Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Βίντεο από θερμική κάμερα στην Αθήνα που φλέγεται από τον καύσωνα

Στους 55 βαθμούς η θερμοκρασία εδάφους

1 Αυγούστου 2021 16:26
Βίντεο από θερμική κάμερα στην Αθήνα που φλέγεται από τον καύσωνα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ένας από τους πιο ιστορικούς καύσωνες στην Ιστορία της Ελλάδας είναι σε εξέλιξη και η ακραία ζέστη σε συνδυασμό με τη μεγάλη χρονική διάρκεια του φαινομένου απειλεί. Γι' αυτό και η κυβέρνηση λόγω του παρατεταμένου καύσωνα έχει λάβει ειδικά μέτρα για τους εργαζόμενους και τους δημοσίους υπαλλήλους.

Χαρακτηριστικά, στο βίντεο που θα παρακολουθήσετε στα πιο θερμά (βαθύ κόκκινο) σημεία, η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 55° Κελσίου ενώ για ακόμα μια φορά η θερμοκρασία που αναπτυσσόταν στις μονάδες κλιματισμού στις ταράτσες των μεγάλων κτηρίων καθώς και στην πυρακτομένη άσφαλτο άγγιζε τους 70°+ Κελσίου.

Ένα μνημείο 2.500 χρόνων στο έλεος της κλιματικής αλλαγής

Η Ακρόπολη, όπως και πολλά ακόμα ιστορικά αξιοθέατα της χώρας, μας δοκιμάζουν τις αντοχές τους, μιας και στην ουσία βρίσκονται έρμαια της κλιματικής αλλαγής. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι παρόλο που γίνεται λόγος για ένα από τα αρχαιότερα μνημεία παγκοσμίως το θερμικό αποτύπωμα του Παρθενώνα, ενός μνημείου 2.500 χρόνων, είναι ίσως το καλύτερο ενεργειακό αποτύπωμα σε κατασκευή σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες επάνω στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης ήταν στα μεταλλικά σπιτάκια (isobox) που βρίσκονται σε αυτόν, και που άγγιζε τους 57° Κελσίου.

Η χρήση μαρμάρου, σε συνδυασμό με τον αέρα που διοχετεύεται ανάμεσα στις κολώνες, διατηρούν τη θερμοκρασία σε αυτό σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα αναλόγως των συνθηκών. Φανταστείτε να υπήρχε και η στέγη! Το μάρμαρο άλλωστε είναι και το βασικό υλικό στα υλικά που χρησιμοποιούνται στις μέρες μας για την ενεργειακή αναβάθμιση των σύγχρονων κτηρίων με κάλυψη θερμοπρόσοψης.

Η ανάσα δροσιάς από το σιντριβάνι στην Πλατεία Ομονοίας

Το σιντριβάνι της Ομόνοιας έχει επιστρέψει στην θέση του τα τελευταία σχεδόν 2 χρόνια. Το σιντριβάνι της Ομόνοιας, πέρα από μια όαση ομορφιάς για όσους την διασχίζουν είτε πεζοί είτε με τα αυτοκίνητα, προσφέρει και μια σπουδαία ενεργειακή αναβάθμιση σε ολόκληρη την περιοχή. Όπως θα δείτε και στο βίντεο του Up Stories το σιντριβάνι λειτουργεί σαν κλιματιστικό και δροσίζει ολόκληρη την πλατεία και τα κτήρια πέριξ αυτής. Ακολουθεί το βίντεο του Up Stories:

Καιρός - Καύσωνας: Ακραίες καιρικές συνθήκες μέχρι και την Πέμπτη - Στους 47°C θα σκαρφαλώσει το υδράργυρος - Φόβοι για διακοπή ρεύματος

Καιρός - Καύσωνας: Μπορεί η κατάσταση με τον καύσωνα να μοιάζει ήδη αποπνικτική, ωστόσο από την ερχόμενη εβδομάδα έρχονται οι ουσιαστικές δυσκολίες. Παράλληλα, δωρεάν θα είναι η είσοδος για τρεις μέρες σε οργανωμένες παραλίες της Αττικής λόγω καύσωνα.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι θερμοκρασίες μπορεί να φτάσουν έως και τους 47 βαθμούς Κελσίου.

