Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας - Εκεί που υψώθηκε το λάβαρο της Επανάστασης (video)

25 Μαρτίου 2018 10:35
Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας - Εκεί που υψώθηκε το λάβαρο της Επανάστασης (video)

Σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία, στους πρόποδες του όρους Βελιά, λίγο ψηλότερα από τα Καλάβρυτα, βρίσκεται η ξακουστή μονή της Αγίας Λαύρας, που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Η ιστορία της είναι άμεσα συνυφασμένη με την έναρξη της επανάστασης του 1821, την ύψωση του λαβάρου και την ορκωμοσία των οπλαρχηγών από τον μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έγκλημα στο Μαρούσι: Μαρτυρία «φωτιά» για την δολοφονία του 19χρονου Θωμά! Το «έσκασαν» οι δράστες από την Ελλάδα;

Σύμφωνα με την παράδοση, η μονή ιδρύθηκε το 961 και αρχικά βρισκόταν περίπου 300 μ. ψηλότερα, στην τοποθεσία Παλαιομονάστηρο. Πυρπολήθηκε από τους Τούρκους το 1585 και ξαναλειτούργησε το 1600, ενώ το 1689 μεταφέρθηκε στη σημερινή της θέση από τον ηγούμενο Ευγένιο.

Στην επανάσταση του 1821 συνέβαλε σημαντικά, προσφέροντας χρήματα και τρόφιμα. Το 1826 πυρπολήθηκε από τον Ιμπραήμ, αλλά οι μοναχοί είχαν προλάβει να την εγκαταλείψουν, σώζοντας και πολλά από τα πολύτιμα κειμήλιά της.

Ανοικοδομήθηκε το 1828 με την προσθήκη τρίτου καθολικού, αλλά καταστράφηκε πάλι το 1844 από σεισμό και ανοικοδομήθηκε το 1850. Τελευταία μεγάλη καταστροφή υπέστη από τους Γερμανούς το 1943 και η ανοικοδόμησή της ολοκληρώθηκε γύρω στο 1950 με την εποπτεία του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Ορλάνδου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor - trailer: Ποιοι σκοτώνονται γύρω από την φωτιά και ποιος κερδίζει το έπαθλο;

Η μονή διαθέτει πλούσια βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία και έγγραφα, και μουσείο με μοναδικά κειμήλια από την ελληνική επανάσταση. Μεταξύ αυτών, το ξακουστό λάβαρο που ύψωσε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός κηρύττοντας την Επανάσταση του 1821, ένα Ευαγγέλιο με διαμάντια, δώρο της αυτοκράτειρας Αικατερίνης της Ρωσίας, και τα άμφια του Παλαιών Πατρών Γερμανού. Η μονή είναι ανδρική και πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου.

Βίντεο: Up Drones

 

Videos

Ροή ειδήσεων

Share