Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Εκλογές 2023: «Θρίαμβος Μητσοτάκη, ο Τσίπρας τιμωρήθηκε άσχημα» - Πώς "βλέπουν" τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας τα ξένα ΜΜΕ (Video)

«Ο κεντροδεξιός Μητσοτάκης χαιρετίζει τη μεγάλη νίκη όμως θέλει πλειοψηφία»

22 Μαΐου 2023 12:15
Εκλογές 2023: «Θρίαμβος Μητσοτάκη, ο Τσίπρας τιμωρήθηκε άσχημα» - Πώς
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Στο αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών αναφέρονται σήμερα Δευτέρα 22/5 τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και την επικράτηση του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας με μεγάλη διαφορά.

Στις αναφορές τους κάποια εκ των ξένων μέσων ενημέρωσης κάνουν λόγο για μια επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας «ορόσημο», καθώς η αύξηση του ποσοστού από το 39,85% το 2019 σε 40,8% το 2022, συνιστά την πρώτη αύξηση σε ποσοστό κυβερνώντος κόμματος σε εκλογές για περισσότερο από 40 χρόνια.

Ωστόσο, παρά την επικράτηση της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με διπλάσιο ποσοστό, εντούτοις εξαιτίας του συστήματος της απλής αναλογικής δεν εξασφαλίζει την αυτοδυναμία των 151 εδρών, όπως επισημαίνεται και από τα διεθνή μέσα. Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ συγκέντρωσε 40,8% ποσοστό που της δίνει 146 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 20% και 71 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 11,5% και 41 έδρες, το ΚΚΕ 7,2% και 26 έδρες και η Ελληνική Λύση 4,45% και 16 έδρες.

Reuters: Οι κυβερνώντες Συντηρητικοί κέρδισαν τις εκλογές δεν εξασφάλισαν την πλειοψηφία

«Το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα πέτυχε μια συντριπτική νίκη στις βουλευτικές εκλογές την Κυριακή, όμως βρέθηκε λίγο πιο χαμηλά από το όριο που απαιτείται για να σχηματίσει μόνο του κυβέρνηση, καθιστώντας πιθανότερο τον δεύτερο γύρο των εκλογών σε ένα μήνα», αναφέρει στο άρθρο του το Reuters.

Από τη Δευτέρα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα δώσει στα τρία κορυφαία κόμματα -Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ- τρεις ημέρες με τη σειρά για να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού.

Αν αποτύχουν, η Σακελλαροπούλου θα διορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση για να προετοιμάσει τη χώρα για νέες εκλογές σε περίπου ένα μήνα. Ο πρωθυπουργός και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει μια ισχυρή μονοκομματική κυβέρνηση, δήλωσε ότι πιστεύει ότι του δόθηκε σαφής εντολή.

Το αποτέλεσμα ήταν μια επιβεβαίωση για τον Μητσοτάκη, του οποίου η κυβέρνηση έπρεπε να αντιμετωπίσει το σκάνδαλο των υποκλοπών, την πανδημία, την κρίση στο κόστος διαβίωσης και το θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα τον Φεβρουάριο που προκάλεσε την οργή των πολιτών.

Ομοίως, ήταν καταστροφή για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ηγέτη του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο ανέβηκε στην εξουσία το 2015 στηριζόμενο στη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων για τον χειρισμό της κρίσης χρέους από τα άλλα κόμματα που κατέστρεψε την ελληνική οικονομία για περισσότερο από μια δεκαετία.

Το κόμμα ΜΕΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη, πρώην υπουργού Οικονομικών του Σύριζα που αναγκάστηκε να παραιτηθεί στις διαπραγματεύσεις του 2015 με τους δανειστές, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την είσοδό του στο κοινοβούλιο.

Bloomberg: Ο Έλληνας πρωθυπουργός κερδίζει τις περισσότερες ψήφους, αλλά χρειάζεται νέα ψηφοφορία για να κυβερνήσει μόνος του

Στο βασικό του θέμα, το πρακτορείο Bloomberg, αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης νίκησε τον αντίπαλό του στις εθνικές εκλογές της Κυριακής, πλησιάζοντας ένα βήμα πιο κοντά στην εξασφάλιση μιας ακόμη τετραετούς θητείας και στέλνοντας ένα μήνυμα στις αγορές ότι οι φιλικές προς τις επενδύσεις πολιτικές του πρωθυπουργού θα συνεχιστούν.

