσία Μαρία: Υποκρίνεται, δηλαδή, την αθώα και την αγνή.

– Όλα τα’χε η Μαριορή, ο φερετζές της λείπει: Στα χρόνια του βασιλιά της Ελλάδας Όθωνα, η Αθήνα ήταν μια μικρή πόλη, με πολλές ελλείψεις και ψυχαγωγία περιορισμένη, άρα κανείς ήταν πολύ τυχερός αν τον προσκαλούσαν σε κάποια κοινωνική εκδήλωση.

Από τις πιο δημοφιλείς εκδηλώσεις, ήταν η ετήσια δεξίωση του Αντιβασιλιά Άρμανσμπεργκ. Σε μια από αυτές τις συγκεντρώσεις βρέθηκε κάποτε ο Κωλέττης και όταν τον ρώτησαν τι γνώμη έχει για το αραχνοΰφαντο μαύρο βέλο που φορούσε στο πρόσωπό της η εύθυμη χήρα των σαλονιών Μαριορή – Ζαφειρίτσα Κοντολέοντος, απάντησε “Έτσι δεν θα φαίνεται όταν θα κοκκινίζει καμιά φορά αν… (και συμπλήρωσε): Μωρέ όλα τα’ χει η Μαριορή, ο φερετζές της λείπει”.

– Άλλη παιδί δεν έκανε, μόν’ η Μαριώ τον Γιάννη: Λέγεται ειρωνικά για τις μητέρες που μιλούν και αγωνιούν μόνο για το δικό τους παιδί.

– «12 η ώρα θα’ρθω ρε Μαριώ, στο παράθυρό σου κάτι να σου πω»: Στίχοι από τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη.

Η Μαρία στα …ξένα

Καθώς πρόκειται για όνομα με «βαριά» κληρονομιά, στις περισσότερες ξένες γλώσσες γράφεται και προφέρεται με τον ίδιο τρόπο «Maria». Ωστόσο, συχνές παραλλαγές που συναντά κανείς στο εξωτερικό είναι οι εξής:

Αγγλικά: Mary (Μαίρη)Γαλλικά: Marie (Μαρί)Κροατικά: Marija (Μαρίγια)Πολωνικά: Maja (Μάγια)Τουρκικά: Meryem (Μεριέμ)Τσέχικα: Marie (Mαρίε)

Η Μαρία… αλλιώς

Πολλές Μαρίες, θέλοντας να διαφοροποιήσουν κάπως το κοινό όνομά τους, του έδωσαν παραλλαγές όπως: Μαίρη, Μάρα, Μάρω, Μαργιώ, Μαριώ, Μαριγώ, Μαριγούλα, Μαριέττα, Μαριέττη, Μαργιορή, Μαρίκα, Μαρούλα, Μαρίτσα, Μανιώ, Μιρέλλα, Μάνια.

Πότε γιορτάζει, τελικά, η Μαρία;

Η κάθε Μαρία έχει να επιλέξει ανάμεσα στις παρακάτω γιορτές:

8 Σεπτεμβρίου (Γενέθλιον της Θεοτόκου)
21 Νοεμβρίου (Εισόδια της Θεοτόκου)
2 Φεβρουαρίου (Υπαπαντή του Κυρίου)
15 Αυγούστου (Κοίμηση της Θεοτόκου)
Το αρσενικό της Μαρίας

Είναι το Μάριος και γιορτάζει είτε στις 15 Αυγούστου, είτε στις 21 Νοεμβρίου, είτε στις 13 Μαρτίου, οπότε είναι του Αγίου Μάριου.

Διαβάστε ένα ακόμη άρθρο που σας ενδιαφέρει! Νιώθετε ότι πέφτετε ενώ κοιμάστε;

Το ήξερες; Αυτή την προσευχή πρέπει να πεις για να ξεπλυθούν οι αμαρτίες σου!

Η προσευχή που πρέπει να πεις για να ξεπλυθούν οι αμαρτίες σου!

α1 Ἡ θαυμαστή δημιουργία τοῦ Θεοῦ καί ὁ τέλειος νόμος Του.
α2 Γιά νά συγχωρέση ὁ Θεός τίς ἁμαρτίες μας.
β Γιά παρηγορία τῶν θλιβομένων.
γ Γιά ἀνδρόγυνα πού δέν γεννοῦν λόγω ἀναπηρίας,ἤ ἀδυναμίας ὥστε νά τούς βοηθήση ὁ Θεός γιά νά μήν χωρίσουν.
θ Δοξολογία, ἐπίκληση καί προβολή μεσιτείας.

