Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Αυτό συμβαίνει αν τον έχετε «κολλήσει» και βήξετε σε προϊόντα σούπερ μάρκετ

Σας αφορά!

9 Απριλίου 2020 16:59
Κορωνοϊός: Αυτό συμβαίνει αν τον έχετε «κολλήσει» και βήξετε σε προϊόντα σούπερ μάρκετ
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ένα κατατοπιστικό βίντεο δείχνει πώς μπορεί να μεταφέρετε τον κορωνοϊό, αν τον έχετε ήδη «κολλήσει» χωρίς να το γνωρίζετε, αλλά παράλληλα βήξετε πάνω σε προϊόντα του σούπερ μάρκετ.

Αυτό θέλησαν να δείξουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Aalto στην Φινλανδία, των οποίων σκοπός ήταν να δείξουν στους πολίτες το πόσο κινδυνεύουν. Δείτε και τι έγινε με τη γυναίκα που... έγλειφε τα προϊόντα.

«Κάποιοι που είναι φορείς του κορωνοϊού μπορούν να βήξουν και να φύγουν αλλά πίσω τους θα αφήσουν πολύ μικρά σταγονίδια που πάνω τους έχουν τον ιό. Αυτά τα σταγονίδια, μπορούν να «εισβάλλουν» στο αναπνευστικό όσων βρίσκονται γύρω τους», ανακοίνωσε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Ville Vuorinen.

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Νέα μέτρα για λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε νέα αυστηρότερα μέτρα, για την εφαρμογή της απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Ελλάδα εν μέσω της έξαρσης του κορωνοϊού, τόσο για τις λαϊκές αγορές όσο και για τα σούπερ μάρκετ.

Τι αλλάζει στις λαϊκές αγορές

Σύμφωνα με την ΓΓΠΠ, πλέον για την ασφαλή λειτουργία των λαϊκών αγορών προβλέπονται τα ακόλουθα:

  • Οι πάγκοι των πωλητών θα πρέπει να απέχουν κατ΄ ελάχιστο δέκα μέτρα (10m) μεταξύ τους
  • Η τοποθέτηση των πάγκων των πωλητών επιτρέπεται μόνο στην μία πλευρά του δρόμου και όχι εκατέρωθεν του δρόμου

Νέα μέτρα και για τα σούπερ μάρκετ

Ταυτόχρονα, αλλαγές έρχονται και για τα σούπερ μάρκετ. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΓΓΠΠ, πλέον με ευθύνη των διοικήσεών τους, η προσέλευση των καταναλωτών γίνεται διασφαλίζοντας ότι τηρείται η αναλογία του ενός ατόμου ανά 20 τ.μ και με ελάχιστη απόσταση τα δύο (2) μέτρα μεταξύ τους.

Επίσης, να σας υπενθυμίσουμε ότι εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, και κατόπιν σχετικής επικοινωνίας με τους Δημάρχους Μυκόνου και Σαντορίνης αποφασίστηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών για συγκεκριμένες ώρες.

13033: Τι αλλάζει; Που μπαίνει πλαφόν; «Κλειδώνει» το νέο πακέτο περιορισμού των μετακινήσεων (Video)

Νέα μέτρα για την απαγόρευση κυκλοφορίας ανακοινώνει μέσα στις επόμενες ώρες η κυβέρνηση για τον κορωνοϊό. Αυτό σημαίνει ότι έρχονται αλλαγές στο 13033. Δηλαδή δεν θα γίνονται δεκτά όλα τα αιτήματα από τους πολίτες για τις μετακινήσεις, ενώ θα μπορούν να είναι έξω από το σπίτι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Με τα τραγελαφικά να συνεχίζουν στην Ελλάδα, καθώς 15χρονοι έστειλαν μήνυμα για σωματική άσκηση και βρέθηκαν στο βουνό να καπνίζουν χόρτο

Ερωτηθείς δε, για το ενδεχόμενο κλεισίματος των διοδίων, εν όψει του Πάσχα και προς αποτροπή μιας μαζικής εξόδου των εκδρομέων, ο κ. Πέτσας επανέλαβε πως θα γίνει ό,τι χρειαστεί.

Επιπλέον σε αυτά τα μέτρα πιθανόν θα προβλέπονται:

  • Πλαφόν για 2-3 εξόδους μέσα σε μία ημέρα
  • Χρονικό όριο ανάλογα με την μετακίνηση
  • Ηλικιακό όριο για έγχαρτη άδεια
  • Κλειστές λειτουργίες σε ορισμένες εκκλησίες ανά περιφέρεια
  • Συναθροίσεις μικρότερες των 10 ατόμων
  • Έξοδος εκτός νομού άπαξ και μόνο με βεβαίωση κατοικίας

Τουλάχιστον μέχρι τις νέες ανακοινώσεις μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
  5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

 

Videos

Ροή ειδήσεων

Share