Το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του Μητσοτάκη έλαβε σχεδόν το 41% των ψήφων έναντι 20% του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από το όριο για να σχηματίσει αμέσως κυβέρνηση μόνος του, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα θα επιλέξει άλλη μια εκλογική αναμέτρηση σε περίπου ένα μήνα αντί να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

Οι ψηφοφόροι πείστηκαν από τη δέσμευση του Μητσοτάκη να αξιοποιήσει μια από τις ταχύτερες οικονομικές ανακάμψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει φέρει την Ελλάδα στο κατώφλι της επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα. Τα τρία κορυφαία κόμματα θα έχουν περίπου εννέα ημέρες για να δουν εάν είναι εφικτός ένας συνασπισμός, όμως αυτό είναι απίθανο αφού όλοι οι αρχηγοί των τριών ισχυρότερων κομμάτων έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ τους και επειδή ο Μητσοτάκης έχει πλέον ξεκάθαρο προβάδισμα για μια αποφασιστική νίκη εάν διεξαχθεί νέα ψηφοφορία.

«Η Νέα Δημοκρατία έχει την έγκριση του λαού να κυβερνήσει μόνη της», είπε ο Μητσοτάκης το βράδυ της Κυριακής. «Ξέρω πόση δουλειά έχουμε μπροστά μας, κάτι που απαιτεί μια κυβέρνηση που πιστεύει πραγματικά στις μεταρρυθμίσεις και την ικανότητα να τις εφαρμόσει».

BBC: Ο κεντροδεξιός Μητσοτάκης χαιρετίζει τη μεγάλη νίκη όμως θέλει πλειοψηφία

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε τις εθνικές εκλογές, χαρακτηρίζοντας τη μεγάλη νίκη του κόμματός του ως «πολιτικό σεισμό».

Το κεντροδεξιό κόμμα του, η Νέα Δημοκρατία, συγκέντρωνει σχεδόν το 41% των ψήφων, με πέντε έδρες λιγότερες για την την πλειοψηφία.

Ο κεντροαριστερός αντίπαλός του Αλέξης Τσίπρας του έδωσε συγχαρητήρια, με το κόμμα του τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγράφει ένα κακό αποτέλεσμα στο 20%.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το αποτέλεσμα έδειξε ότι οι Έλληνες έδωσαν στο κόμμα του εντολή για τετραετή κυβέρνηση.

«Ο λαός ήθελε την επιλογή μιας Ελλάδας που θα διοικείται από μια κυβέρνηση πλειοψηφίας και από τη Νέα Δημοκρατία χωρίς τη βοήθεια άλλων», δήλωσε κατά τη διάρκεια της νικητήριας ομιλίας του.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού θεωρήθηκαν ως ένδειξη ότι δεν θα ήθελε να μοιραστεί την εξουσία με άλλο κόμμα και θα πάει σε δεύτερες εκλογές στα τέλη Ιουνίου, όταν το νικητήριο κόμμα θα εξασφαλίσει μπόνους έδρες.

Politico: Οι συντηρητικοί της Ελλάδας πετυχαίνουν συντριπτική νίκη, όμως υπολείπονται της πλειοψηφίας

Το συντηρητικό κυβερνών κόμμα της Ελλάδας πέτυχε συντριπτική νίκη στις εκλογές της Κυριακής, όμως θα πρέπει να περιμένει μια δεύτερη ψηφοφορία αργότερα αυτό το καλοκαίρι στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, αναφέρει στην ιστοσελίδα του το Politico.

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατάφερε να κερδίσει διψήφιο προβάδισμα έναντι του κύριου αντιπάλου του, του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ και έχασε για μόνο λίγες έδρες την πλειοψηφία ακόμη και με το νέο σύστημα της απλής αναλογικής.