ΨΑΛΜΟΣ 19 (Μασ. 20)

Εἰς τὸ τέλος· ψαλμὸς τῷ Δαυΐδ.

Ψαλ. 19,2 Ἐπακούσαι σου Κύριος ἐν ἡμέρᾳ θλίψεως, ὑπερασπίσαι σου τὸ ὄνομα τοῦ Θεοῦ Ἰακώβ.

Ψαλ. 19,2 Είθε ω βασιλεύ να εισακούση ο Κυριος την δέησίν σου κατά την ημέραν αυτήν της μεγάλης θλίψεως· είθε το παντοδύναμον όνομα του Θεού του ισραηλιτικού λαού να σε υπερασπίση εναντίον των εχθρών μας.

Ψαλ. 19,3 ἐξαποστείλαι σοι βοήθειαν ἐξ ἁγίου καὶ ἐκ Σιὼν ἀντιλάβοιτό σου.

Ψαλ. 19,3 Είθε να σου στείλη ο Κυριος βοήθειαν από τον ιερόν του ναόν και να σε προστατεύση από το όρος Σιών.

Ψαλ. 19,4 μνησθείη πάσης θυσίας σου καὶ τὸ ὁλοκαύτωμά σου πιανάτω. (διάψαλμα).

Ψαλ. 19,4 Είθε να ενθυμηθή και να δεχθή ευμενώς όλας τας αιματηράς και αναιμάκτους θυσίας, που του προσέφερες, και να θεωρήση παχύ και ευάρεστον το θύμα, το οποίον αφήκες ολόκληρον να καή επάνω στο θυσιαστήριόν του.

Ψαλ. 19,5 δῴη σοι Κύριος κατὰ τὴν καρδίαν σου καὶ πᾶσαν τὴν βουλήν σου πληρώσαι.

Ψαλ. 19,5 Είθε ο Κυριος να σου δώση σύμφωνα με τας αγίας επιθυμίας της καρδίας σου και να εκπληρώση κάθε αγαθήν επιθυμίαν και απόφασίν σου, χαρίζων εις σε νίκην εναντίον των εχθρών σου.

Ψαλ. 19,6 ἀγαλλιασόμεθα ἐν τῷ σωτηρίῳ σου καὶ ἐν ὀνόματι Κυρίου Θεοῦ ἡμῶν μεγαλυνθησόμεθα. πληρώσαι Κύριος πάντα τὰ αἰτήματά σου.

Ψαλ. 19,6 Τοτε όλοι θα ευφρανθώμεν και θα χαρώμεν δια την σωτήριον αυτήν νίκην. Και στο όνομα και με την δύναμιν του απείρου Θεού μας θα αναδειχθώμεν μεγάλοι και ένδοξοι. Είθε λοιπόν ο Κυριος να εκπληρώση όλα τα αιτήματα της προσευχής σου”.

Ψαλ. 19,7 νῦν ἔγνων ὅτι ἔσωσε Κύριος τὸν χριστὸν αὐτοῦ· ἐπακούσεται αὐτοῦ ἐξ οὐρανοῦ ἁγίου αὐτοῦ· ἐν δυναστείαις ἡ σωτηρία τῆς δεξιᾶς αὐτοῦ.

Ψαλ. 19,7 Τωρα εγώ ο ιερεύς, που προσφέρω την ικετήριον αυτήν θυσίαν, έχω την εσωτερικήν πληροφορίαν και εγνώρισα καλά, ότι ο Κυριος θα σώση οπωσδήποτε τον βασιλέα, τον οποίον αυτός έχρισε. Θα ακούση και θα κάμη δεκτά τα αιτήματα της προσευχής του από τον ένδοξον ουράνιον θρόνον του. Με θαυματουργικάς επεμβάσεις της παντοδυνάμου δεξιάς του θα μας δώση την σωτηρίαν και τον θρίαμβον.

Ψαλ. 19,8 οὗτοι ἐν ἅρμασι καὶ οὗτοι ἐν ἵπποις, ἡμεῖς δὲ ἐν ὀνόματι Κυρίου Θεοῦ ἡμῶν μεγαλυνθησόμεθα.

