Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024

Ούτε ελιές, ούτε αμπέλια: 3 άγνωστα φυτά που μεγαλώνουν μόνα και βγάζεις 6.500 εuρώ από το σπίτι

Ελάχιστοι το γνώριζαν μέχρι σήμερα!

23 Μαΐου 2024 19:08
Ούτε ελιές, ούτε αμπέλια: 3 άγνωστα φυτά που μεγαλώνουν μόνα και βγάζεις 6.500 εuρώ από το σπίτι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Φυτά και χρήμα: Υπάρχει μία συγκεκριμένη καλλιέργεια που μπορεί να αποφέρει μέχρι και 6.500 ευρώ. Τρία περιζήτητα είδη μανιταριών, λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας, προσφέρονται για μια πρωτότυπη εκτροφή στο σπίτι με ελάχιστο οικονομικό κόστος και σημαντικές δυνατότητες κέρδους.

Οι νοικοκυραίοι μπορούν να αποκομίσουν επιπλέον ετήσιο εισόδημα από 2.000 έως 6.500 ευρώ. Αυτή η εκτροφή μανιταριών αποτελεί μια καινοτόμο μέθοδο που υπερβαίνει σαφώς τα συνηθισμένα πλαίσια, προσφέροντας την ευκαιρία για επαγγελματική ασχολία με την παραγωγή μανιταριών χωρίς την ανάγκη χρήσης εδάφους.

Δείτε επίσης: Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου κατά 45%: Το τρόφιμο «ασπίδα» που τρώμε σπάνια

Μια τέτοια ιδέα μπορεί να υλοποιηθεί εύκολα και με μικρό κόστος, ακόμα και στο περιβάλλον του σπιτιού, ειδικά σε περιοχές εκτός αστικού περιβάλλοντος, συμβάλλοντας στο οικογενειακό εισόδημα.

Η καλλιέργεια μανιταριών πλευρώτους εμφανίζεται πιο απλή σε σχέση με την καλλιέργεια του λευκού μανιταριού, ενώ η διαδικασία παραγωγής του υποστρώματος είναι επίσης απλούστερη.

Τα μανιτάρια λεντινούλα (σιιτάκε), πλευρώτους και γκριφόλα (μαϊτάκε), παρέχουν πλούσια διατροφική αξία και περιέχουν βιονεργές ουσίες που συμβάλλουν θετικά στην υγεία.

Μέσω μιας απλής αναδιάταξης του χώρου σας, προσαρμοσμένου σε ένα δωμάτιο που είναι εύκολο να καθαρίζεται και παρέχει τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής, και με την αγορά κατάλληλων υποστρωμάτων, μπορεί κάποιος να δημιουργήσει τη δική του μικρή μονάδα παραγωγής μανιταριών με σκοπό την εμπορία ή ακόμα και την εφοδιασμό επιχειρήσεων εστίασης, όπως ταβέρνες ή ξενοδοχεία.

Μανιτάρια
Μανιτάρια

Πως μπορεί να γίνει η αρχή στην καλλιέργεια;

Ξεκινώντας με μικρά βήματα και χρησιμοποιώντας υποστρώματα που καλύπτουν έναν χώρο όχι μεγαλύτερο από 10 τετραγωνικά μέτρα, μπορεί να παραχθούν 125 κιλά πλευρώτους και 70-80 κιλά λεντινούλα εντός περίπου 10-12 εβδομάδων, σύμφωνα με ειδικούς στον τομέα. Αυτό μπορεί να αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα απασχόληση που πέρα από την προσωπική παραγωγή για οικιακή χρήση, μπορεί να προσφέρει επιπλέον εισόδημα σε αγροτικές κοινότητες και όχι μόνο, σε όλη την Ελλάδα.

Υπολογίζοντας ότι το κόστος παραγωγής ανά κιλό είναι μεταξύ 2-2,5 ευρώ, τα μανιτάρια αποτελούν έναν προσιτό τρόπο εμπλουτισμένης διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (πάνω από 27% σε ξηρό βάρος) και αμινοξέα παρόμοια με αυτά του κρέατος.

Μια εναλλακτική μορφή παραγωγής μανιταριών, εκτός από τη φρέσκια, είναι η ξηρή. Αυτή η επιλογή επιτρέπει στα μανιτάρια να διατηρούνται στο ντουλάπι για πάνω από τρία χρόνια και να προστίθενται εύκολα σε διάφορες συνταγές, καθώς το είδος αυτό διαπραγματεύεται ολόκληρο το φάσμα της γαστρονομίας.

