Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Ναός για άθεους;; Και όμως υπάρχει!!(PHOTOS)

8 Φεβρουαρίου 2012
Ναός για άθεους;; Και όμως υπάρχει!!(PHOTOS)

Το να δηλώνει κάποιος άθεος σε αυτή τη χώρα δεν είναι απλά ταμπού, αλλά συχνά θεωρείται απόδειξη - για τους πιστούς- πως κάτι δεν πάει καλά με όποιον το υποστηρίζει. Στην Αγγλία όμως, σε ένα παράλληλο δηλαδή σύμπαν με αυτό της Ελλάδας, σύντομα θα έχουν ναούς όπου θα είναι δυνατό να λατρεύεται ο αθεϊσμός. Κάτι ακούγεται οξύμωρο στην προηγούμενη πρόταση, ιθύνων νους της οποίας είναι ο Ελβετός, και μόνιμος κάτοικος Αγγλίας, Alain de Botton.

Για τον συγγραφέα, τηλεοπτικό παρουσιαστή και επιχειρηματία -το ότι δηλώνει άθεος είναι μάλλον περιττό να σας το πούμε- όλα ξεκίνησαν με μια απορία: «Γιατί πρέπει μόνο οι θρησκευόμενοι να έχουν τα ωραιότερα κτίρια της χώρας στη διάθεση τους; Ήρθε η σειρά των άθεων να αποκτήσουν τις δικές τους εκδοχές των όμορφων καθεδρικών και εκκλησιών».Τι ακριβώς όμως θα λατρέψουν σε έναν ναό οι άθεοι και γιατί ακριβώς τον έχουν ανάγκη; «Μπορείς να χτίσεις έναν ναό για κάθε τι που είναι θετικό και καλό. Αυτό μπορεί να σημαίνει: ένας ναός για την αγάπη, την ηρεμία, την φιλία, την προοπτική» απαντάει ο De Botton.

Οι βάσεις αυτής της ιδέας έχουν ήδη τεθεί στο βιβλίο του με τον ξεκάθαρο τίτλο «Θρησκεία για Άθεους». Εκεί υποστηρίζει ότι η ύπαρξη ενός θεού ή και θεών δεν είναι απαραίτητη για την ανέγερση ενός ναού. Για τον De Botton ένα όμορφο κτίριο μπορεί να πετύχει αυτό που δεν πρόκειται ποτέ να καταφέρουν τα βιβλία, να περάσουν δηλαδή ένα ηχηρό μήνυμα. Τονίζει πως είναι αδύνατο οι άθεοι, όπως ο εξελικτικός βιολόγος Richard Dawkins, να μεταφέρουν στον κόσμο την διαφορετική προσέγγιση ζωής που εκφράζει ο αθεϊσμός, αν δεν έχουν στη διάθεση τους τις λειτουργίες, τις κοινότητες και τα αρχιτεκτονικά έργα που από πάντα χρησιμοποιούσαν οι θρησκείες.

Οι διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει για τον πρώτο ναό αθεϊσμού -όσες φορές και να το πεις ακούγεται περίεργο. Οι Tom Greenall Architects ανέλαβαν λοιπόν να σχεδιάσουν έναν τεράστιο μαύρο πύργο, ύψους 46 μέτρων, που θα δεσπόζει στο κέντρο του Λονδίνου. Αντιπροσωπεύοντας την ηλικία της γης, ο ναός θα είναι αφιερωμένος στην ιδέα της προοπτικής, κάτι μάλλον αισιόδοξο για τις σκοτεινές εποχές που ζούμε. Από τη φωτογραφία πάντως μοιάζει αρκετά σκοτεινός και τρομακτικός.

Από τη στιγμή όμως που ο αθεϊσμός θα υιοθετήσει όλα τις διαδικασίες μιας «κανονικής» θρησκείας, τότε μοιάζει να χάνει και όλο το νόημα. Αν όλο αυτό γίνονται στο όνομα μιας αρχιτεκτονικής υπεροχής, τότε η πρωτοβουλία μετατρέπεται σε κάτι μεμονωμένο και αδιάφορο σε όσους απλά δεν πιστεύουν. Μήπως τα μουσεία, οι βιβλιοθήκες και τα ιατρικά εργαστήρια δεν είναι ουσιαστικά οι ναοί των άθεων; Μέρη που υπάρχουν και στην Ελλάδα, αν και εδώ ο De Botton μάλλον θα έπεφτε θύμα λιντσαρίσματος από τίποτα εξοργισμένες γιαγιάδες.

Πηγή: vimaonline.gr

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share