Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2019

Η περίεργη πόλη φάντασμα, στην οποία όλα τα σπίτια είναι κάστρα!

Τι έγινε λάθος;

19 Ιουνίου 2019 07:56
Η περίεργη πόλη φάντασμα, στην οποία όλα τα σπίτια είναι κάστρα!

Πως θα σου φαινόταν μια πόλη που αντί για σπίτια είχε κάστρα; Και όχι απλά κάστρα....Κάστρα βγαλμένα από ταινία του Disney; Μπορεί να φαίνεται εξωπραγματικό αλλά υπάρχει μια πόλη που είναι ακριβώς έτσι! Το απίστευτο είναι ότι στην πόλη αυτή δεν μένει κανείς!

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Ο λόγος για την πόλη Burj Al Babas στην κεντρική Τουρκία. Η πόλη αυτή προοριζόταν να προσελκύσει πλούσιους τουρίστες από τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν και το Μπαχρέιν.

Ο όμιλος Sarot σχεδίαζε να κατασκευάσει 732 πανομοιότυπα μίνι κάστρα για τους πλούσιους πελάτες της

Το εγχείρημα φαινόταν ότι θα πραγματοποιηθεί καθώς περίπου το ήμισυ των σπιτιών πωλήθηκαν. Η τιμή για το καθένα ξεκινήσουμε από $ 400.000 έως $ 500.000 (€ 350.000 εκατομμύρια σε € 440.000).

Τελικά όμως πολύ επενδυτές αποσύρθηκαν και έτσι η πόλη έμεινε στα μισά και δεν λειτούργησε ποτέ!

Ελληνική πόλη στην... Ιταλία; Δες που κρύβεται η πόλη - φάντασμα!

Ελληνική πόλη στην... Ιταλία; Δες που κρύβεται η πόλη - φάντασμα!

Το Craco βρίσκεται στην περιφέρεια της Basilicata και στην επαρχία Matera της Ιταλίας και κατοικήθηκε τον 8ο αιώνα από Έλληνες αποίκους με την ονομασία Montedoro, οι οποίοι προτίμησαν την ενδοχώρα για αμυντικούς λόγους, εγκαταλείποντας την παραθαλάσσια πόλη Metaponto.

Τάφοι που βρέθηκαν στην περιοχή υποδηλώνουν την έντονη παρουσία του ελληνικού στοιχείου, ενώ το σημερινό της όνομα έλαβε η πόλη το 1060, όταν η ευρύτερη περιοχή ήταν στην κατοχή του Αρχιεπισκόπου Arnaldo, ο οποίος την ονόμαζε «Grachium», δηλαδή «μικρό ανώμαλο έδαφος».Η πόλη είναι χτισμένη επάνω σε έναν ψηλό λόφο, γεγονός που της προσδίδει εντυπωσιακή εμφάνιση και τη διακρίνει από τα γύρω πεδινά εδάφη, ενώ οι κάτοικοι ασχολούνταν ως επί το πλείστον με τη γεωργία και κυρίως με την καλλιέργεια σιτηρών στις πεδιάδες.

Με το πέρασμα των χρόνων, οι αγροτικές καλλιέργειες δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τους κατοίκους, οι οποίοι ξεκίνησαν να αντιμετωπίζουν διάφορα οικονομικά προβλήματα.


Αυτό συνέβαλε -μεταξύ άλλων- στη δραματική και σταδιακή μείωση του πληθυσμού, ο οποίος έφτασε μέχρι το 1922 να αριθμεί μόλις 600 άτομα από 2.000 περίπου που ήταν αρχικά, όταν η πόλη γνώριζε μεγάλη ανάπτυξη.
Οι περισσότεροι μετανάστευσαν στη βόρεια Αμερική, ενώ διάφοροι σεισμοί και άλλες φυσικές καταστροφές αλλά και ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος οδήγησαν την πόλη στην πλήρη εγκατάλειψή της.


Οι τελευταίοι κάτοικοι μετακινήθηκαν στο Craco Peschiera που βρίσκεται κοντά, ενώ σήμερα μόνο ερείπια έχουν απομείνει για να θυμίζουν την ύπαρξη της πόλης, που έχει σπουδαίο αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Τα 20+1 ωραιότερα κάστρα της Ελλάδας!

Ελλάδα: Τα 10 εμβληματικότερα κάστρα! Προκαλούν δέος και θαυμασμό!

 Δείτε περισσότερα βίντεο και viral θέματα στο AthensMagazine.gr

 
 

Videos

Ροή ειδήσεων

Share