Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Αυτό είναι το νέο κόλπο που χρησιμοποιούν οι απατεώνες στα ΑΤΜ. Ανοίξτε τα μάτια σας!

Μέσω ειδικής συσκευής

31 Ιουλίου 2021 14:32
Αυτό είναι το νέο κόλπο που χρησιμοποιούν οι απατεώνες στα ΑΤΜ. Ανοίξτε τα μάτια σας!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Όλοι μας έχουμε ακούσει για κλοπή πιστωτικών καρτών, και μέχρι να το αντιληφθεί κάποιος, οι απατεώνες μπορούν να δρουν ανενόχλητοι, κάνοντας αγορές ή ανάληψη χρημάτων. Μία από τις πιο τεχνολογικά προηγμένες μέθοδοι που χρησιμοποιούν για να αποσπούν πληροφορίες των πιστωτικών καρτών είναι μέσω μιας ειδικής συσκευής.

Υπήρχαν φήμες για αυτές τις συσκευές στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Στην αρχή δεν τις είχαν πάρει στα σοβαρά, αλλά αυτές οι συσκευές που είναι ικανές να “διαβάσουν” τις πιστωτικές κάρτες, όντως τις εγκαθιστούσαν στα αυτόματα μηχανήματα ανάληψης. Στο βίντεο που ακολουθεί, συζητιέται η εξέλιξη της απάτης των πιστωτικών καρτών κατά τη διάρκεια των χρόνων. Ένας απατεώνας που συνελήφθη, πλέον βοηθάει τις αρχές να εντοπίζουν καλύτερα και να αποτρέπουν τη δράση των απατεώνων.

Όπως θα ακούσετε στο βίντεο, όχι μόνο ΑΤΜ, αλλά και μηχανήματα αυτόματης εξυπηρέτησης σε βενζινάδικα στην Αμερική, γίνονται συχνά στόχοι με σκοπό την απόσπαση πληροφοριών των πιστωτικών καρτών. Δίνονται χρήσιμες πληροφορίες για να εντοπίσετε έγκαιρα ύποπτα σημάδια τέτοιας δράσης και πως να αποφύγετε. Το νέο τσιπάκι στις πιστωτικές κάρτες κάνει τη δουλειά τους πιο δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη. Στο μέλλον, υπάρχουν σχέδια για ταυτοποίηση προσώπου μέσω της σάρωσης της παλάμης του, όπως γίνεται ήδη στην Ιαπωνία, για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος τελείως.

Τράπεζες: «Τελειώνουν» τα ΑΤΜ που ξέρατε - «Λουκέτα» και διαμαρτυρίες πολιτών

Συνεχίζεται η αναστάτωση στη καθημερινότητα των πολιτών με το κλείσιμο υποκαταστημάτων τραπεζών και με την «αναζήτηση» ΑΤΜ. Επίσης, σοκ φέρνει στην αγορά η απόφαση των τραπεζών να κλείσουν τις… στρόφιγγες δανεισμού, παρά την παρέμβαση Σταϊκούρα.

Το μέλλον προδιαγράφεται ακόμα πιο δύσκολο καθώς οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι, ετοιμάζονται για μεγαλύτερη συρρίκνωση δομών και «έξοδο» προσωπικού. Ολόκληρες περιοχές δεν έχουν ούτε ATM, με αποτέλεσμα πολίτες να υποβάλλονται σε μεγάλη ταλαιπωρία.

Εν μέσω πανδημίας αναγκάζονται να κάνουν χιλιόμετρα για ανάληψη μετρητών ή να διεκπεραιώσουν άλλες τραπεζικές υποθέσεις τους. Για τις τελευταίες περιπτώσεις μάλιστα, παρατηρούνται ουρές έξω από εναπομείναντα υποκαταστήματα, παρά τις προσπάθειες που γίνονται για ηλεκτρονικά ραντεβού, κάτι που στην πράξη δύσκολα εφαρμόζεται ιδίως όσον αφορά άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες.