Η διαδικασία καλλιέργειας των μανιταριών συνίσταται σε ορισμένα βήματα. Σε διάστημα 7 έως 14 ημερών εμφανίζεται η πρώτη σοδειά. Το υπόστρωμα προσφέρεται σε τρεις τύπους. Οι δύο πρώτοι αφορούν τον πλευρώτους, ενώ ο τρίτος αναφέρεται στη λεντινούλα και τη γκριφόλα (μαϊτάκε).

Ένας τύπος είναι το “σπαρμένο υπόστρωμα”, όπου ο σπόρος του μανιταριού είναι ενσωματωμένος στο εσωτερικό του υποστρώματος, και ο άλλος είναι το “επωασμένο υπόστρωμα”, όπου ο σπόρος έχει ήδη αναπτυχθεί. Ο τρίτος τύπος είναι το υπόστρωμα λεντινούλας με ωρίμανση 4 μηνών, το οποίο παράγει περίπου 1 κιλό μανιτάρια από κάθε μπλοκ 3,5 κιλών μέσα σε μόλις 4 εβδομάδες.

Σε περίπτωση που αποφασίσει κάποιος να χρησιμοποιήσει το προπαρασκευασμένο υπόστρωμα για την καλλιέργεια μανιταριών, απαιτείται πρώτα να υποστεί τη διαδικασία του “επώασματος”. Αυτό περιλαμβάνει την τοποθέτησή του σε ένα κλειστό και ζεστό περιβάλλον για 17 ημέρες. Αφού ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο, το υπόστρωμα είναι έτοιμο να μεταβεί στη φάση της καρποφορίας, και ακολουθούνται οι κανόνες καλλιέργειας των μανιταριών.

Για την καλλιέργεια των μανιταριών, απαιτείται ένα περιβάλλον που είναι σκιερό, φωτεινό και δροσερό, αλλά απαλλαγμένο από τον άνεμο, όπως μια αποθήκη ή ένα μπαλκόνι σε προστατευμένη περιοχή. Φως είναι απαραίτητο για την καλλιέργεια των μανιταριών, αλλά θα πρέπει να αποφεύγεται η άμεση έκθεσή τους στον ήλιο. Επιπλέον, η θερμοκρασία πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 6-18°C για την καλή ανάπτυξή τους. Κατά την διάρκεια της νύχτας, θα πρέπει να διατηρούνται σε σκοτάδι.

Η δημιουργία υγρασίας γύρω από το υπόστρωμα μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, όπως μια υγρή επιφάνεια με σταθερή πηγή νερού. Εάν το υπόστρωμα τοποθετηθεί πάνω σε χώμα ή τσιμέντο, μπορεί να διατηρηθεί υγρό με ποτίσματα. Σε περίπτωση που το υπόστρωμα τοποθετηθεί πάνω σε πλακάκια ή μάρμαρο, μια μοκέτα ή αφρολέξ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κρατά την υγρασία. Υπό αυτές τις συνθήκες, η ανάπτυξη των μανιταριών μπορεί να ξεκινήσει σε 7-14 ημέρες.

Μανιτάρια
Μανιτάρια

Συλλογή μανιταριών:

Η συλλογή των μανιταριών πλευρώτους επιτελείται με μια απλή ενέργεια, το τράβηγμα ολόκληρης της καρποφορίας από το σημείο που αυτή φυτρώνει.

Όταν φτάσει η στιγμή που το υπόστρωμα σταματάει να παράγει μανιτάρια, μην το απορρίπτετε στα απορρίμματα. Αντ’ αυτού, ανακυκλώστε το περιεχόμενό του ενσωματώνοντάς το στο έδαφος ως λίπασμα. Αποτελεί εξαιρετικό εδαφοβελτιωτικό και είναι κατάλληλο για την καλλιέργεια λαχανικών και δέντρων.

Συνήθως, το υπόστρωμα σταματάει να παράγει μανιτάρια μετά από 3-4 μήνες, αφού έχει παράξει τουλάχιστον 3 κύματα παραγωγής και συνολικά περίπου 7-8 κιλά. Το κόστος αυτών των υποστρωμάτων διαφέρει, ξεκινώντας από περίπου 5 ευρώ, ενώ η χονδρική τιμή πώλησης των μανιταριών φθάνει τα 4 ευρώ το κιλό.

 

Viral

Ροή ειδήσεων

Share