Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2022

Το συγκλονιστικό ζεϊμπέκικο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας που ξεσήκωσε όλο τον κόσμο - Θα ανατριχιάσεις

Θα σας σηκωθεί η τρίχα

14 Αυγούστου 2022 09:28
Το συγκλονιστικό ζεϊμπέκικο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας που ξεσήκωσε όλο τον κόσμο - Θα ανατριχιάσεις
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αυτό το ζεϊμπέκικο έχει γράψει ιστορία και συγκίνησε όλο τον κόσμο παγκοσμίως. Αγγίζει πραγματικά τα συναισθήματα μας και μας κάνει να ανατριχιάζουμε.

Μπορείς να γράψεις χιλιάδες λέξεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και το τι ακολούθησε στην Ελλάδα, με τη… συνδρομή τους. Από το τεράστιο κόστος τους μέχρι την παρακμή σχεδόν όλων των εγκαταστάσεων, οι λόγοι για να τους βάλουμε αρνητικό πρόσημο δεν είναι καθόλου λίγοι.

Ωστόσο, όσο και να τους δείχνουμε με το δάκτυλο χρόνια μετά, τα έντονα συναισθήματα εκείνων των ημερών για όσους τους έζησαν παραμένουν αναλλοίωτα. Ιδιαίτερα αυτά που βίωσαν την 13η Αυγούστου 2004, το βράδυ της Τελετής Έναρξης, η οποία πραγματοποιήθηκε σαν χθες.

Ακόμα και σήμερα, τόσα χρόνια μετά, τα πρώτα λεπτά της Τελετής Έναρξης προκαλούν ανατριχίλα. Το ζεϊμπέκικο που έγραψε ο Σταύρος Ξαρχάκος “πλημμύρισε” με συναισθήματα το Ολυμπιακό Στάδιο, τα οποία απογειώθηκαν με τα δεκάδες τύμπανα, τη σύνδεση με την Αρχαία Ολυμπία και τους φλεγόμενους κύκλους…

Έτσι ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004:

Ελληνική ψυχή στην άλλη άκρη της γης: Το βαρύ ζεϊμπέκικο άνδρα με εκατομμύρια views στο διαδίκτυο

Ο γνωστός Κύπριος χορευτής, Χρίστος Σιακαλλής, βρέθηκε στην αμερικανική μεγαλούπολη για να κάνει το ντέρτι, τη νοσταλγία για την πατρίδα, αλλά και τις αναμνήσεις μιας άλλης εποχής, μιας άλλης ζωής… λεβέντικη ζεμπεκιά.

Γιος του μεγάλου δασκάλου λαϊκής παράδοσης, Μίκη Σιακαλλή, υπηρετεί την τέχνη από τα πρώτα του κιόλας βήματα. Ο Χρίστος γεννήθηκε μέσα στον χορό!

Γνωστός για τον εξαιρετικό τρόπο που χορεύει ζεϊμπέκικο, κλήθηκε στις 27 Οκτωβρίου από την κυπριακή ομογένεια στη Νέα Υόρκη προκειμένου να χορέψει σε μια εκδήλωση με τον τίτλο «The Art OF Zeιmbekiko», αφιερωμένη στον Σάββα Τσίβικο, μια από τις πλέον σημαίνουσες προσωπικότητες του απόδημου Κυπριακού Ελληνισμού. Αμέσως στο μυαλό μας ήρθε το ζεϊμπέκικο της 98χρονης γιαγιάς στον Καναδά (δείτε εδώ το βίντεο)!

Όντας λάτρης του συγκεκριμένου χορού, οι διοργανωτές της εκδήλωσης, στην οποία παρέστησαν τα πλέον διακεκριμένα μέλη της Αμερικανικής Ομογένειας (όπως οι γενικοί πρόξενοι Ελλάδας και Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και Βασίλειος Φιλίππου, αντίστοιχα) αποφάσισαν να τον τιμήσουν με μια σειρά χορών και τραγουδιών που ταξίδεψαν όλους τους παρευρισκόμενους πίσω στην πατρίδα.

Νότες και φωνή στα βήματά του έδωσε η «Όπερα της Κερύνειας» υπό την διεύθυνση του βαρύτονου Κωνσταντίνου Γιαννούδη. Σολίστ η Έλενα Χρήστου.

Ένα μαγευτικό συνονθύλευμα κλασσικής και λαϊκής μουσικής που κατάφερε να ταξιδέψει τους Κύπριους μετανάστες σε μονοπάτια που ίσως η καθημερινότητα να τους υποχρεώνει να ξεχνούν. Να αναφέρουμε πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Χρίστος Σιακαλλής εκπροσωπεί την Κύπρο στο εξωτερικό.

Ως πρόεδρος του προσφυγικού λαογραφικού συνδέσμου «Οι Αδούλωτοι» Σιακαλλή, που μετρά 42 χρόνια ζωής, ταξίδεψε δεκάδες φορές στο εξωτερικό με πολυμελείς αποστολές προκειμένου να συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ παραδοσιακού χορού, προάγοντας την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας όχι μόνο μέσα από χορευτικές παραστάσεις αλλά και από διαλέξεις.

Οι «Αδούλωτοι» έχουν φτάσει σχεδόν σε όλες τις ηπείρους, όπου υπάρχει ομογένεια δηλώνοντας «παρών» στο πλευρό τους, αλλά και παρουσιάζοντας σε ξένους τον πολιτιστικό πλούτο του νησιού. Πιο πρόσφατος τους σταθμός η Τσεχία!

 

Videos

Ροή ειδήσεων

Share