Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Η Τεχνητή Νοημοσύνη έδωσε την απάντηση για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου: «Αυτές είναι οι 2 πιο πιθανές τοποθεσίες που θα τον βρείτε»

Επιβεβαιώνονται οι περισσότερες θεωρίες

28 Φεβρουαρίου 2024 13:16
Η Τεχνητή Νοημοσύνη έδωσε την απάντηση για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου: «Αυτές είναι οι 2 πιο πιθανές τοποθεσίες που θα τον βρείτε»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το πού μπορεί να βρίσκεται, αποτελεί ένα διαχρονικό αίνιγμα για τους αρχαιολόγους, αναζητώντας το ποια είναι η αλήθεια σχετικά με το πιο σπουδαίο ιστορικό ζήτημα.

Οι πρόσφατες δηλώσεις της Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ, ότι είναι πεπεισμένη για το που βρίσκεται ο τάφος έφερε και πάλι στην επιφάνεια, το διαρκές αρχαιολογικό και ιστορικό αίνιγμα, που αναζητούν οι αρχαιολόγοι. Η κ. Αρβελέρ, ανέφερε ότι είναι πλέον πεπεισμένη, ότι ο τάφος του Μεγάλου στρατηλάτη, βρίσκεται στην Βεργίνα, εκεί όπου υποστηρίζουν άλλοι αρχαιολόγοι, ότι βρίσκεται ο τάφος του Φιλίππου του Β’, πατέρα του Αλέξανδρου.

Παρέθεσε μάλιστα 6 επιχειρήματα, για να υπερασπιστεί την άποψη της. Και αυτά είναι:

– Το ελαφαντοστέινο ομοίωμα του Αλέξανδρου,
– Η παράσταση στη ζωφόρο που δείχνει μια δράση η οποία για να αποτυπωθεί έπρεπε προηγουμένως να έχει συμβεί
– Η αρχική επιθυμία του Μακεδόνα να ταφεί στον τόπο του,
Το χρονικό κενό από την ταφή στο σημείο που ξέρουμε, μέχρι να κατασκευαστεί το μαυσωλείο
Το ύψος του νεκρού που, όπως λέει, δε μοιάζει με του πατέρα, αλλά περισσότερο με του ίδιου του Αλέξανδρου και τέλος
– Τον χουντίτη, ένα ορυκτό της Αιγύπτου που βρέθηκε στον τάφο.

Στην κ. Αρβελέρ, «απάντησε» η προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Αγγελική Κοτταρίδη, λέγοντας ότι τα στοιχεία, δείχνουν ότι ο τάφος που βρήκε ο Μανώλης Ανδρόνικος, είναι του Φιλίππου. Όπως τόνισε μάλιστα η αρχαιολόγο, το συγκεκριμένο μνημείο έχει μελετηθεί από ανθρωπολόγους και όπως προέκυψε, ο συγκεκριμένος νεκρός στον συγκεκριμένο τάφο, διάγει την πέμπτη δεκαετία της ζωής του, επομένως αποκλείεται εξαρχής ο Μέγας Αλέξανδρος, ο οποίος πέθανε στα 33 του χρόνια.

Ο ιστότοπος Dnews ρώτησε την τεχνητή νοημοσύνη, να δώσει και αυτή την άποψή της. Η απάντησή της, δείχνει, ότι το θέμα, παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά αινίγματα.

Οι απαντήσεις του ΑΙ για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου

«Η ακριβής τοποθεσία του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου παραμένει ένα μυστήριο. Πολλές θεωρίες έχουν προταθεί μέσα στα αιώνες, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπιστεί με σιγουριά η τοποθεσία του. Η πιο διαδεδομένη θεωρία είναι ότι ο τάφος του Αλεξάνδρου βρίσκεται κάπου στην περιοχή της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, πιθανότατα κοντά στην πόλη που ίδρυσε και ο ίδιος.

Πολλοί αρχαιολογικοί ενδιαφέρονται για το θέμα και συνεχίζουν να αναζητούν τον τάφο του Αλεξάνδρου. Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ο τάφος μπορεί να είναι θαμμένος κάτω από την σύγχρονη πόλη της Αλεξάνδρειας, πιθανώς κάτω από τον περίφημο φάρο της πόλης ή κάπου κοντά στην αρχαία βασιλική σήραγγα της Αλεξάνδρειας.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα για την ακριβή τοποθεσία του τάφου, και η ακριβής τοποθεσία ενδέχεται να παραμείνει ένα μυστήριο για πολλά χρόνια ακόμη.

