Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Υποβρύχιο δάσος ανακαλύφθηκε στον Κόλπο του Μεξικού!

28 Σεπτεμβρίου 2017 15:55
Υποβρύχιο δάσος ανακαλύφθηκε στον Κόλπο του Μεξικού!

Το πέρασμα του τυφώνα Ιβάν το 2004 δεν κατέστρεψε μόνο περιοχές της Καραϊβικής και των ακτών των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με το νέο ντοκιμαντέρ “Το υποβρύχιο δάσος”, αποκάλυψε επίσης ένα απολιθωμένο δάσος από κυπαρίσσια, που μεγάλωσε εκεί για περισσότερο από 50.000 χρόνια πριν. Είκοσι μέτρα κάτω από την επιφάνεια του Κόλπου του Μεξικού, το υποβρύχιο δάσος διαθέτει δέντρα που έχουν άθικτο φλοιό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η πολυτάραχη ζωή της Αλόμα: Ο βιασμός του 9χρονου Χαράλαμπου που έγινε γυναίκα και πέθανε άνδρας! (photos)

Ο δημοσιογράφος Ben Raines ανακάλυψε το δάσος μετά από συνομιλίες με τους ψαράδες που ανέφεραν μια «ασυνήθιστη» δραστηριότητα στην περιοχή. Το δάσος είναι θαμμένο κάτω από ιζήματα, τα οποία το προστατεύουν από την αποσύνθεση, ως αποτέλεσμα της τελευταίας εποχής των παγετώνων που συνέβη περίπου πριν από 60.000 χρόνια.

Αφού ο τυφώνας Ιβάν αποκάλυψε το δάσος, εκεί δημιουργήθηκε ένα ακμάζον οικοσύστημα. Η καθηγήτρια Kristine DeLong στο Τμήμα Γεωγραφίας & Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου LSU αναφέρει: “Τα δέντρα δεν αποσυντέθηκαν λόγω της παρουσίας παχιάς λάσπης. Χωρίς οξυγόνο, η αποσύνθεση δεν μπορούσε να συμβεί στο υποβρύχιο περιβάλλον”.

Ο Raines συνεργάστηκε με επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια της Λουιζιάνας και του Μισισιπή για τις πρώτες έρευνες. Χρησιμοποιώντας προηγμένες μηχανές σόναρ, οι ερευνητές ανακάλυψαν επιπλέον δέντρα που εξακολουθούν να είναι θαμμένα περίπου 3 μέτρα κάτω από το ίζημα. Οι εμπειρογνώμονες χρησιμοποίησαν επίσης ραδιο-άνθρακα για να διακρίνουν την κατά προσέγγιση ηλικία των δασών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βόμβα στην αγορά: Από τα χέρια του Γιάννη Αλαφούζου περνάει σε εκείνα του Βαγγέλη Μαρινάκη;

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share