Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Συναγερμός με νέα τηλεφωνική απάτη: Αν κάποιος σας ρωτήσει αυτό το πράγμα, κλείστε αμέσως το τηλέφωνο!

Προσοχή!

25 Νοεμβρίου 2022 11:45
Συναγερμός με νέα τηλεφωνική απάτη: Αν κάποιος σας ρωτήσει αυτό το πράγμα, κλείστε αμέσως το τηλέφωνο!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η νέα τηλεφωνική απάτη έρχεται από τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα τη Φλόριντα, την Πενσυλβάνια και τη Βιρτζίνια όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν πέσει θύματα.

Η απάτη αυτή έχει ήδη έρθει και στην Ευρώπη και τα άτομα χρησιμοποιούν την εξής διαδικασία. Λαμβάνετε τηλεφώνημα από κάποιον τοπικό αριθμό. Στη συνέχεια, ο συνομιλητής σας, σας ενημερώνει ότι η κλήση καταγράφεται και σας λέει το όνομά του και την εταιρεία που εργάζεται. Και αμέσως μετά σας ρωτά: «Με ακούτε;». Αν απαντήσετε «ναι», τότε κινδυνεύετε η ηχογράφηση να μονταριστεί και η εταιρεία να σας «δέσει» με φωνητικό συμβόλαιο, αντίστοιχο με το «Συμφωνώ» που επιλέγουμε στο τέλος των Όρων Χρήσης κάποιου προγράμματος στον υπολογιστή μας.

Συναγερμός με νέα τηλεφωνική απάτη: Αν κάποιος σας ρωτήσει αυτό το πράγμα, κλείστε αμέσως το τηλέφωνο!

Οι απατεώνες έχουν ως σκοπό να χρεώσουν τα θύματα για υπηρεσίες και προϊόντα που δεν έχουν προσφέρει ποτέ, απειλώντας με προσφυγή στη δικαιοσύνη καθώς έχουν στα χέρια τους την ηχογραφημένη συνομιλία. Σε κάποιες περιπτώσεις οι απατεώνες χρησιμοποιούν την ηχογράφηση της φωνής του θύματος για την έκδοση πιστωτικών καρτών.

Επομένως να είστε πολύ προσεχτικοί στα τηλεφωνήματα που απαντάτε…!

Τηλεφωνική απάτη: Αν απαντήσετε έστω ένα «ΝΑΙ» σ’ αυτή την κλήση θα χρεωθείτε 125 ευρώ!

Τώρα αποδείχθηκαν ιδιαίτερα θρασείς: Οι κλήσεις καταγράφονται και έπειτα επεξεργάζονται. Πολλοί άνθρωποι πέφτουν στην παγίδα των απατεώνων απαντώντας σε απλές ερωτήσεις.

Η νέα τηλεφωνική απάτη έρχεται απευθείας από την Αμερική στη Ελλάδα. Στόχος των απατεώνων είναι να οδηγήσουν τον καλούμενο στο να πει «Ναι». Προκειμένου να το πετύχουν, προσποιούνται προβλήματα στη σύνδεση ή περίεργους ήχους στη γραμμή, ενώ τελικά ρωτάνε τον καλούντα αν διορθώθηκε το πρόβλημα.

Παράλληλα με την απλή ερώτηση «με ακούτε;», οι απατεώνες χρησιμοποιούν κι άλλες φράσεις, όπως για παράδειγμα «είστε ο ιδιοκτήτης σπιτιού;» Αν το θύμα απαντήσει με «Ναι», οι απατεώνες επεξεργάζονται το «Ναι» με άλλα ηχητικά ντοκουμέντα, ώστε τελικά να προκύψει μια συνομιλία, κατά την οποία ο καλούμενος έκανε για παράδειγμα μια ακριβή παραγγελία, την οποία θα πρέπει στη συνέχεια να πληρώσει, διαφορετικά θα ανατεθεί η υπόθεση σε κάποια Εταιρεία Είσπραξης Οφειλών.

Βέβαια και όποιος απορρίψει την κλήση, κλείνοντας το τηλέφωνο, κινδυνεύει, σύμφωνα με την Τεχνολογική Πύλη Heise-Online, με έναν «καλό» λογαριασμό. Ένας άνδρας από τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, κλήθηκε να πληρώσει 125€, επειδή έκλεισε απλά το τηλέφωνο. Οι απατεώνες είναι, σύμφωνα με την “Heise”, καλά οργανωμένοι και μπορεί να γνωρίζουν προσωπικές πληροφορίες, όπως π.χ. τη διεύθυνση.

Οι λογαριασμοί φυσικά δεν ισχύουν. Τα θύματα δεν πρέπει να πληρώσουν, ενώ καλούνται να αναφέρουν τα περιστατικά δηλώνοντας την ημερομηνία, την ώρα και τους τηλεφωνικούς αριθμούς των κλήσεων στην αστυνομία.

Προσοχή με νέα απάτη μέσω SMS: «Έχετε σταλεί σε καραντίνα για 10 ημέρες»

Νέα απάτη με μηνύματα SMS στο κινητό σκαρφίστηκαν επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενοι τον φόβο για τον κορωνοϊό, προκειμένου να αποσπάσουν ευαίσθητα δεδομένα.

Τις τελευταίες μέρες, έχουν πληθύνει οι καταγγελίες για «μηνύματα COVID-19», στα οποία οι χρήστες ενημερώνονται ότι δήθεν πρέπει να μπουν σε καραντίνα.

Στο μήνυμα αναγράφεται: «Έχετε σταλεί σε καραντίνα για 10 ημέρες». Ακολούθως, παρατίθεται ένας σύνδεσμος (link), ο οποίος οδηγεί σε κακόβουλο λογισμικό ή ιστοσελίδα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, αν κάποιος πολίτης πατήσει τον σύνδεσμο, τότε οι απατεώνες θα έχουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα που έχει στο κινητό του, όπως κωδικοί σε social media και τράπεζες (web banking).

Είναι υπαρκτός, λοιπόν, ο κίνδυνος να χαθούν χρηματικά ποσά, εφόσον αποκτήσουν τους κωδικούς πρόσβασης σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Οι επιτήδειοι στέλνουν μαζικά το μήνυμα αυτό σε πολίτες, εκμεταλλευόμενοι τον φόβο του κορωνοϊού και τα μέτρα που ισχύουν. Ειδικά ηλικιωμένοι, που δεν έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, είναι πιο εύκολο να πέσουν θύματα απάτης.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποιεί συνολική έρευνα για όλες τις ηλεκτρονικές απάτες που εμφανίστηκαν εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Συνίσταται στους πολίτες να μην ανοίγουν το link και να σβήνουν αμέσως το μήνυμα αυτό, εφόσον το λάβουν.

 

Viral

Ροή ειδήσεων

Share