Σήμερα οι μέγιστες τιμές θα είναι 42-43 βαθμούς, αλλά από τη Δευτέρα η τροφοδότηση θερμών αερίων μαζών από την Αφρική αναμένεται να ενταθεί, που στην ουσία σημαίνει νέα άνοδο της θερμοκρασίας.

Φτάνει στο 47 η θερμοκρασία

Οι ακραίες συνθήκες στη χώρα θα διατηρηθούν έως και την ερχόμενη Πέμπτη, με τους μετεωρολόγους να καλούν τους πολίτες να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή καθώς οι ατμοσφαιρικές συνθήκες θα είναι αποπνικτικές.

Οι εκτιμώμενες μέγιστες θερμοκρασίες για σήμερα, Κυριακή, με την πιο λευκή απόχρωση να αντιστοιχεί σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 42 βαθμών Κελσίου.

Οι μέγιστες που αναμένονται θα είναι της τάξης των 43-45 βαθμών κατά μέσο όρο, ενώ σε τοπικό επίπεδο οι μέγιστες ενδέχεται να φτάσουν τους 46-47 βαθμούς Κελσίου.

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Σκρέκα

Κρίσιμη θεωρείται η αυριανή ημέρα για το σύστημα ηλεκτροδότησης, καθώς ο παρατεταμένος καύσωνας και η αυξημένη ζήτηση δοκιμάζουν το σύστημα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συγκάλεσε εκτάκτως σήμερα το πρωί σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης για την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος, στο πλαίσιο της οποίας ο υπουργός απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν την άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα 24ωρα, δεδομένου ότι οι αντοχές του συστήματος θα δοκιμαστούν από τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη, κατά τις ώρες αιχμής σήμερα (περί τις 21:00) το συνολικό φορτίο του συστήματος θα φτάσει τα 9.600 MW, σημαντικά αυξημένο από τον μέσο όρο της μέγιστης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο εξάμηνο του 2021 που ανήλθε σε 8.115 MW.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Αθανάσιος Δαγούμας, ο επικεφαλής της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και μέλος της Ολομέλειας της ΡΑΕ, Δημήτρης Φούρλαρης και στελέχη του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΣΦΑ, του ΔΕΔΔΗΕ, της ΔΕΗ και των ηλεκτροπαραγωγών, ενώ πραγματοποιήθηκε και σχετική ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Οι εκπρόσωποι των Διαχειριστών παρουσίασαν τα μέτρα που έχουν λάβει ενόψει των επόμενων ημερών και κυρίως της Δευτέρας.

Καιρός σήμερα 1/8: Καμίνι η χώρα! Ακόμα υψηλότερες θερμοκρασίες με το "κυρίως γεύμα" - Πού έρχονται 46άρια; Καμπανάκι από Μαρουσάκη-Καλλιάνο

Καιρός σήμερα 1/8: Καμίνι που βράζει στην Κόλαση θυμίζει η Ελλάδα, καθώς το νέο κύμα καύσωνα ανεβάζει τον υδράργυρο στο «κόκκινο», χωρίς σταματημό, με τους Κλέαρχο Μαρουσάκη και Γιάννη Καλλιάνο να κρούουν καμπανάκι. Παράλληλα, δείτε τι καιρό πρόβλέπουν τα μερομήνια για μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Καμίνι η χώρα, μέχρι τους 46 βαθμούς Κελσίου

Με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες θα κυλήσει η μέρα σε όλη τη χώρα, η ηλιοφάνεια θα κυριαρχήσει και μόνο τις απογευματινές ώρες σε ορεινές περιοχές της βόρειας ηπειρωτικής χώρας θα αναδειχθούν λίγες τοπικές συννεφιές, οι άνεμοι στο Ιόνιο και το Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με μέτριες εντάσεις, από το ύψος των Κυκλάδων και πιο νότια οι εντάσεις των βοριάδων θα προσεγγίζουν ακόμη και τα έξι μποφόρ, η θερμοκρασία θα φτάσει αργά το μεσημέρι στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας τους 42 με 44 βαθμούς κελσίου.

