Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023

«Ηλία ρίχ' το»: Το μυστικό στο αξέχαστο ζεϊμπέκικο και ο λόγος που έμεινε στην ιστορία!

Η ταινία που έχει χαραχτεί στη μνήμη των Ελλήνων

22 Σεπτεμβρίου 2023 08:17
«Ηλία ρίχ' το»: Το μυστικό στο αξέχαστο ζεϊμπέκικο και ο λόγος που έμεινε στην ιστορία!
Από Κυριάκος Μελλίδης

Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μια από τις ελληνικές ταινίες που έμειναν στην ιστορία! Ο Γιώργος Αρμένης που υποδύθηκε τον Μάκη στην ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Όλα είναι δρόμος», κέρδισε το βραβείο του α’ ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ η ατάκα «Ηλία ρίχ’το» έχει γράψει.

Στην ταινία του «Όλα είναι δρόμος» ο Παντελής Βούλγαρης αφηγήθηκε τρεις διαφορετικές ιστορίες ανδρών και ποια ήταν η αντίδρασή τους στο πιο κρίσιμο σημείο της ζωής τους, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε και καινούργια ταινία που κάνει πάταγο.

Ωστόσο, ξεχώρισε η ιστορία εκείνη στην οποία ένας ιδιοκτήτης μεγάλης επιχείρησης προσπαθεί να ξεχάσει τον καημό που έχει εξαιτίας του χωρισμού με τη γυναίκα του και διασκεδάζει σε ένα σκυλάδικο της επαρχίας.

Ο Γιώργος Αρμένης ερμήνευσε τον ρόλο του Μάκη Τσετσένογλου, ο οποίος πήγε στο σκυλάδικο «Βιετνάμ», όπου άρχισε να σπάει ότι υπήρχε στο μαγαζί, από πιάτα, ποτήρια μέχρι τα πλακάκια και τις λεκάνες από τις τουαλέτες του μαγαζιού

Κάποια στιγμή φωνάζει τον ιδιοκτήτη και κόβει μια επιταγή τριάντα εκατομμυρίων δραχμών και αγοράζει το μαγαζί.

Βγαίνοντας από το μαγαζί τον περιμένει ένας εκσκαφέας και η ορχήστρα με τη Μαίρη Μαράντη να τραγουδάει το «Θα πάρω φόρα», οπότε αρχίζει να χορεύει ένα βαρύ ζεϊμπέκικο, λούζεται με αλκοόλ, βάζει φωτιά στα ρούχα του και αναφωνεί το «Ηλία, ρίχ’το», δίνοντας την εντολή να γκρεμιστεί το μαγαζί.

Η ορχήστρα παίζει, ο εκσκαφέας γκρεμίζει και ο Μάκης απομακρύνεται χορεύοντας προς κάτι χωράφια.

Ο Παντελής Βούλγαρης έψαξε εξονυχιστικά για τους χώρους και τους τραγουδιστές και τελικά κατέληξε στο σκυλάδικο που στην πραγματικότητα λεγόταν «Ζυγός» και βρισκόταν στην οδό Λαγκαδά στη δυτική έξοδο της Θεσσαλονίκης.

Τα συναισθήματά του από τη σκηνή που έζησε

Ο Γιώργος Αρμένης, έριξε οινόπνευμα στα ρούχα του και στη συνέχεια λούστηκε με το ουίσκι και έβαλε φωτιά. Άρχισε να καίγεται κανονικά μέχρι που ο Παντελής Βούλγαρης είπε cut, οπότε και σταμάτησε, έπεσε κάτω και τον πήραν τα κλάματα.

«Ήταν μια υπέροχη στιγμή για όλο το συνεργείο. Για μένα που τη ζούσα πιο δυνατά, ήταν… Δεν μπορώ να τα περιγράψω, μπορεί να με πάρουν τα κλάματα”, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Γιώργος Αρμένης κέρδισε το βραβείο του α’ ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης και μετά από 18 χρόνια, η ατάκα «Ηλία ρίχ’το» έχει μείνει στην ιστορία και αποτελεί έμπνευση για πολλά πάρτι, εκπομπές και θεματικές εκδηλώσεις.

“Δεν υπάρχει περίπτωση να πάω στην επαρχία και να μη μου φωνάξουν ‘Ρίχτο Ηλία’ ή να με πουν με το κανονικό μου όνομα. Όλοι με λένε Μάκη. Δεν ξέρουν πώς με λένε», κατέληξε ο ηθοποιός.

Δείτε την επική σκηνή παρακάτω στο Athensmagazine.gr:

 

Videos

Ροή ειδήσεων

Share