«Ο πολιτικός σεισμός που σημειώθηκε σήμερα καλεί όλους μας να επιταχύνουμε τη διαδικασία για μια οριστική κυβερνητική λύση», δήλωσε ο Μητσοτάκης το βράδυ της Κυριακής από τα γραφεία του κόμματός του.

«Τα στοιχεία από την κάλπη είναι καταλυτικά -αποδεικνύουν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει την έγκριση να κυβερνήσει ανεξάρτητα και σθεναρά και το απαίτησαν (οι ψηφοφόροι) εμφατικά, με απόλυτο τρόπο», είπε.

Guardian: Το ελληνικό κεντροδεξιό κόμμα υπολείπεται της πλειοψηφίας στις γενικές εκλογές

Οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα δεν ανέδειξαν νικητή, παρά το γεγονός ότι το κεντροδεξιό κόμμα του νυν πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εξασφάλισε το 40%.

Η Νέα Δημοκρατία με διαφορά 20 μονάδων -40,8% έναντι του αριστερού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο έμεινε πίσω με μόλις 20 – διαφορά που σπάνια παρατηρείται μετά την κατάρρευση της δικτατορίας το 1974. Ακόμη και στην Κρήτη, ένα προπύργιο των σοσιαλιστών, το δεξιό κόμμα τα πήγε απροσδόκητα καλά.

«Φαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει μια πολύ σημαντική νίκη», δήλωσε ο Γιώργος Γεροπετρίτης, πρώην υπουργός Επικρατείας και ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Μητσοτάκη. «Ο ελληνικός λαός έκανε απολογισμό του παρελθόντος και ψήφισε για το μέλλον… ψήφισε για τις μελλοντικές γενιές».

 