Γιάννης Καλλιάνος: Συνεχίζεται ο σφοδρός καύσωνας και την Κυριακή

Για θερμοκρασίες ακραίου καύσωνα, οι οποίες θα συνεχιστούν για πολλές ακόμα ημέρες, κάνει λόγο ο μετεωρολόγος του MEGA, Γιάννης Καλλιάνος.

Ηλιοφάνεια θα επικρατήσει σήμερα Κυριακή, με τον υδράργυρο για μία ακόμη ημέρα να φτάνει στα ύψη. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 43 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι από 2 – 6 μποφόρ.

Στην Αττική θα κυριαρχήσει ο ήλιος, με τη θερμοκρασία από 28 – 41 βαθμούς και τους ανέμους στα 2 – 4 μποφόρ. Στη Θεσσαλονίκη παρόμοιο το σκηνικό του καιρού. Η θερμοκρασία από 26 – 38 βαθμούς και οι άνεμοι στα 2 – 4 μποφόρ.

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος προειδοποίησε για πρωτόγνωρες καταστάσεις. Έκανε μάλιστα λόγο για απλή… πρόγευση του καύσωνα τις τελευταίες ημέρες, καθώς το «κυρίως γεύμα» έρχεται από τη Δευτέρα και θα μας… ψήσει!

Ο υδράργυρος θα «εκτοξευτεί» στους 46 βαθμούς, ενώ το σφοδρό κύμα καύσωνα θα μας «τσουρουφλάει» για αρεκτές μέρες.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, o Γιάννης Καλλιάνος τονίζει επίσης ότι δύσκολες θα είναι και οι νύχτες.

«Όσο μπορείτε, κάντε υπομονή. Σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή θα είναι μια “πρόγευση” του καύσωνα. Το "κυρίως γεύμα" έρχεται από την ερχόμενη Δευτέρα έως και τουλάχιστον την Παρασκευή 6 Αυγούστου με θερμοκρασίες στους 43-44°C στα ηπειρωτικά, στους 41-42°C στα νησιά και τοπικά στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές στους 45-46°C», έγραψε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα πάντα με τον Καλλιάνο, στην Αθήνα, τη Δευτέρα το θερμόμετρο θα δείξει 42°C, την Τρίτη 43-44°C, την Τετάρτη 42-43°C, ενώ με παρόμοιες θερμοκρασίες θα πάει τουλάχιστον έως και την ερχόμενη Παρασκευή.

Συνιστά επίσης προσοχή, καθώς και οι επόμενες νύχτες θα είναι και αυτές... καυτές με τον υδράργυρο από τη Δευτέρα και μετά να μην καταφέρνει να πέσει κάτω από τους 30°C κατά μέσο όρο.

«Φανταστείτε επομένως να έρθουν για τα καλά οι πολύ θερμές αέριες μάζες από τη Δευτέρα και έπειτα…», καταλήγει.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καισού από την ΕΜΥ για σήμερα Κυριακή 1η Αυγούστου

Πιο αναλυτικά, την Κυριακή 1 Αυγούστου 2021 σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσει καύσωνας, ενώ υψηλές θα διατηρηθούν οι θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Έντονο θα είναι το αίσθημα δυσφορίας, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα.

Σύμφωνα με το meteo.gr, η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Βόρεια Ελλάδα από 16 έως 40-42 βαθμούς, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία από 17 έως 42-44, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 22 έως 42-44 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 41, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 22 έως 39 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 42-43 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά ασθενείς και στα πελάγη από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε συνθήκες καύσωνα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 31 έως 41-42 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε συνθήκες καύσωνα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 28 έως 39 βαθμούς.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για την υπόλοιπη χώρα:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος, με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 24 έως 41 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία 42 με 43 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος.
  • Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και τις απογευματινές ώρες στο Ιόνιο έως 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Στα νησιά από 25 έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Στα ηπειρωτικά από 24 έως 42 και κατά τόπους στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο έως 43 με 44 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά βορείων διευθύνσεων έως 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 24 έως 42 και κατά τόπους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

  • Καιρός: Αίθριος.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 27 έως 36 με 38 και στην Κρήτη τοπικά έως 41 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

  • Καιρός: Αίθριος.
  • Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια έως 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 27 έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

 

Videos

Ροή ειδήσεων

Share