Η πιθανότητα να βρίσκεται ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι περισσότερο συγκεντρωμένη σε δύο κύριες περιοχές:

– Η πιο διαδεδομένη θεωρία είναι ότι ο τάφος του Αλεξάνδρου βρίσκεται κάπου στην περιοχή της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ίδιος ο Αλέξανδρος ίδρυσε την πόλη και είναι λογικό να ήθελε να ταφεί κοντά σε αυτήν. Ακόμη, η αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή συνεχίζει να αναζητεί τον τάφο του εκεί.

– Άλλες θεωρίες προτείνουν ότι ο τάφος του Αλεξάνδρου μπορεί να βρίσκεται στην περιοχή της Μακεδονίας στη βόρεια Ελλάδα, τη γενέτειρά του. Παρά το γεγονός ότι η πιθανότητα είναι μικρότερη σε σύγκριση με την Αλεξάνδρεια, ορισμένοι ερευνητές εξακολουθούν να εξετάζουν αυτήν την περιοχή ως πιθανό τόπο ταφής.

Ωστόσο, παρά τις ενδείξεις και τις ερευνητικές προσπάθειες, δεν υπάρχει ακόμη η απόλυτη βεβαιότητα για την ακριβή τοποθεσία του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Τα τελευταία λόγια του Μεγάλου Αλεξάνδρου: «Ζήτησε να...» - Αυτές ήταν οι τρεις επιθυμίες του προτού πεθάνει

Σύμφωνα με όσα διαδίδονται, που ωστόσο δεν έχουν αποδειχτεί, ο Μέγας Αλέξανδρος ζήτησε τρία πράγματα προτού κλείσει για πάντα τα μάτια του.

Υπάρχουν τρεις φράσεις οι οποίες είναι αρκετά διαδεδομένες, χρεώνονται στον Μακεδόνα βασιλιά, αλλά δεν έχουν αποδειχτεί πως τις είπε. Ας δούμε τι έχει γραφτεί για τα τελευταία λόγια του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Διαδίδεται, λοιπόν, πως συγκάλεσε τους στρατηγούς του και τους μετέφερε τις τελευταίες του επιθυμίες. Ήταν οι ακόλουθες τρεις:

  • Με την πρώτη ζητούσε να μεταφερθεί το φέρετρό του στους ώμους από τους καλύτερους γιατρούς της εποχής.
  • Με τη δεύτερη, οι θησαυροί που είχε αποκτήσει θα σκορπίζονταν σε όλη τη διαδρομή μέχρι την ταφή του.
  • Με την τρίτη ζήτησε τα χέρια του να μείνουν έξω από το φέρετρο, σε θέα όλων και να λικνίζονται στον αέρα.

Τα τελευταία λόγια του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Η εξήγηση που διαδίδεται πως έδωσε ο Αλέξανδρος για τις τελευταίες τρεις επιθυμίες του ήταν πως θέλει οι διαπρεπείς γιατροί να σηκώσουν το φέρετρό του, για να φανεί με αυτό τον τρόπο ότι ούτε εκείνοι δεν έχουν, μπροστά στο θάνατο, τη δύναμη να θεραπεύουν.

Ζήτησε να καλυφθεί το έδαφος από τους θησαυρούς του, για να καταλάβουν όλοι ότι τα αγαθά που αποκτούμε εδώ, εδώ παραμένουν. Σχετικά με την τρίτη επιθυμία, η εξήγηση που δίνεται είναι πως ήθελε τα χέρια του να αιωρούνται στον αέρα, για να βλέπουν όλοι ότι ερχόμαστε με τα χέρια άδεια και με τα χέρια άδεια φεύγουμε, όταν τελειώσει για εμάς ο πιο πολύτιμος θησαυρός που είναι ο χρόνος.

Οι τρεις τελευταίες επιθυμίες και η εξήγησή τους μπορεί να ακούγονται σημαντικές και να εξιτάρουν, δεν εντοπίζονται όμως σε κάποια αρχαία ή νεότερη μεσαιωνική πηγή. Πρόκειται για μια επινόηση του καιρού μας; Σε αυτό το σημείο έχει μεγάλη αξία να σημειωθεί πως εμφανίστηκαν λίγο πριν το 2010 σε ξένες ιστοσελίδες και κάπου τότε άρχισε να διαδίδονται και στα κοινωνικά δίκτυα. Στην Ελλάδα εμφανίστηκαν δυο - τρία χρόνια αργότερα, γύρω στο 2010.

 

Viral

Ροή ειδήσεων

Share