Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024

Ρίχνει υγρό άζωτο σε ένα γεμάτο κουτάκι Pepsi και το χτυπάει με το σφυρί. Το αποτέλεσμα; Θα σας αφήσει άφωνους!

Δείτε τι θα συμβεί

1 Αυγούστου 2021 12:57
Ρίχνει υγρό άζωτο σε ένα γεμάτο κουτάκι Pepsi και το χτυπάει με το σφυρί. Το αποτέλεσμα; Θα σας αφήσει άφωνους!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τι θα συμβεί αν ρίξουμε υγρό άζωτο σε μια Pepsi και μετά αρχίσουμε να την χτυπάμε με σφυρί;

Δείτε το στο βίντεο!

Πατάς τα κουτάκια των αναψυκτικών; Μην το ξανακάνεις ποτέ!

Πολλοί άνθρωποι έχουν την κακιά συνήθεια να πατάνε και να τσαλακώνουν τα κουτάκια των αναψυκτικών πιστεύοντας πως έτσι καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο στα σκουπίδια τους. Ναι, είναι αλήθεια, ο όγκος τους μειώνεται, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι και σωστή κίνηση. Την επόμενη φορά που θα καταναλώσετε ένα αναψυκτικό σε μεταλλικό κουτάκι μην πατήσετε και μην τσαλακώσετε τη συσκευασία του. Κι αν δεν σας ικανοποιεί ο λόγος που θα διαβάσετε παρακάτω, δείτε εδώ τι καταπληκτικό έφτιαξε αυτός ο άντρας από κουτάκια αναψυκτικών και ίσως να σας εμπνεύσει!

αναψυκτικά

Ο λόγος είναι απλός. Ανακύκλωση. Σου λέει κάτι αυτό; Όταν λοιπόν αυτά τα άδεια κουτιά πάνε για ανακύκλωση, περνούν από μια ειδική διαδικασία. Όταν φτάνουν στο μηχάνημα που πραγματοποιεί την ανακύκλωση, το πατημένο κουτί δυσκολεύει την απόδοσή του και κάποιες φορές, δεν το αφήνει να λειτουργήσει. Με το να πατάς το κουτί από το άδεια σου αναψυκτικό, κάνει κακό στο περιβάλλον.

Τι είναι το ανθρακικό και πως το βάζουνε μέσα στα αναψυκτικά;

Είχατε σκεφτεί ποτέ τι είναι το ανθρακικό & πως το βάζουνε μέσα στα αναψυκτικά;

Αν το καλοσκεφτούμε, αυτή η ουσία μέσα στα αναψυκτικά, είναι ένα πράγμα ολίγον τι μυστήριο...

Το ανθρακικό είναι απλά…

διοξείδιο του άνθρακα και τίποτα παραπάνω! Είναι υπεύθυνο για το άφρισμα του αναψυκτικού και για τις φυσαλίδες που δημιουργούνται στην επιφάνειά του.

Αυτές οι φυσαλίδες και ο αφρός που βλέπουμε μέσα του, δεν είναι τίποτα άλλα παρά η …αποχώρηση του διοξειδίου του άνθρακα από το μίγμα!
Και το ερώτημα είναι, γιατί αυτό αποχωρεί και δεν αποχωρούν και άλλα συστατικά;

Αυτό οφείλεται καθαρά στον τρόπο με τον οποίο ”μπαίνει” το διοξείδιο του άνθρακα (= το ανθρακικό) στο μίγμα μας και στο ότι είναι αέριο. Ουσιαστικά ”πιέζουν” το αέριο αυτό μέσα στο αναψυκτικό κι αυτό αναμιγνύεται με το μίγμα.

Αλλά θα δούμε ολοκληρωμένα τι συμβαίνει, αφού δούμε πως βάζουνε το ανθρακικό μέσα στα αναψυκτικά.

Πως βάζουνε ανθρακικό στα αναψυκτικά;

Είναι αρκετά απλό. Βάζουνε ανθρακικό στα αναψυκτικά, ως εξής:

Γεμίζουνε το μπουκάλι ή το κουτάκι με το μίγμα, αφήνοντας λίγο κενό μέσα του. Στη συνέχεια, εισάγουνε πεπιεσμένο διοξείδιο του άνθρακα και αμέσως το σφραγίζουνε.

Σε αυτό το κενό, υπάρχει πεπιεσμένο διοξείδιο του άνθρακα, και ανάλογα με την πίεση που έχει, εισχωρεί και ανάλογη ποσότητα μέσα στο αναψυκτικό μας: όσο μεγαλύτερη η πίεση, τόσο περισσότερο ανθρακικό!

Όσο περνάει η ώρα, τόσο λιγότερο ανθρακικό εισχωρεί στο μίγμα και μειώνεται η πίεση. Από ένα σημείο και μετά, σταματάει.

Για να κρατήσουνε όμως συγκεκριμένη δοσολογία ανθρακικού μέσα στο αναψυκτικό, εισάγουνε πάντα συγκεκριμένη ποσότητα αερίου διοξειδίου του άνθρακα, ώστε να υπάρχει πάντα πολύ συγκεκριμένος βαθμός πίεσης, ώστε να εισχωρήσει συγκεκριμένη ποσότητα (με μεγάλη ακρίβεια!)…

Και για να το πούμε απλά:

1) το αέριο εισχωρεί στο υγρό, μόνο αν έχει ένα βαθμό πίεσης και πάνω

2) το αέριο αποχωρεί από το υγρό, μόνο αν υπάρχει ένας βαθμός πίεσης και κάτω

3) έτσι, όταν βάζουμε ανθρακικό στο μπουκάλι, σταδιακά ο βαθμός πίεσης μειώνεται: το αέριο αυτό σταματάει να εισχωρεί στο υγρό και λόγω του ”σφραγίσματος” του μπουκαλιού, δημιουργείται ο ιδανικός βαθμός πίεσης (και ισορροπίας), όπου αν και σταμάτησε να εισχωρεί στο υγρό, δεν μπορεί όμως να αποχωρήσει και από αυτό!

Τέλος, να σημειώσουμε πως υπό συνθήκες μη-πίεσης, το ανθρακικό, δεν αποχωρεί αμέσως από το αναψυκτικό, αλλά σταδιακά.

 

Videos

Ροή ειδήσεων

Share