Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Εικόνες σοκ: Εκατοντάδες ελέφαντες νεκροί στην Αφρική από ανεξήγητο λόγο! (Video)

Σκληρές εικόνες

14 Ιουλίου 2020 11:40
Εικόνες σοκ: Εκατοντάδες ελέφαντες νεκροί στην Αφρική από ανεξήγητο λόγο! (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Στη χώρα της νότιας Αφρικής έχουν εντοπιστεί τους δύο τελευταίους μήνες περισσότεροι από 350 νεκροί ελέφαντες, οι οποίοι έχουν χάσει τη ζωή τους από άγνωστη, μέχρι στιγμής, αιτία. Επίσης, ένα τρομερό βίντεο από έναν αιχμάλωτο ελέφαντα που οδηγείται στην εξαθλίωση κατά τη διάρκεια του Ινδικού φεστιβάλ, έχει προκαλέσει σάλο στο διαδίκτυο

Το φαινόμενο είχε παρατηρηθεί στο Δέλτα του Οκαβάνγκο ήδη από τις αρχές Μαΐου και σύμφωνα με τον Guardian, μέχρι το τέλος του μήνα είχαν καταγραφεί 169 θάνατοι! Σήμερα, ο αριθμός αυτός έχει υπερδιπλασιαστεί με τον βιολόγο, δρ. Νιλ ΜακΚαν, να κάνει λόγο για τουλάχιστον 350 θανάτους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως σχεδόν 7 από τα 10 ζώα έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα ή γύρω από κάποιον νερόλακκο.

Η κυβέρνηση της Αφρικανικής χώρας δεν έχει ακόμα τεστάρει δείγματα για να ερευνήσει τα αίτια της φυσικής αυτής καταστροφής, γεγονός που έχει εξοργίσει τους επιστήμονες. Το μέγεθος του κινδύνου μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερο εάν συνυπολογίσουμε ότι στη συγκεκριμένη περιοχή ζουν περίπου 15.000 ελέφαντες.

Τα σενάρια

Τα δύο επικρατέστερα σενάρια αυτή τη στιγμή είναι τα ζώα να έχουν πεθάνει είτε από κάποιου είδους δηλητηρίαση είτε από κάποια άγνωστη ασθένεια. Το ανησυχητικό είναι πως δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμα το ενδεχόμενο να πρόκειται για ασθένεια που να δύναται να «περάσει» στους ανθρώπους. «Πρόκειται για μια καταστροφή όσον αφορά τη διαβίωση του είδους, αλλά υπάρχει ενδεχόμενο να πρόκειται και για μια κρίση δημόσιας υγείας», υπογράμμισε ο ΜακΚαν. Εξάλλου, η επικρατέστερη θεωρία και για την Covid19 είναι ότι πέρασε στον άνθρωπο μέσω κάποιου ζώου.

Ορισμένοι κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν πως αρκετά από τα ζώα έχουν πεθάνει με το πρόσωπο στο έδαφος, γεγονός που αποδεικνύει ότι πέθαναν πολύ γρήγορα, σχεδόν ακαριαία, ενώ άλλοι ελέφαντες φαίνεται ότι πέθαναν πιο αργά αφού προηγουμένως είχαν σχηματίσει ομαδικούς κύκλους. «Αυτό μπορεί να υποδεικνύει ότι κάτι μάλλον κάτι επιτίθεται στο νευρολογικό τους σύστημα», εκτίμησε ο ΜακΚαν.

Σύμφωνα με το BBC, ήδη από τον Μάιο η κυβέρνηση της Μποτσουάνα απέκλεισε το ενδεχόμενο οι θάνατοι να οφείλονται σε λαθροθήρες, καθώς οι ελέφαντες έχουν τους χαυλιόδοντές τους. Επίσης, το γεγονός ότι τα νεκρά ζώα στην περιοχή είναι αποκλειστικά ελέφαντες μάλλον δείχνει ότι δεν πρόκειται για δηλητηρίαση του νερού. Παράλληλα, η κυβέρνηση της χώρας απέκλεισε το ενδεχόμενο δηλητηρίασης από άνθρακα, από την οποία πέθαναν τουλάχιστον 100 ελέφαντες στη Μποτσουάνα το 2019.

 

Videos

Ροή ειδήσεων

Share