Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024

Βράζει ο τόπος: Εντυπωσιακό βίντεο με θερμική κάμερα πάνω από την Αθήνα εν μέσω καύσωνα

Οι θερμοκρασίες το τερμάτισαν!

13 Ιουνίου 2024 13:34
Βράζει ο τόπος: Εντυπωσιακό βίντεο με θερμική κάμερα πάνω από την Αθήνα εν μέσω καύσωνα
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Οι εικόνες που κατέγραψε drone με θερμική κάμερα πάνω στην Αθήνα εν μέσω καύσωνα, είναι εντυπωσιακές.

Ειδικότερα, η ΕΡΤ μετέδωσε πλάνα από θερμική κάμερα drone που πετούσε στον ουρανό της Αθήνας, δείχνει με πιο έντονα χρώματα (μοβ, σκούρο μοβ) τις χαμηλότερες θερμοκρασίες και με πιο ανοικτά χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο) τις θερμότερες.

Οπως αναφέρει ο μετεωρολόγος, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη εκεί που υπάρχει έντονη βλάστηση, ενώ αρκετά υψηλότερη εκεί που υπάρχει απουσία χλωρίδας. Η διαφορά στην θερμοκρασία στις περιοχές που έχουν έντονη βλάστηση σε σχέση με αυτές που δεν έχουν μπορεί να ξεπεράσει τους 3-5 βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλα, oι χώροι με δέντρα και πάρκα είναι σημαντικά πιο δροσεροί, ενώ οι αστικές περιοχές, ιδίως τα κεντρικά σημεία με πολλά κτίρια και τσιμέντο είναι πολύ πιο ζεστές, ενισχύοντας το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας.

Για παράδειγμα όταν η θερμοκρασία σε μια περιοχή βρίσκεται στους 28 βαθμούς Κελσίου, η αντίστοιχη θερμοκρασία εκεί που υπάρχουν πολλά κτίρια και γενικά μεγάλη συγκέντρωση σε τσιμέντο, να ξεπερνάει τους 30-32 βαθμούς. Επίσης, η θερμοκρασία το βράδυ δεν πέφτει τόσο πολύ στις περιοχές που υπάρχει έντονη αστικοποίηση.

Συμπερασματικώς, ο κ. Γιαννόπουλος κατέληξε ότι όσο περισσότερο πράσινο έχουμε σε μια περιοχή, τόσο η θερμοκρασία δεν θα αυξάνεται με τον ίδιο τρόπο όπως σε μια περιοχή με απουσία πρασίνου.

 

Videos

Ροή ειδήσεων

Share