Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Ένας χρόνος κορωνοϊός σε 8 λεπτά και 10 δεύτερα - Ο ασθενής 0, ο πρώτος θάνατος και τα lockdown (video)

Κάπως έτσι ξεκίνησε μια νέα ζωή!

26 Φεβρουαρίου 2021 14:25
Ένας χρόνος κορωνοϊός σε 8 λεπτά και 10 δεύτερα - Ο ασθενής 0, ο πρώτος θάνατος και τα lockdown (video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Κορωνοϊός: Η ζωή μας αλλάζει. Τα νέα της πανδημίας μονοπωλούν σχεδόν την επικαιρότητα και οι εικόνες από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο στοιχειώνουν τις μνήμες μας. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, "κλειδώνει" η παράταση του lockdown στην Αττική για μία εβδομάδα, καθώς αυτό εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι.

Μια Κυριακή βράδυ ακούστηκε το πρώτο παρατεταμένο χειροκρότημα στους γιατρούς και τους νοσηλευτές που σήκωσαν το ανάστημα τους να αναμετρηθούν με τον ιό.

Στις 21/3/20 όλη η Ελλάδα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στην πρώτη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας να σηκώνει το “λάβαρο” της μάχης κατά του κορωνοϊού.

Μια μέρα μετά ακολουθεί το πρώτο lockdown. Και κάπως έτσι ξεκίνησε μια νέα ζωή, με lockdown, με χωριά σε καραντίνα, με μέτρα αποστασιοποίησης, μάσκες, χωρίς αγκαλιές, χωρίς φιλιά, χωρίς να μπορούμε να αγγίξουμε ο ένας τον άλλον.

Όλα αυτά και πολλά άλλα θα παρακολουθήσετε στο video που ακολουθεί. Όσο το βλέπετε να θυμάστε πως υπάρχει ελπίδα για την ελευθερία. Την λένε εμβόλιο και ήρθε στη ζωή μας ένα χρόνο μετά.

  • 11 Φεβρουαρίου 2020: Ένα όνομα, COVID-19
  • 26 Φεβρουαρίου 2020: Η ασθενής 0 στην Ελλάδα
  • 12 Μαρτίου 2020: Ο πρώτος θάνατος στη χώρα μας

Δείτε τον τελευταίο χρόνο σε ένα βίντεο της ΕΡΤ:

Πότε θα τελειώσει η πανδημία του κορωνοϊού;

Κορωνοϊός: Εδώ και έναν περίπου χρόνο ο πλανήτης ζει σε ρυθμούς πανδημίας, με περιορισμούς, lockdowns, απαγόρευση κυκλοφορίας, μάσκες, αποστάσεις. Ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, πιστεύει πως η πανδημία του κορωνοϊού θα τελειώσει στις αρχές του 2022.

Σε δηλώσεις του στο δανέζικο κρατικό δίκτυο DR, ο Κλούγκε σημειώνει πως η COVID-19 θα συνεχίσει να επικρατεί το 2021, αλλά θα είναι περισσότερο διαχειρίσιμη σε σύγκριση με το 2020.

Υποστηρίζοντας ότι τα χειρότερα σενάρια πλέον ανήκουν στο παρελθόν, ο Κλούγκε αναφέρει ότι υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για τον ιό σε σχέση με το 2020, όταν και ξεκίνησε η εξάπλωσή του. Ωστόσο σοκ προκαλεί η είδηση πώς εμφανίστηκε νέα μετάλλαξη του ιού και εξαπλώνεται με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς.

Πότε θα εξαφανιστεί ο κορωνοϊός

Ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να υπάρχει

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει από πριν το μέλλον της πανδημίας της COVID-19, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu. «Θα συνεχίσει να υπάρχει ο ιός, αλλά δεν πιστεύω ότι θα χρειάζονται οι περιορισμοί. Αυτό είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα», είπε. Σύμφωνα με τον Κλούγκε, οι μεταλλάξεις είναι φυσιολογικές και ο ιός προσπαθεί να προσαρμοστεί στα άτομα που μολύνονται, ωστόσο η γρήγορη εξάπλωση των μεταλλάξεων προκαλεί ανησυχία.

Προσθέτοντας ότι ο ΠΟΥ παρακολουθεί στενά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που έχουν αναπτυχθεί κατά της Covid-19 λόγω των ταχέως διαδεδομένων τύπων του ιού, είπε ότι τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν με βάση τις νέες μεταλλάξεις εάν είναι απαραίτητο και δεν χρειάζεται να παραχθούν από την αρχή.

Κορωνοϊός: Πότε θα εξαφανιστεί

 

Videos

Ροή ειδήσεων

Share