Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Συγκίνηση: Η υπέροχη αλλαγή φρουράς των Ευζώνων στη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων

Συγκλονιστικό!

19 Μαΐου 2020 13:57
Συγκίνηση: Η υπέροχη αλλαγή φρουράς των Ευζώνων στη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Συγκίνηση έφερε η υπέροχη αλλαγή φρουράς των Ευζώνων στο Σύνταγμα, που έγινε για σήμερα (19/5) στη μνήμη των Γενοκτονίας των Ποντίων.

Υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας, Πόντιοι Έυζωνες πραγματοποίησαν την αλλαγή φρουράς των Τσολιάδων στην Προεδρική Φρουρά σήμερα, ημέρα μνήμης για τα 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Δείτε το βίντεο:

Greek Pontian Genocide Remembrance Day

The Greek Presidential Guard, the Evzones, commemorate the genocide of hundreds of thousands of Greeks in Pontos on the occasion of #PontianGenocideRemembranceDay. Full story: https://bit.ly/2WHEjt6

Posted by Greek Reporter on Tuesday, May 19, 2020

Γενοκτονία των Ποντίων: Περιορισμένες οι εκδηλώσεις λόγω κορωνοϊου

Μαύρη μέρα για τον Ελληνισμό σήμερα, αφού συμπληρώνονται 101 χρόνια από την Γενοκτονία των Ποντίων: Με περιορισμένες δράσεις από τις δύο ποντιακές ομοσπονδίες της χώρας θα τιμηθεί η σημερινή 101η θλιβερή επέτειος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι εκδηλώσεις φέτος δεν θα περιλαμβάνουν συγκεντρώσεις και πορείες με συμμετοχή πλήθους κόσμου, αλλά περιορίζονται αποκλειστικά σε λιτά μνημόσυνα και δράσεις μέσω διαδικτύου.

Επίκεντρο των εκδηλώσεων και φέτος είναι η Πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, όπου οι δύο ποντιακές ομοσπονδίες θα πραγματοποιήσουν -για μία ακόμη χρονιά δυστυχώς- χωριστά τελετές, στο επιβλητικό Μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Συγκεκριμένα στις 11:00 το πρωί θα τελεστεί από τον δήμο Θεσσαλονίκης επιμνημόσυνη δέηση στην Πλατεία Αγίας Σοφίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ). Η τελετή θα μεταδοθεί ζωντανά από την επίσημη σελίδα της ΠΟΠΣ στο Facebook.

Στις 19:00 το απόγευμα, θ’ ακολουθήσει στον ίδιο ακριβώς χώρο επιμνημόσυνη, από εκπροσώπους της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ). Χαιρετισμό θ’ απευθύνουν ο πρόεδρος της ΠΟΕ κ. Γιώργος Βαρυθυμιάδης, εκπρόσωποι φορέων ενώ θ’ ακολουθήσουν μουσικό αφιέρωμα, καταθέσεις στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και ο Εθνικός Ύμνος.

Γενοκτονία των Ποντίων: Απόγευμα Τρίτης στην Αθήνα

Στις 19:00 στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη θα πραγματοποιηθεί αλλαγή Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, φορώντας Ποντιακές παραδοσιακές στολές προκειμένου να τιμήσουν τους 353.000 νεκρούς της Ποντιακής Γενοκτονίας. Και φέτος, μετά τη δύση του ήλιου, αναμένεται να φωταγωγηθεί η πρόσοψη του κτιρίου της βουλής, σε κόκκινο και μαύρο χρώμα, συμβολίζοντας το αίμα των αθώων θυμάτων που χάθηκαν την περίοδο 1916-1923. Η πρωτοβουλία ανήκει στην ενημερωτική πύλη e-Pontos, που έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα.

Διαδικτυακή εκδήλωση

Στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή εκδήλωση της ΠΟΠΣ για τη συμπλήρωση 101 ετών από τη δεύτερη και πιο σκληρή φάση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Συμμετέχουν ως εισηγητές

  • Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, Επίκουρος Καθηγητής Έδρας Ποντιακών Σπουδών
  • Δρ. Βασίλειος Μεϊχανετσίδης, Μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Μελέτης Γενοκτονιών
  • Θεοδόσης Κυριακίδης, Επιστημονικός Συνεργάτης Έδρας Ποντιακών Σπουδών Α.Π.Θ.
  • Δρ. Νίκος Λυγερός, Στρατηγικός Αναλυτής και Ερευνητής

Μηνύματα για την Ημέρα Μνήμης απευθύνουν:

  • Μπεντρός Χαλατζιάν, Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος
  • Γιώργος Κιμούλης, Ηθοποιός
  • Γιάννης Καλπούζος, Συγγραφέας
  • Μανούσος Μανουσάκης, Σκηνοθέτης
  • Μιχάλης Μαγειρίας, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων
  • Άλκης Αναστασιάδης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελλήνων Ποντίων Κύπρου, Πρόεδρος Παγκόσμιας Συντονιστική

Επιτροπής Νεολαίας

  • Ευγενία Κοτανίδη, Πρόεδρος Ελληνικών Κοινοτήτων Γεωργίας
  • Μαρία Λαζάρεβα, Πρόεδρος Ελληνικών Κοινοτήτων Αρμενίας
  • Και η Μελίνα Ασλανίδου.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί επίσης ζωντανά από την επίσημη σελίδα της ΠΟΠΣ στο Facebook.

Φωταγωγείται η Βουλή

Σήμερα Τρίτη 19 Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η πρόσοψη της Βουλής θα φωταγωγηθεί με το συμβολικό λογότυπο-μήνυμα.

Με τη συμβολική αυτή πράξη το Ελληνικό Κοινοβούλιο δηλώνει την άσβεστη ιστορική μνήμη και το διαρκές αίτημα της ιστορικής αποκατάστασης για την εξόντωση των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου.

Παράλληλα, στην Ολομέλεια της Βουλής θα πραγματοποιηθεί Ειδική Συνεδρίαση. Η Βουλή των Ελλήνων, στις 24 Φεβρουαρίου 1994, αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Ποντίων από το τουρκικό κράτος και ψήφισε ομόφωνα τον ορισμό της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου με τον νόμο 2193/1994.

 

Videos

Ροή ειδήσεων

Share