4 συλλαβές, πολλά λάθη: Η λέξη με τα 2 «μ» που κανείς ποτέ δεν την γράφει σωστά
Την έχουμε δει εκατοντάδες φορές, αλλά συνεχίζουμε να την κάνουμε λάθος
Η ελληνική γλώσσα είναι πλούσια στο λεξιλόγιο, κάτι όμως που σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί στην σωστή γραφή μίας λέξης. Οι περισσότεροι από εμάς μπερδευόμαστε όταν θέλουμε να γράψουμε τη λέξη «μήνυμα» ή πολύ απλά έχουμε το εξής δίλημμα: απαξιεί ή απαξιοί; (δείτε εδώ ποια είναι η σωστή γραφή)
Η λέξη με τα 2 «μ» που κανείς ποτέ δεν την γράφει σωστά
Μία από τις πιο συχνές παρανοήσεις είναι η ορθογραφία της λέξης «συνημμένα». Μία λέξη που λόγο της καθημερινής χρήσης στα email ή στις αιτήσεις των δημόσιων φορέων έχει γίνει εφιάλτης σε πολύ κόσμο. Γιατί λοιπόν ενώ η χρήση της είναι πολύ συχνή τόσοι πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να μπερδεύονται;
Πρώτον, η λέξη «συνημμένο» περιλαμβάνει συνδυασμούς γραμμάτων που συχνά προκαλούν σύγχυση με απόρροια τα λάθη. Η παρουσία του «ημ» είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οι κανόνες για την ορθογραφία του “η” και του “ι” είναι συχνά δύσκολοι για να τους μάθουν και να τους εφαρμόσουν οι μαθητές και οι ενήλικες.
Η σωστή ορθογραφία της λέξης είναι «συνημμένο». Η λέξη προέρχεται από το ρήμα «συνάπτω», το οποίο σημαίνει «προσκολλώ» ή «επισυνάπτω».
Η μορφή «συνημμένο» είναι το μετοχικό επίθετο του ρήματος και χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάτι που είναι επισυναπτόμενο ή προσαρτημένο σε κάτι άλλο. Συχνά χρησιμοποιείται για έγγραφα ή αρχεία που επισυνάπτονται σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλο έγγραφο.
Συγκεκριμένα, η λέξη αποτελείται από το πρόθεμα «συν-» που σημαίνει «μαζί» και τη ρίζα «ημμένο», η οποία προέρχεται από την αρχαία μορφή του ρήματος «ήπτομαι», που σημαίνει «αγγίζω» ή «προσκολλώμαι». Συνολικά, η λέξη «συνημμένο» περιγράφει κάτι που είναι συνδεδεμένο ή προσαρτημένο σε κάτι άλλο.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η σωστή ορθογραφία και κατανόηση των ετυμολογικών ριζών των λέξεων συμβάλλει στη σωστή χρήση τους στον γραπτό λόγο.