Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Η διαφήμιση για τον εμβολιασμό που «τσακίζει» κόκαλα και οι έντονες αντιδράσεις (Video)

Προσβλητικό» και «αναίσθητο» χαρακτηρίζεται το βίντεο

12 Ιουλίου 2021 11:15
Κορωνοϊός: Η διαφήμιση για τον εμβολιασμό που «τσακίζει» κόκαλα και οι έντονες αντιδράσεις (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Κορωνοϊός: Μια διαφήμιση για τον εμβολιασμό έχει προκαλέσει οργή στην Αυστραλία, με πολλούς να ασκούν έντονη κριτική στο βίντεο που δείχνει μια νεαρή γυναίκα με Covid-19 να πασχίζει να αναπνεύσει. Ενώ, εφιαλτικό είναι το σενάριο για 18.000 κρούσματα την μέρα τον Οκτώβριο!

Η κυβερνητική διαφήμιση δείχνει τη γυναίκα στο κρεβάτι του νοσοκομείου να παλεύει να αναπνεύσει, ενώ είναι διασωληνωμένη. «Η Covid-19 μπορεί να μας επηρεάσει όλους… Κλείσε ραντεβού για τον εμβολιασμό σου», είναι το μήνυμα που συνοδεύει το συγκλονιστικό βίντεο.

Για ορισμένους όμως η διαφήμιση βάζει άδικα στο στόχαστρο τους νέους ανθρώπους, καθώς οι κάτω των 40 θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα εμβόλια στο τέλος του έτους, σύμφωνα με το BBC. Αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας προτείνουν επίσης οι νέοι άνθρωποι να περιμένουν για ένα εμβόλιο της Pfizer αντί για το διαθέσιμο της AstraZeneca. Το θέμα είναι ότι η Αυστραλία αντιμετωπίζει έλλειψη στα εμβόλια της Pfizer.

Η διαφήμιση παίζει αυτή την περίοδο στο Σίδνεϊ, που βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα ξέσπασμα της μετάλλαξης Δέλτα και βρίσκεται στην τρίτη εβδομάδα lockdown.

Οι αρχές ανέφεραν 112 νέα κρούσματα τη Δευτέρα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 700 από την εμφάνιση της μετάλλαξης στα μέσα Ιουνίου. Η διαφήμιση αποτελεί μέρος μιας εκστρατείας για τον εμβολιασμό, η οποία ξεκίνησε το Σάββατο και έχει τον τίτλο «Arm Yourself».

«Εντελώς προσβλητικό να παίζεις μια τέτοια διαφήμιση όταν οι Αυστραλοί αυτής της ηλικιακής ομάδας περιμένουν ακόμη τον εμβολιασμό τους», έγραψε στο Twitter ο δημοσιογράφος Hugh Riminton.

«Γιατί βάζουν στο στόχαστρο τους νέους ανθρώπους; Δεν θα έπρεπε να μπαίνει στο στόχαστρο το αυξανόμενο ποσοστό της επιφυλακτικότητας στους άνω των 55;», αναρωτήθηκε ένας άλλος χρήστης στο Twitter.

Άλλοι, ανάμεσά τους και υγειονομικοί, ζήτησαν να αποσυρθεί η διαφήμιση, αποκαλώντας την «αναίσθητη».

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, έχει υποστηρίξει τη διαφήμιση. Ο κορυφαίος αξιωματούχος υγείας της Αυστραλίας Πολ Κέλι δήλωσε πως στόχος ήταν να είναι παραστατική για να «σπρώξει το μήνυμα» για την ανάγκη να μείνει κάποιος σπίτι, να κάνει τεστ και να κλείσει ραντεβού για τον εμβολιασμό του.

Εμβόλιο Pfizer: Τρίτη δόση αλλά και νέο εμβόλιο κατά της μετάλλαξης Δέλτα - Τι ισχύει με την ανάμειξη εμβολίων

Τρίτη δόση του εμβολίου ετοιμάζουν οι Pfizer/BioNTech, το οποίο αναμένεται να προσφέρει μεγαλύτερη προστασία από τον κορωνοϊό και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει μια ανανεωμένη έκδοση του εμβολίου που στοχεύει συγκεκριμένα στη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι κλινικές δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν τον Αύγουστο. Η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε νέα αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας, με το 4ο κύμα της πανδημίας να είναι προ των πυλών.

