Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Σοκ: Καλαμάρι 4 μέτρων βρέθηκε στον Ατλαντικό! (Video)

Τρόμος!

24 Ιουνίου 2019 13:27
Σοκ: Καλαμάρι 4 μέτρων βρέθηκε στον Ατλαντικό! (Video)

Αντιμέτωποι με ένα από τα θρυλικότερα και πιο «σκοτεινά» πλάσματα των ωκεανών του πλανήτη βρέθηκε μία ομάδα θαλάσσιων βιολόγων, η οποία και πραγματοποιούσε έρευνες στον Κόλπο του Μεξικό με σκοπό να καταγράψει ίσως ένα από τα τρομακτικότερα πλάσματα των θαλασσών: το σπάνιο γιγαντιαίο καλαμάρι.

Η ομάδα των ερευνητών βρισκόταν επιβιβασμένη σε σκάφος πραγματοποιώντας έρευνες στον βυθό της θαλάσσιας περιοχής σχεδόν 100 μίλια στα ανοιχτά της Νέας Ορλεάνης στον Ατλαντικό Ωκεανό, όταν οι ενσωματωμένες κάμερες του σκάφους έπιασαν τον στόχο τους.

Μέσα από το βαθύ σκοτάδι και σχεδόν πενήντα μέτρα από την επιφάνεια του νερού, ένα νεαρό γιγαντιαίο καλαμάρι έκανε την εμφάνισή του, προσπαθώντας να διερευνήσει το κατά πόσο η συσκευή των επιστημόνων θα μπορούσε να αποτελέσει το επόμενο γεύμα του, δίνοντας ωστόσο στους ερευνητές την σπάνια ευκαιρία να θαυμάσουν έστω και φευγαλέα ένα από τα πιο μυστήρια θαλάσσια πλάσματα της Γης.

Το νεαρό γιγαντιαίο καλαμάρι υπολογίστηκε πως είχε μήκος σχεδόν τεσσάρων μέτρων μαζί με τα πλοκάμια του, ενώ μόλις λίγα δευτερόλεπτα μετά την ξαφνική του εμφάνιση, εξαφανίζεται το ίδιο ξαφνικά στα βάθη του ωκεανού.

Η σύντομη καταγραφή πάντως του γιγαντιαίου καλαμαριού θα αποτελέσει πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους ειδικούς ώστε να μελετήσουν το συγκεκριμένο είδος κεφαλόποδου, καθώς στο παρελθόν μόλις δύο φορές οι συνάδελφοί τους είχαν την ευκαιρία και την τύχη να τα μελετήσουν από κοντά, καθώς μέχρι το 2006 κανείς δεν είχε καταφέρει να δει ζωντανό κάποιο γιγάντιο καλαμάρι κι όλα τα στοιχεία μέχρι τότε βασίζονταν σε όσα κουφάρια καλαμαριών ξεβράζονταν στις ακτές.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ερευνητές θεωρούν πως τα γιγαντιαία καλαμάρια μπορούν να φτάσουν σε μήκος μέχρι και τα 20 μέτρα, ενώ το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής ξεπερνούσε τα 13 μέτρα σε μήκος.

Τα γιγαντιαία καλαμάρια, τα οποία κατά καιρούς έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε ιστορίες και διηγήσεις ναυτικών ανά τον κόσμο ζουν σε βάθος μεταξύ 500 και 1.000 μέτρων, ενώ θεωρείται πως ζουν σε όλους τους ωκεανούς του πλανήτη, εκτός από τις πολικές και τροπικές περιοχές.

Τέλος, για να καταλάβει κανείς το μέγεθος των πλασμάτων αυτών, αξίζει να αναφερθεί μόνο το μέγεθος του ματιού τους, το οποίο σε μερικές περιπτώσεις βρέθηκε να ξεπερνάει σε διάμετρο τα 30 εκατοστά -το μέγεθος δηλαδή ενός μεγάλου πιάτου.

Πηγή: gazzetta

Ζάκυνθος: Κάτοικοι ήρθαν αντιμέτωποι με ένα γιγάντιο ψάρι του Ατλαντικού! (Video)

Αντιμέτωποι με ένα από τα μεγαλύτερα ψάρια του κόσμου βρέθηκαν δύο Ζακυνθινοί που είχαν πάει βόλτα στο Κερί.

Ξαφνικά είδαν να κολυμπάει δίπλα τους ένα ψάρι Μόλα Μόλα (Sunfish), το οποίο ζει κυρίως στον Ατλαντικό Ωκεανό. Είναι γνωστό και ως «ηλιόψαρο του ωκεανού», εξαιτίας της συνήθειάς του να παραμένει στην επιφάνεια του νερού.

Θεωρείται το μεγαλύτερο ψάρι στον κόσμο της κατηγορίας των οστεϊχθύων, δηλαδή των ψαριών με οστέινους σκελετούς και το βάρος του μπορεί να φτάσει τους δυόμισι τόνους και το ύψος του να ξεπερνά τα 5 μέτρα.

Συνήθως ζει σε μεγάλα βάθη και οι ψαράδες που το γνωρίζουν το θεωρούν κακό σημάδι όταν το πιάνουν στα δίχτυα τους. Τρέφεται με πλαγκτόν, μέδουσες και μικρά ψαράκια που βρίσκει σκάβοντας στον βυθό.

 

Videos

Ροή ειδήσεων

Share