MEDIA & TV

  • COSMOTECinema3
    06:00 (90' - PG-13)
    Σερίφης, ο Μηχανοφάγος
    Κωμωδία
  • COSMOTECinema4HD
    06:00 (60' - PG-13)
    Past Forward Ε4
    Κωμωδία
  • COSMOTECinema1HD
    07:00 (95' - PG-13)
    For Love or Money
    Ρομαντική Κομεντί
  • COSMOTECinema4HD
    07:00 (60' - PG-13)
    FBI: International Κ3 Ε10
    Αστυνομική
  • COSMOTECinema2HD
    07:25 (110' - PG)
    Αγαπώντας, Πίνοντας και Τραγουδώντας
    Κωμωδία
  • COSMOTECinema3
    07:30 (90' - PG)
    Προσκλητήριο στη Μάνα
    Δραματική
  • COSMOTECinema4HD
    08:00 (60' - PG-13)
    Sanditon Κ3 Ε4
    Εποχής
  • COSMOTECinema1HD
    08:35 (80' - PG-13)
    Badman
    Κωμωδία
  • COSMOTECinema3
    09:00 (90' - PG-13)
    Όταν η Πόλις Πεθαίνει
    Κοινωνική
  • COSMOTECinema4HD
    09:00 (60' - PG-13)
    Magnum P.I. Κ5 Ε18
    Αστυνομική
  • COSMOTECinema2HD
    09:15 (105' - PG-13)
    Tesla
    Βιογραφία
  • COSMOTECinema1HD
    09:55 (100' - PG-13)
    Juniors
    Κωμωδία
  • COSMOTECinema4HD
    10:00 (60' - PG-13)
    FBI: Most Wanted Κ5 Ε10
    Αστυνομική
  • COSMOTECinema3
    10:30 (110' - PG)
    Μπετόβεν και Μπουζούκι
    Κωμωδία
  • COSMOTECinema4HD
    11:00 (60' - PG-13)
    FBI Κ6 Ε10
    Αστυνομική
  • COSMOTECinema2HD
    11:00 (85' - PG)
    Christmas Revisited
    Δραματική Κομεντί
  • COSMOTECinema1HD
    11:35 (120' - PG-13)
    Ο Ιντιάνα Τζόουνς και το Βασίλειο του Κρυστάλλινου Κρανίου
    Περιπέτεια
  • COSMOTECinema4HD
    12:00 (60' - PG-13)
    Viola Κ1 Ε11
    Αστυνομική
  • COSMOTECinema3
    12:20 (105' - PG-13)
    Karditsa Forever
    Κωμωδία
  • COSMOTECinema2HD
    12:25 (90' - PG)
    Αϊλό: Ο Μικρός Ήρωας
    Ντοκιμαντέρ
  • COSMOTECinema4HD
    13:00 (60' - PG-13)
    Sanditon Κ3 Ε5
    Εποχής
  • COSMOTECinema1HD
    13:35 (90' - PG)
    Crossword Mysteries: Riddle Me Dead
    Μυστηρίου
  • COSMOTECinema2HD
    13:55 (115' - PG-13)
    Ο Βασιλιάς του Ροκ
    Μιούζικαλ
  • COSMOTECinema4HD
    14:00 (60' - PG-13)
    Past Forward Ε5
    Κωμωδία
  • COSMOTECinema4HD
    14:00 (60' - PG-13)
    Past Forward Ε5
    Κωμωδία
  • COSMOTECinema3
    14:05 (85' - PG)
    Ένα Μπουζούκι Αλλιώτικο από τα Άλλα
    Κωμωδία
  • COSMOTECinema4HD
    15:00 (60' - PG-13)
    Magnum P.I. Κ5 Ε19
    Αστυνομική
  • COSMOTECinema1HD
    15:05 (130' - PG-13)
    Real Steel
    Επιστ. φαντασίας
  • COSMOTECinema3
    15:30 (100' - PG)
    Η Καφετζού
    Κωμωδία
  • COSMOTECinema2HD
    15:50 (115' - PG-13)
    Χωρίς Μάρτυρες
    Θρίλερ
  • COSMOTECinema4HD
    16:00 (65' - PG-13)
    High Intellectual Potential Κ3 Ε3
    Αστυνομική
  • COSMOTECinema4HD
    17:05 (55' - R)
    Dark Winds Κ1 Ε6
    Αστυνομικό Θρίλερ
  • COSMOTECinema3
    17:10 (100' - PG)
    Περιμένοντας τη Νονά
    Κωμωδία
  • COSMOTECinema1HD
    17:15 (95' - PG-13)
    Οικογενειακές Ανισορροπίες
    Δραματική Κομεντί
  • COSMOTECinema2HD
    17:45 (115' - PG-13)
    Μια Νύχτα στον Υπόγειο
    Θρίλερ
  • COSMOTECinema4HD
    18:00 (30' - R)
    Nurse Jackie Κ5 Ε3
    Δραματική κομεντί
  • COSMOTECinema4HD
    18:30 (30' - R)
    Nurse Jackie Κ5 Ε4
    Δραματική κομεντί
  • COSMOTECinema3
    18:50 (100' - PG)
    Είναι Ένας Τρελλός... Τρελλός Βέγγος
    Κωμωδία
  • COSMOTECinema1HD
    18:50 (130' - R)
