Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Βραζιλία: Ερευνες DNA για τη νεκρή φάλαινα του Αμαζονίου!

Αλυτο παραμένει το μυστήριο της άψυχης φάλαινας που βρέθηκε στην ζούγκλα της Αραρούνα

28 Φεβρουαρίου 2019 15:33
Βραζιλία: Ερευνες DNA για τη νεκρή φάλαινα του Αμαζονίου!

Αλυτο παραμένει το μυστήριο της άψυχης φάλαινας που βρέθηκε στην ζούγκλα της Αραρούνα, κοντά σε παραλία του νησιού Μαραχό, της Βραζιλίας – Πιθανόν να είχε ήδη πεθάνει από ασιτία και να την ξέβρασε η παλίρροια στο δάσος
Τα αποτελέσματα των εξετάσεων DNA αναμένουν οι επιστήμονες προκειμένου να ταυτοποιήσουν την προέλευση της νεαρής μεγάπτερης φάλαινας που βρέθηκε νεκρή στο δάσος του Αμαζονίου, 15 μέτρα από τη παραλία Αραούνα, του βραζιλιάνικου νησιού Μαραχό. Το άψυχο φαλαινάκι, μήκους 8 μέτρων, εντοπίστηκε από ντόπιους ψαράδες την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με την ωκεανολόγο – ειδική στα θαλάσσια θηλαστικά - Ρενάτα Εμίν, πιθανόν το φαλαινάκι που ταξίδευε με την μητέρα του προς την Ανταρκτική, προκειμένου να ξεχειμωνιάσουν, να χάθηκε στο δρόμο. Τα μεγάλα αυτά θηλαστικά συνήθως ζευγαρώνουν στις ακτές της Βραζιλίας, προτού πάρουν το δρόμο της μετανάστευσης.
Αντίστοιχα επιβεβαιώνει και η ωκεανογράφος Μάουρα Σούσα: «Πιθανότατα το φαλαινάκι χάθηκε στην θάλασσα και απεβίωσε (μάλλον από ασιτία), ενώ η παλίρροια το μετέφερε – άψυχο πλέον – στη ζούγκλα του νησιού Μαραχό».

Οι φάλαινες Megaptera novaeangliae συχνά εμφανίζονται στα νερά του Αμαζονίου τον χειμώνα, όταν το αλάτι στο νερό βρίσκεται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από τους καλοκαιρινούς μήνες.

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες της ΜΚΟ Bicho D’ agua, αυτήν την περίοδο του χρόνου η στάθμη του νερού αυξάνεται κατακόρυφα (περίπου 4 μέτρα, δύο φορές την ημέρα) με αποτέλεσμα το δάσος να πλημμυρίζει και να γεμίζει θαλάσσια απόβλητα, όπως σκουπίδια πλοίων κλπ. Η φαλαινίτσα ήταν ήδη φουσκωμένη, γεγονός που επιβεβαιώνει πως είχε ξεψυχήσει τέσσερις, ίσως και πέντε ημέρες πριν την βρουν οι ψαράδες.
Οι επιστήμονες αναμένουν τα τεστ DNA προκειμένου να ξεκαθαρίσουν την προέλευση της φάλαινας, ενώ την νεκροψία της έχει αναλάβει το παθολογικό εργαστήριο του πανεπιστημίου του Παρά της Βραζιλίας, που ειδικεύεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις μεγάλων θηλαστικών.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share