«Τελειώνουν» τα ΑΤΜ στις τράπεζες

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες οι τράπεζες, ειδικά για την έλλειψη ΑΤΜ, προβάλλουν ως επιχείρημα για την αργή επέκταση του δικτύου, τους αυξημένους κινδύνους ασφαλείας (επιθέσεις κλπ).

Από την πλευρά τους βέβαια συνδικαλιστές -εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι οι τράπεζες δεν θέλουν να επωμιστούν το κόστος λειτουργίας των νέων ΑΤΜ (ενοίκια, χρηματαποστολές κλπ).

Κόλαση στα ΑΤΜ με «ληστεία» στις τράπεζες: Πώς βάζουν χέρι στις καταθέσεις

Τράπεζες: Δεν πτοείται το τραπεζικό σύστημα, καθώς συνεχίζει να… βάζει χέρι στις καταθέσεις μας, με τα εκατομμύρια των πελατών να αγνοούν την αλήθεια!

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται από τις τράπεζες οι περικοπές στα επιτόκια καταθέσεων, στο πλαίσιο της στρατηγικής τους για μείωση του κόστους άντλησης ρευστότητας από τους πελάτες τους.

Πρόκειται για μία στρατηγική που πέραν της επιδιωκόμενης αύξησης των καθαρών εσόδων από τόκους, συνδέεται άμεσα και με την ασύμφορη διατήρηση υπερβάλλουσας ρευστότητας, στο σημερινό περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων στην Ευρωζώνη.

Η διαδικασία αποκλιμάκωσης των σχετικών εξόδων επιταχύνθηκε ραγδαία μετά την εφαρμογή των capital controls το 2015, καθώς έδωσε τη δυνατότητα στους ελληνικούς ομίλους να κουρέψουν τις αποδόσεις που προσφέρουν χωρίς τον κίνδυνο εκροών.

Κόλαση στα ΑΜΤ με «ληστεία» στις τράπεζες

Έκτοτε έχει κυλήσει αρκετό νερό στα αυλάκι και η αγορά των καταθέσεων, που μέχρι πριν λίγα χρόνια αποτελούσαν ένα αξιόπιστο εργαλείο δημιουργίας εισοδήματος, έχει αλλάξει ριζικά.

Σταδιακά οι τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν τις αποδόσεις πολύ κοντά στο 0%, ενώ σε προϊόντα ειδικών κατηγοριών, όπως πχ. σε όσα απευθύνονται σε επιχειρήσεις, όχι μόνο δεν καταβάλλονται τόκοι, αλλά εφαρμόζονται προμήθειες για την τήρησή τους και την παροχή βασικών υπηρεσιών, όπως πχ. χρεωστική κάρτα ή μπλοκ επιταγών.

Το 2021 εισήλθαμε κατά τα φαινόμενα στον τελευταίο κύκλο περικοπών. Τελικός στόχος είναι σε όλους τους λογαριασμούς πρώτης ζήτησης, τρεχούμενους και Ταμιευτηρίου, τα επιτόκια να πέσουν στο 0%, έως ότου αντιστραφούν οι τάσεις στην ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική.

Από την αρχή του έτους και οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι έχουν προχωρήσει σε μειώσεις στα επιτόκια των προθεσμιακών λογαριασμών, με την οροφή τους πλέον να μην ξεπερνά το 0,07%. Δηλαδή σε 12 μήνες μία κατάθεση 100.000 ευρώ αποφέρει στην καλύτερη περίπτωση τόκους ύψους 60 ευρώ!

Χειρότερη είναι η κατάσταση σε Ταμιευτήριο και τρεχούμενους λογαριασμούς, όπου τα επιτόκια βρίσκονται στις περισσότερες περιπτώσεις λίγο πάνω από το 0% (0,01%), ενώ σταδιακά τα προϊόντα αυτά γίνονται άτοκα.

 

Videos

Ροή ειδήσεων

Share