Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Δεν φαντάζεστε τι μπορούν να σκεφτούν οι αεροπορικές για να γλυτώσουν τις αποζημιώσεις

28 Φεβρουαρίου 2018 11:19
Δεν φαντάζεστε τι μπορούν να σκεφτούν οι αεροπορικές για να γλυτώσουν τις αποζημιώσεις
Σε πολλές περιπτώσεις οι επιβάτες δικαιούνται αποζημίωση εφόσον δεν ταξίδεψαν στην ώρα τους, μολονότι πολλοί δεν το γνωρίζουν.

Καλό είναι όσοι ταξιδεύουν, να μην γνωρίζουν μόνο τις υποχρεώσεις τους, αλλά και τα δικαιώματά τους. Αξίζει να σημειώσει, ότι για καθυστερήσεις ή ακυρώσεις πτήσεων, οι επιβάτες δικαιούνται έως και 600 ευρώ αποζημίωση ανά άτομο. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό νόμο ΕC 261, οι «έκτακτες και ειδικές περιπτώσεις», όπως ξαφνικές απεργίες, κακές καιρικές συνθήκες ή απρόοπτο ιατρικό θέμα, απαλλάσσουν τις αεροπορικές εταιρίες από την υποχρέωσή τους να δώσουν αποζημίωση. Όμως, ορισμένες αεροπορικές εταιρίες εκμεταλλεύονται τον ορισμό της έκτακτης περίπτωσης προς όφελός τους. Παραθέτουμε ορισμένες δικαιολογίες, από πελάτες της AirHelp, που τελικά κατάφεραν και πήραν την αποζημίωσή τους:

Η δύναμη του ήλιου, βρώμικες τουαλέτες και μυστήριοι επιβάτες

Μια από τις πιο περίεργες δικαιολογίες, είναι ότι το αεροπλάνο έχει παγώσει και πρέπει να περιμένουν να βγει ο ήλιος για να ξεπαγώσει. Οσοι δεν ξέρουν, τα αεροδρόμια έχουν φροντίσει να έχουν αντιψυκτικό υγρό σε τέτοιες περιπτώσεις.

Στην Αγγλία, μία αεροπορική εταιρία δήλωσε ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε κάποιο ιατρικό πρόβλημα. Όταν η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο, το «έκτακτο» πρόβλημα ήταν η έλλειψη καθαριότητας της τουαλέτας. Ο πιλότος διέταξε να μην φύγει το αεροπλάνο μέχρι να βρεθεί η καθαρίστρια να καθαρίσει την τουαλέτα σωστά και έτσι η πτήση καθυστέρησε 45 λεπτά.

Μία ακόμη περίεργη υπόθεση, συνέβη στη Γερμανία. Για να αποφύγει η αεροπορική εταιρία να πληρώσει αποζημίωση, υποστήριξε ότι ο πελάτης που ζητούσε αποζημίωση στην πραγματικότητα δεν υπήρχε! Στο δικαστήριο, βέβαια, αποδείχθηκε η ύπαρξή του και έτσι κέρδισε την αποζημίωση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σας ενδιαφέρει: Δείτε πότε θα κλείσουν οι μπάρες στο μετρό

Καταλήγοντας, από τότε που δημιουργήθηκε η ΑirHelp, οι δικηγόροι της εκτός από το να ακούν περίεργες δικαιολογίες από τις αεροπορικές εταιρίες, κατάφεραν να δώσουν πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ στους πελάτες της, σε 188 χώρες, έχοντας βοηθήσει πάνω από 5 εκατομμύρια επιβάτες να κερδίσουν την αποζημίωση που είχαν δικαίωμα και να προσπεράσουν νομικά θέματα και τυπικές καθυστερήσεις. Για παράδειγμα, είναι κατόρθωμα της AirHelp ότι οι επιβάτες μπορούν να ζητήσουν αποζημίωση για ολόκληρο το ταξίδι τους όταν χάσουν κάποια connecting πτήση. Τα μωρά χωρίς δική τους θέση μπορούν επίσης να διεκδικήσουν αποζημίωση.

«Ο ρόλος μας είναι να υπενθυμίζουμε στις αεροπορικές εταιρείες τις οικονομικές υποχρεώσεις τους απέναντι τους πελάτες τους. Προσφέρουμε νομική υποστήριξη, όπου χρειάζεται, σε συνεργασία με τους εκάστοτε εθνικούς φορείς και μέσω του διαδικτύου - βοηθώντας τις αεροπορικές εταιρείες να διαθέτουν προσβάσιμες και κατάλληλες πληροφορίες προς τους επιβάτες, ώστε να γνωρίζουν τα δικαιώματα τους. Στόχος μας είναι να κάνουμε την διαδικασία αποζημίωσης όσο το δυνατόν εύκολη και απλή για όλους. Μέσω ανάλυσης δεδομένων και τεχνολογία αιχμής, σε συνδιασμό της παρουσίασης του ιστοτόπου και την εφαρμογή του κινητού που είναι φιλικές προς τον χρήστη, αυτό γίνεται εφικτό,» υποστηρίζει η Χρύσα Πομόνη, υπεύθυνη επικοινωνίας Airhelp για την Ελλάδα.

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share