Η αποτελεσματικότητα του τωρινού εμβολίου μπορεί να μειώνεται ένα εξάμηνο μετά τη χορήγησή του και γι' αυτό, σύμφωνα με τις δύο συνεργαζόμενες εταιρείες, μπορεί να χρειάζεται ενισχυτική δόση ιδίως κατά των παραλλαγών του κορωνοϊού.

Τα σχετικά στοιχεία, που δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί, πρόκειται να υποβληθούν στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ μέσα στις επόμενες εβδομάδες, κάνοντας έτσι το πρώτο βήμα για να πάρουν την έγκριση χορήγησης ενισχυτικής δόσης, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», το πρακτορείο Reuters και τους «Financial Times».

Πάντως, άλλοι ειδικοί δεν θεωρούν όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναγκαία μια έξτρα δόση, προς το παρόν τουλάχιστον. «Πραγματικά δεν υπάρχει καμία ένδειξη υπέρ μιας τρίτης ενισχυτικής δόσης ενός εμβολίου mRNA, δεδομένων των παραλλαγών που κυκλοφορούν αυτή την εποχή.

Στην πραγματικότητα, πολλοί από εμάς αναρωτιούνται αν όντως θα χρειαστούν ποτέ ενισχυτικές δόσεις», δήλωσε η λοιμωξιολόγος δρ Σελίν Γκάουντερ του Νοσοκομείου Μπέλβιου της Νέας Υόρκης.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους η FDA και το CDC των ΗΠΑ ανέφεραν ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν χρειάζονται μέχρι στιγμής έξτρα δόση. «Είμαστε προετοιμασμένοι για ενισχυτικές δόσεις, αν και όταν η επιστήμη δείξει ότι αυτές χρειάζονται», τόνισαν οι δύο οργανισμοί.

Παραθέτοντας στοιχεία από το Ισραήλ, οι Pfizer και BioNTech υποστηρίζουν ότι η αποτελεσματικότητα του υπάρχοντος εμβολίου «εμφανίζει μείωση έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό, τόσο όσον αφορά την αποτροπή της λοίμωξης, όσο και της συμπτωματικής νόσου». Λαμβάνοντας υπόψη και την εξάπλωση της Δέλτα, οι δύο εταιρείες εκτιμούν ότι «μια τρίτη δόση μπορεί να χρειαστεί μέσα σε έξι έως 12 μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό».

Τι ισχύει για τη μίξη εμβολίων

Σχετικά με το αν η μείξη εμβολίων επιτυγχάνει την επιθυμητή ανοσία, ο κ. Παυλάκης τόνισε ότι: «Βγαίνουν ολοένα και περισσότερα δεδομένα πάνω σε αυτό το θέμα, η Αγγλία είναι πρωτοπόρος μεταξύ των χωρών σε αυτό. Όπως και να γίνει η μίξη των εμβολίων, το αποτέλεσμα είναι μια χαρά. Έχουν κάνει όλους τους συνδυασμούς μεταξύ των εμβολίων. Οι συνδυασμοί εμβολίων συνήθως δουλεύουν πολύ καλύτερα από τα ξεχωριστά εμβόλια, δίνουν κάτι διαφορετικό στον οργανισμό».

«Τα επιστημονικά δεδομένα που έχουμε από τους εμβολιασμούς λένε ότι ο κίνδυνος για θρομβώσεις που είναι γνωστός πια και μπορεί να αντιμετωπιστεί, είναι κυρίως ή σχεδόν αποκλειστικά μετά τον πρώτο εμβολιασμό με AstraZeneca, ή οποιοδήποτε εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Για να συμβεί πρέπει να υπάρχει προδιάθεση του οργανισμού να κάνει θρομβώσεις λόγω ενός σπάνιου αυτοάνοσου συνδρόμου. Αυτό φαίνεται από τον πρώτο εμβολιασμό αν υπάρχει. Οι άνθρωποι που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου με AstraZeneca, δε θα έχουν προβλήματα στο δεύτερο εμβολιασμό.

Δε συντρέχει λόγος να αλλάξει κάποιος εμβόλιο, αλλά αν κάποιοι το θεωρήσουν αναγκαίο και τους επιτραπεί να αλλάξουν, δε θα χάσουν κάτι, μπορεί να είναι και καλύτερο αυτό», τόνισε κλείνοντας σχετικά με όσους έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου με AstraZeneca, και το τι θα πρέπει να κάνουν για τη δεύτερη δόση.

 

Videos

Ροή ειδήσεων

Share