Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κρήτη: Συντρίμμια έγινε η η ιστορική γέφυρα του Κερίτη! (video)

Εκεί που για 111 χρόνια δέσποζε η ιστορική γέφυρα

2 Μαρτίου 2019 09:19
Κρήτη: Συντρίμμια έγινε η η ιστορική γέφυρα του Κερίτη! (video)

Για περισσότερο από έναν αιώνα, η γέφυρα του Κερίτη, στο νομό Χανίων, στεκόταν «αγέρωχη», μέχρι που καταστράφηκε εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν τις προηγούμενες ημέρες την Κρήτη.

Μια γέφυρα, πετρόκτιστη και τρίτοξη, που αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά, αλλά και ιστορικά μνημεία της ευρύτερης περιοχής.

Η γέφυρα χτίστηκε το 1908 από τον αρχιτέκτονα Αναστάσιο Λογοθέτη από τα Κύθηρα, με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων του Αλικιανού στη διαδικασία κατασκευής, αλλά και με την αμέριστη φροντίδα του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Ανακηρύχθηκε ως νεότερο μνημείο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και εντάχθηκε στον διαρκή κατάλογο των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Ελλάδος.

Αποτέλεσε επίσης μνημείο τιμής και μνήμης για τους αδικοχαμένους αγωνιστές της ελευθερίας.

Στον χώρο αυτό, την 1η Αυγούστου του 1941 καταγράφηκε μία από τις πλέον επαίσχυντες πράξεις μίσους και βαρβαρότητας εκ μέρους των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής, όταν 108 άνδρες από τον Αλικιανό, τα Νέα Ρούματα, το Ορθούνι, τις Καρές, τον Πρασέ, το Φουρνέ, το Σκινέ και το Βατόλακκο εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από τους Ναζί με την κατηγορία της αντίστασης.

Τα πλάνα από ψηλά, στο παρακάτω βίντεο του κ. Μανώλη Χαμηλάκη, δημιουργούν θλίψη:

 

Videos

Ροή ειδήσεων

Share