Κυριακή, 05 Φεβρουαρίου 2023

Δώστε βάση σε 3 σημάδια: Έτσι θα καταλάβετε ότι έχει παραβιαστεί το ATM και μπορεί να χάσετε χρήματα

Προσοχή με τη νέα απάτη

27 Νοεμβρίου 2022 12:06
Δώστε βάση σε 3 σημάδια: Έτσι θα καταλάβετε ότι έχει παραβιαστεί το ATM και μπορεί να χάσετε χρήματα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η ανάληψη χρημάτων από ένα ΑΤΜ και η αγορά πραγμάτων με τραπεζική κάρτα έχουν γίνει από καιρό συνηθισμένα για όλους μας. Σας αποκαλύπτουμε τους πιο συνηθισμένους τρόπους χειρισμού των ΑΤΜ που βοηθούν τους απατεώνες να κλέψουν τα χρήματα σας. Επίσης, προσοχή αν δείτε αυτό σε ΑΤΜ! Μπορούν να σας αδειάσουν τον λογαριασμό στο λεπτό!

Για να κλέψουν χρήματα από την κάρτα σας, οι απατεώνες χρειάζεται να αντιγράψουν 2 πράγματα: τις πληροφορίες που περιέχονται στη μαγνητική ταινία της κάρτας σας και τον αριθμό PIN. Για να κλαπούν τα δεδομένα σε μια τραπεζική κάρτα (skimming), χρησιμοποιούνται 3 συσκευές.

σημάδια κλοπής ATM

Τα “σκίμερς” είναι συσκευές που διαβάζουν τις πληροφορίες που περιέχονται στη μαγνητική ταινία της κάρτας σας. Συνδέονται πάνω από την υποδοχή κάρτας σε ένα ΑΤΜ. Όταν κάποιος εισάγει την κάρτα του σε αυτό, τα δεδομένα μεταφέρονται από το «σκίμερ» στην ηλεκτρονική συσκευή του εγκληματία.

Οι κρυμμένες κάμερες χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με το “σκίμερ” για να βγάλουν ένα βίντεο με τον αριθμό PIN. Η κάμερα μπορεί να τοποθετηθεί σε πολλά μέρη: στο ίδιο το ΑΤΜ (κοντά στο πληκτρολόγιο, πάνω από την οθόνη, κ.λπ.) ή κάπου κοντά. Μερικές φορές είναι τόσο μικρές που μπορούν να κρυφτούν σε ένα μικρό άνοιγμα του ΑΤΜ.

atm κρυμμένη κάμερα

Μια πινακίδα κάλυψης πάνω από το πληκτρολόγιο χρησιμοποιείται επίσης για την καταγραφή του αριθμού PIN: το ψεύτικο πληκτρολόγιο «το θυμάται» όταν οι εγκληματίες την αφαιρέσουν και αποκωδικοποιήσουν τις πληροφορίες που περιέχει.

Υπάρχει λόγος που τα PIN στα ATM έχουν 4ψήφιο κωδικό - Δεν πάει το μυαλό σας

Αυτός είναι ο σημαντικός που τα PIN στα ATM έχουν 4ψήφιο κωδικό, που πολλοί από μας δεν το ξέραμε αλλά πρέπει να το μάθουμε.

Το PIN, όπως γνωρίζουμε είναι αναγκαίο για κάθε κίνηση μας, και για αυτό πρέπει να προσέχουμε μην υπάρχουν κρυφές κάμερες που μπορούν να το καταγράψουν.Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί τα περισσότερα PIN έχουν μόνο 4 ψηφία ή γιατί απαγορεύονται να μπαίνουν κάποιοι αριθμοί; Δεδομένου ότι ένα ΑΤΜ κάνει συναλλαγές χρημάτων δε θα έπρεπε οι κατασκευαστές των ΑΤΜ να ζητούν ένα πιο μεγάλο PIN, εξαψήφιο ή οκταψήφιο όπως γίνεται και με το email μας;

Υπάρχει μια ιστορία πίσω από αυτό. Το ATM “εφευρέθηκε” από το Σκωτσέζο John Adrian Shepherd-Barron, τον άνθρωπο που πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη των μηχανημάτων. Κατά τις δοκιμές ο Barron είχε προτείνει και ένα 6-ψήφιο κωδικό PIN.

Ωστόσο, το πρώτο πρόσωπο που χρησιμοποίησε την “εφεύρεση” ήταν η σύζυγός του Caroline, η οποία όμως απέρριψε την ιδέα της χρήσης ενός εξαψήφιου PIN για την εφεύρεσή του συζύγου της, επειδή μπορούσε να θυμηθεί μόνο μέχρι τέσσερις αριθμούς.

Όταν ο Barron επινόησε την ιδέα συνειδητοποίησε ότι μπορούσε να θυμηθεί τον εξαψήφιο αριθμό που είχε στο στρατό. Αλλά αποφάσισε να το ελέγξει με τη σύζυγό του Caroline.

“Πάνω στο τραπέζι της κουζίνας είπε ότι θα μπορούσε να θυμηθεί μόνο τέσσερις αριθμούς, οπότε χάρη σε εκείνη, τα τέσσερα στοιχεία έγιναν το παγκόσμιο πρότυπο», είπε γελώντας.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές τράπεζες στις μέρες μας που προσφέρουν 6 ψήφιο PIN, για λόγους ασφαλείας, όσοι από εσάς χρησιμοποιούν 4ψήφιο PIN, θα έπρεπε να ευγνωμονούν την Caroline

 

Viral

Ροή ειδήσεων

Share