Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Μέτσοβο: Εντυπωσιακές εικόνες από το στολίδι της Ηπείρου! (Video)

Υπέροχες εικόνες!

24 Νοεμβρίου 2018 12:33
Μέτσοβο: Εντυπωσιακές εικόνες από το στολίδι της Ηπείρου! (Video)

Μέτσοβο: Το στολίδι της Ηπείρου απο ψηλά υπό τον ήχο των VIC.

Ζούμε στην ομορφότερη χώρα του κόσμου και προσπαθούμε να σας το αποδείξουμε μέσα από τα βίντεο μας. Μια υπέροχη χώρα με καταπληκτικούς θερινούς αλλα και χειμερινούς προορισμούς . Ένας από τους ομορφότερους χειμερινούς προορισμούς της χώρας μας είναι το πανέμορφο Μέτσοβο το στολίδι της Ηπείρου.

Ένα χωριό τόσο όμορφο, τόσο γραφικό και με τόση πλούσια ιστορία που όμοιο του δεν συναντάμε άλλο στην χώρα μας. Το Μέτσοβο συνδυάζει πολλές χειμερινές δραστηριότητες για τους επισκέπτες του. Χιονοδρομικό κέντρο, σε απόσταση μόλις 20 λεπτών μπορείτε να κάνετε μία βόλτα στην πανέμορφη λίμνη των Ιωαννίνων και τέλος είστε σε απόσταση αναπνοής από την χαράδρα του Βίκου και τα πανέμορφα Ζαγοροχώρια. Το Μέτσοβο θα μπορούσε να αποτελεί παράδειγμα για την αξιοποίηση και ανάπλαση μιας ορεινής περιοχής που μέχρι πριν από 10 χρόνια για να το επισκεφτείς ήταν μια όχι και τόσο μικρή Οδύσσεια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Ναι, είμαι gay": Κορυφαίος Έλληνας ηθοποιός αποκάλυψε τις ερωτικές του προτιμήσεις!

Βλέπεται πριν από την κατασκευή της Εγνατίας οδού ακόμα και απο την πόλη των Ιωαννίνων χρειαζόσουν περισσότερο από 1,5 ωρα για να το επισκεφτείς. Η πρωτοπόρα για την εποχή μετάλλαξη και εξέλιξη του Μετσόβου από τον Ευεργέτη Ευάγγελο Αβέρωφ. Από το 1990 στο κέντρο του Μετσόβου βρίσκεται ο ανδριάντας του πολιτικού και συγγραφέα Ευάγγελου Αβέρωφ. Οι ντόπιοι με αυτό τον τρόπο θέλησαν να τον τιμήσουν γιατί βοήθησε το Μέτσοβο να εξελιχθεί από ένα χωριό κτηνοτρόφων σε πρότυπο ανάπτυξης ενός ορεινού τόπου. Ο τρόπος που κατάφερε ο Αβέρωφ για να προσεγγίσει τον πλούσιο ομογενή Τοσίτσα και να διαθέσει την περιουσία του στον τόπο καταγωγής του ήταν μυθιστορηματικός.

Η οικογένεια του Αβέρωφ είχε καταγωγή από το Μέτσοβο. Ωστόσο, η πρώτη φορά που ο Αβέρωφ το επισκέφτηκε ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1930. Για τον Ευάγγελο Αβέρωφ το Μέτσοβο ήταν «έρωτας με την πρώτη ματιά». Όπως είχε διηγηθεί στη Μηχανή του Χρόνου η κόρη του Τατιάνα Αβέρωφ ο πατέρας της «έπαθε ξαφνικό έρωτα». Τον συγκίνησε το χωριό, οι άνθρωποι, το τοπίο. Από εκείνη τη στιγμή έγινε στόχος της ζωής του να βρει τους πόρους που θα έκαναν το Μέτσοβο να γλιτώσει από τη φτώχεια και να βγει από την απομόνωση στην οποία βρισκόταν. Τον Νοέμβριο του 1934 ο Ευάγγελος Αβέρωφ συναντήθηκε στην Αθήνα με 19 Μετσοβίτες, ώστε να συζητήσουν τι θα μπορούσαν να κάνουν για να σώσουν τον τόπο τους. Όμως, όποιο έργο και αν σκέφτονταν, υπήρχε ένα σημαντικό κοινό εμπόδιο. Χρειάζονταν χρήματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λιποθύμησε η Μπάγια Αντωνοπούλου: Αγωνία για την δημοσιογράφο!

Έτσι, ο Αβέρωφ άρχισε να αναζητά ανθρώπους που κατάγονταν από την περιοχή και μπορούσαν να προσφέρουν οικονομικά για την ανάπτυξη του τόπου.. Ο Αβέρωφ σκέφτηκε την πλούσια οικογένεια Τοσίτσα που καταγόταν από το Μέτσοβο και τα μέλη της ζούσαν όλα στο εξωτερικό. Αρχικά, έστειλε γράμμα στη βαρόνη Τοσίτσα, από την οποία δεν πήρε απάντηση ποτέ. Ο επόμενος ήταν ο βαρώνος Κωνσταντίνος Τοσίτσας, ο οποίος του απάντησε ότι δεν είχε καμία σχέση με το Μέτσοβο και την Ελλάδα. Ωστόσο, ο Αβέρωφ δεν έχασε την πίστη του και συνέχισε να αναζητά τον «σωτήρα» του Μετσόβου.

Έτσι, έστειλε στον βαρόνο Μιχαήλ Τοσίτσα. Τελικά η Ηπειρώτικη ξεροκεφαλιά και επιμονή του Ευάγγελου Αβέρωφ απέδωσε και μετά από πολλά χρόνια και αφού πρώτα είχε δημιουργηθεί μια στενή φιλία μεταξύ σε αυτόν και τον Μιχάλη Τοσίτσα το όραμα του Αβέρωφ έγινε πραγματικότητα και το Μέτσοβο άλλαξε για πάντα την ιστορία του χάρις την ευεργεσία του Τοσίτσα.

Πηγή πληροφοριών: mixanitoyxronoy

 

Videos

Ροή ειδήσεων

Share