Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Τα 10 tips για να ζήσεις περισσότερα χρόνια!(ξεκίνα από σήμερα!)

30 Ιανουαρίου 2012
Τα 10 tips για να ζήσεις περισσότερα χρόνια!(ξεκίνα από σήμερα!)
Δεν είναι θέμα μόνο γονιδίων αλλά και τρόπου ζωής. Αν θέλεις να ζήσεις πολλά και καλά χρόνια, πρέπει να αρχίσεις να αποκτάς καλές συνήθειες.

Αν και είναι πιο πιθανό να φτάσεις τα 100 (λέμε τώρα), αν έφτασαν και οι γονείς σου σε αυτήν την ηλικία, ορισμένες συνήθειες θα σε βοηθήσουν να ζήσεις περισσότερο (στο μέγιστο που προβλέπεται από το DNA σου τέλος πάντων). Διάβασε τις 10 πιο σημαντικές.

1. Μην πέσεις στην απραξία

Οι άνθρωποι που σταματούν απότομα την εργασία τους (λόγω συνταξιοδότησης για παράδειγμα) έχουν την τάση να παίρνουν βάρος και να πέφτουν σε κατάθλιψη. Μην μείνεις στην απραξία. Δεν θα ξεκουραστείς, θα «σαπίσεις». Και δεν είναι δικαιολογία ότι δεν βρίσκεις δουλειά. Κάνε κάτι εθελοντικά. Δεν χρειάζεται να πληρώνεσαι αρκεί να παραμένεις δραστήριος και να απασχολείσαι δημιουργικά.

2. Φρόντισε τα δόντια σου

Δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής. Τα υγιή δόντια και ούλα θα κρατήσουν και τις αρτηρίες σου υγιείς. Μελέτη του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης έδειξε ότι αν χρησιμοποιείς οδοντικό νήμα κάθε μέρα, μειώνεις την ποσότητα των μικροβίων που κυκλοφορούν στο στόμα σου, τα οποία, αν περάσουν στο αίμα σου μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονές στις αρτηρίες, αυξάνοντας την πιθανότητα να αντιμετωπίσεις καρδιακά προβλήματα.

3. Μην κάθεσαι. Κουνήσου!

Η άσκηση είναι για τον οργανισμό ό,τι η αλλαγή λαδιών για τη μηχανή του αυτοκινήτου σου. Το αμάξι κινείται ακόμα κι αν δεν αλλάξεις λάδια, φθείρεται όμως ο κινητήρας και δεν έχει την ίδια απόδοση. Αμέτρητες έρευνες έχουν αποδείξει τα οφέλη της άσκησης στη βελτίωση της διάθεσής σου, στη νοητική κατάσταση και στη συνολική υγεία. Κι αν δεν είσαι του γυμναστηρίου, ένα απλό περπάτημα για 30 λεπτά κάθε μέρα, μπορεί να κάνει θαύματα.

4. Να τρως πάντα πρωινό

Ποτέ μην παραλείπεις το πρωινό σου και φρόντισε να περιλαμβάνει δημητριακά ολικής αλέσεως. Θα κρατήσουν σταθερά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σου όλη μέρα, ελαττώνοντας την πιθανότητα να εμφανίσεις, καθώς μεγαλώνεις, διαβήτη, που θα σε γεράσει πρόωρα.

5. Κοιμήσου τουλάχιστον 6 ώρες κάθε βράδυ (ιδανικά κοιμήσου 8)

Όσο δύσκολη και αν είναι η μέρα σου, όσα (πολλά) κι αν έχεις να κάνεις, μην «κόβεις» ώρες από τον ύπνο για να προλάβεις τις δουλειές σου, γιατί έτσι θα κόψεις και περισσότερα χρόνια απ’ τη ζωή σου. Ο ύπνος είναι μια από τις πιο σημαντικές λειτουργίες που χρησιμοποιεί το σώμα για να ρυθμίσει και να αποκαταστήσει τις βλάβες που έχουν υποστεί τα κύτταρά σου. Κάνε τον ύπνο σου προτεραιότητα, θα δεις διαφορά.

6. Πάρε αντιοξειδωτικά (κατά προτίμηση από την τροφή σου)

Έχει βρεθεί ότι όσοι έχουν στο αίμα τους υψηλά επίπεδα συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών, όπως σελήνιο, βήτα-καροτίνη, βιταμίνες C και Ε, γερνάνε με πιο αργούς ρυθμούς. Το καλύτερο είναι να παίρνεις αυτές τις ουσίες από τη διατροφή σου. Γιατί; Υπάρχουν περισσότερα από 200 διαφορετικά καροτονοειδή και 200 φλαβονοειδή σε μια μόνο ντομάτα και αυτές οι χημικές ουσίες έχουν σύνθετες αλληλεπιδράσεις που προστατεύουν την υγεία, που είναι δύσκολο να κατασκευαστούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο σε ένα εργαστήριο.

7. Χαλάρωσε λιγάκι

Αν είσαι στην τσίτα όλη μέρα και όλη νύχτα, κάτι πρέπει να κάνεις για να αντιμετωπίσεις το στρες στη ζωή σου. Οι άνθρωποι που ζουν περισσότερο έχουν την τάση να μην κρατάνε μέσα τους προβλήματα και στενοχώριες. Τα εξωτερικεύουν. Αν δεν το έχεις από μόνος σου, βρες τρόπους να διώξεις το στρες από τη ζωή σου.

8. Όλα με μέτρο

Ναι, ξέρουμε, σαν να σου λέμε ζήσε ξενέρωτα. Αν δεν υπερβάλλεις όμως στην κατανάλωση αλκοόλ, στο κάπνισμα ή στο φαγητό, θα χαρείς περισσότερο τη ζωή.

9. Απόκτησε καλές συνήθειες

Οι άνθρωποι που ζουν πολλά χρόνια είναι συνήθως άνθρωποι της ρουτίνας. Τρώνε συγκεκριμένα φαγητά, κοιμούνται και ξυπνάνε την ίδια ώρα κάθε μέρα και κάνουν πάνω-κάτω τις ίδιες δραστηριότητες σε όλη τους τη ζωή. Βαρετό; Ίσως. Εκτός και αν απολαμβάνεις όλα όσα έχεις συμπεριλάβει στη ρουτίνα σου. Όσο περνούν τα χρόνια πάντως, ο οργανισμός γίνεται πιο ευαίσθητος και είναι πιο δύσκολο να συνέλθει, ας πούμε, μετά από ένα γερό ξενύχτι ή από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Αυτό μπορεί να μειώσει την αντίσταση του ανοσοποιητικού και να κάνει τον οργανισμό σου ευάλωτο στις ιώσεις και τα κρυολογήματα.

10. Μείνε κοινωνικός

Η καλή παρέα με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα είναι το κλειδί για να αποφύγεις την κατάθλιψη, που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο. Επιπλέον, η καθημερινή επαφή με κάποιο ή κάποια κοντινά πρόσωπα θα σε κάνει πιο δυνατό να αντιμετωπίσεις τυχόν δυσκολίες που μπορεί να βρεθούν μπροστά σου.

Πηγή:cosmo.gr

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share