    Όσα Φέρνει η Ζωή
    Δραματική
  • COSMOTECinema4HD
    19:00 (60' - R)
    The Long Shadow Ε5
    Αστυνομικό Θρίλερ
  • COSMOTECinema2HD
    19:40 (100' - R)
    Δεν Μένουμε πια Εδώ
    Δραματική
  • COSMOTECinema4HD
    20:00 (60' - R)
    Yellowstone Κ3 Ε1
    Γουέστερν
  • COSMOTECinema3
    20:30 (90' - PG)
    Τζο ο Τρομερός
    Κοινωνική
  • COSMOTECinema1HD
    21:00 (105' - PG)
    The Royal Bake Off
    Ρομαντική Κομεντί
  • COSMOTECinema4HD
    21:00 (60' - PG-13)
    Walker Κ4 Ε4
    Περιπέτεια
  • COSMOTECinema2HD
    21:20 (40' - PG)
    Planet Action
    Ψυχαγωγική εκπομπή
  • COSMOTECinema3
    22:00 (115' - PG)
    Η Αρχόντισσα και ο Αλήτης
    Κωμωδία
  • COSMOTECinema4HD
    22:00 (60' - PG-13)
    The Rookie Κ6 Ε4
    Αστυνομική
  • COSMOTECinema2HD
    22:00 (135' - PG-13)
    Dungeons & Dragons: Εντιμότητα Μεταξύ Κλεφτών
    Φαντασίας
  • COSMOTECinema2HD
    22:00 (135' - PG-13)
    Dungeons & Dragons: Εντιμότητα Μεταξύ Κλεφτών
    Φαντασίας
  • COSMOTECinema3
    22:00 (115' - PG)
    Η Αρχόντισσα και ο Αλήτης
    Κωμωδία
  • COSMOTECinema4HD
    22:00 (60' - PG-13)
    The Rookie Κ6 Ε4
    Αστυνομική
  • COSMOTECinema2HD
    22:00 (135' - PG-13)
    Dungeons & Dragons: Εντιμότητα Μεταξύ Κλεφτών
    Φαντασίας
  • COSMOTECinema2HD
    22:00 (135' - PG-13)
    Dungeons & Dragons: Εντιμότητα Μεταξύ Κλεφτών
    Φαντασίας
  • COSMOTECinema1HD
    22:45 (120' - PG-13)
    Hunter Killer
    Δράσης
  • COSMOTECinema1HD
    22:45 (120' - PG-13)
    Hunter Killer
    Δράσης
  • COSMOTECinema4HD
    23:00 (60' - R)
    Chucky Κ3 Ε7
    Τρόμου
  • COSMOTECinema4HD
    23:00 (60' - R)
    Chucky Κ3 Ε7
    Τρόμου
  • COSMOTECinema3
    23:55 (105' - PG-13)
    Ο Γιος του Φύλακα
    Κοινωνική
  • COSMOTECinema3
    23:55 (105' - PG-13)
    Ο Γιος του Φύλακα
    Κοινωνική
  • COSMOTECinema4HD
    00:00 (60' - PG-13)
    Catch Me a Killer Ε6
    Αστυνομικό Θρίλερ
  • COSMOTECinema2HD
    00:15 (125' - R)
    Η Συγκάλυψη
    Αστυνομικό Θρίλερ
  • COSMOTECinema1HD
    00:45 (85' - R)
    Hobo with a Shotgun
    Δράσης
  • COSMOTECinema4HD
    01:00 (60' - R)
    Erinyes Κ1 Ε9
    Αστυνομικό Θρίλερ
  • COSMOTECinema3
    01:40 (90' - PG-13)
    Κλασική Περίπτωση Βλάβης
    Κωμωδία
  • COSMOTECinema4HD
    02:00 (60' - R)
    42 C Ε3
    Θρίλερ
  • COSMOTECinema1HD
    02:10 (100' - R)
    Η Συμμορία της Λυόν
    Αστυνομική
  • COSMOTECinema2HD
    02:20 (120' - R)
    Νικίτα
    Δράσης
  • COSMOTECinema4HD
    03:00 (60' - R)
    The Beauty Queen of Jerusalem Κ1 Ε5
    Εποχής
  • COSMOTECinema3
    03:10 (90' - R)
    The Κόπανοι
    Κωμωδία
  • COSMOTECinema1HD
    03:50 (105' - R)
    Huracan
    Θρίλερ
  • COSMOTECinema4HD
    04:00 (60' - R)
    Yellowstone Κ3 Ε1
    Γουέστερν
  • COSMOTECinema2HD
    04:20 (105' - R)
    Η Ομηρία
    Δράσης
  • COSMOTECinema3
    04:40 (80' - PG)
    Μας Κλέψανε την Γκόλφω
    Αισθηματική
  • COSMOTECinema4HD
    05:00 (60' - R)
    The Long Shadow Ε5
    Αστυνομικό Θρίλερ
  • COSMOTECinema1HD
    05:35 (90' - PG-13)
    Kennedy, Sinatra and the Mafia
    Ντοκιμαντέρ
  • COSMOTECinema3
    06:00 (90' - PG)
    Αχ, και να 'μουν Άντρας
    Κωμωδία
  • COSMOTECinema4HD
    06:00 (60' - PG-13)
    Past Forward Ε5
    Κωμωδία

Ροή ειδήσεων

Share