Ψαλ. 19,8 Εκείνοι μεν οι εχθροί επέρχονται εναντίον μας με πολεμικά άρματα και με το φοβερόν ιππικόν των. Ημείς όμως με το παντοδύναμον όνομα του Κυρίου και Θεού μας θα θριαμβεύσωμεν εναντίον των.

Ψαλ. 19,9 αὐτοὶ συνεποδίσθησαν καὶ ἔπεσαν, ἡμεῖς δὲ ἀνέστημεν καὶ ἀνωρθώθημεν.

Ψαλ. 19,9 Και ιδού ότι αυτοί επεδικλώθησαν, εσκόνταψαν και έπεσαν, ημείς όμως εσηκώθημεν επάνω, εστάθημεν όρθιοι και έχομεν κάτω από τα πόδια μας νικημένους τους εχθρούς μας.

Ψαλ. 19,10 Κύριε, σῶσον τὸν βασιλέα, καὶ ἐπάκουσον ἡμῶν, ἐν ᾗ ἂν ἡμέρᾳ ἐπικαλεσώμεθά σε.

Ψαλ. 19,10 Κυριε, σώσον τον βασιλέα και άκουσε την προσευχήν μας εις οιανδήποτε ημέραν και αν σε επικαλεσθώμεν ευλαβώς και με πίστιν.

Το κείμενο χωρίς μετάφραση:

Εἰς τὸ τέλος· ψαλμὸς τῷ Δαυΐδ.

2 ΕΠΑΚΟΥΣΑΙ σου Κύριος ἐν ἡμέρᾳ θλίψεως, ὑπερασπίσαι σου τὸ ὄνομα τοῦ Θεοῦ Ἰακώβ. 3 ἐξαποστείλαι σοι βοήθειαν ἐξ ἁγίου καὶ ἐκ Σιὼν ἀντιλάβοιτό σου. 4 μνησθείη πάσης θυσίας σου καὶ τὸ ὁλοκαύτωμά σου πιανάτω. (διάψαλμα). 5 δῴη σοι Κύριος κατὰ τὴν καρδίαν σου καὶ πᾶσαν τὴν βουλήν σου πληρώσαι. 6 ἀγαλλιασόμεθα ἐν τῷ σωτηρίῳ σου καὶ ἐν ὀνόματι Κυρίου Θεοῦ ἡμῶν μεγαλυνθησόμεθα. πληρώσαι Κύριος πάντα τὰ αἰτήματά σου. 7 νῦν ἔγνων ὅτι ἔσωσε Κύριος τὸν χριστὸν αὐτοῦ· ἐπακούσεται αὐτοῦ ἐξ οὐρανοῦ ἁγίου αὐτοῦ· ἐν δυναστείαις ἡ σωτηρία τῆς δεξιᾶς αὐτοῦ. 8 οὗτοι ἐν ἅρμασι καὶ οὗτοι ἐν ἵπποις, ἡμεῖς δὲ ἐν ὀνόματι Κυρίου Θεοῦ ἡμῶν μεγαλυνθησόμεθα. 9 αὐτοὶ συνεποδίσθησαν καὶ ἔπεσαν, ἡμεῖς δὲ ἀνέστημεν καὶ ἀνωρθώθημεν. 10 Κύριε, σῶσον τὸν βασιλέα, καὶ ἐπάκουσον ἡμῶν, ἐν ᾗ ἂν ἡμέρᾳ ἐπικαλεσώμεθά σε.
Σου Ζητώ να με Συγχωρέσεις

Ιησού μου, Θεία Ευσπλαχνία,
δεν Σε εμπιστεύθηκα και έφερα
θλίψη στην Καρδιά Σου.
Και τώρα απογυμνωμένη
και με πολλή ταπείνωση,
Σου ζητώ να με συγχωρέσεις και
με την άπειρη ευσπλαχνία και
Καλοσύνη Σου, να παλινορθώσεις την
παραμορφωμένη και πληγωμένη μου ψυχή.
Παραμορφωμένη και πληγωμένη από
τις ενέργειες του κόσμου απέναντί μου
και από τα λόγια του.»

Διαβάστε περισσότερες περίεργες ειδήσεις στο Athensmagazine.gr.

TAGS
 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share