Τετάρτη, 25 Μαΐου 2022

Οργή και αποτροπιασμός: Καμηλοπαρδάλεις νεκρές από την ξηρασία στην Κένυα (Προσοχή: Σκληρές εικόνες)

Ο θαυμαστός κόσμος της φύσης, δυστυχώς, πάει από το κακό στο χειρότερο

15 Δεκεμβρίου 2021 13:04
Οργή και αποτροπιασμός: Καμηλοπαρδάλεις νεκρές από την ξηρασία στην Κένυα (Προσοχή: Σκληρές εικόνες)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τουλάχιστον ντροπιαστική είναι ακόμη μία εικόνα που μας έρχεται από την Αφρική, συνέπεια της τεράστιας κλιματικής αλλαγής που έχει υποστεί ο πλανήτης μας.

Η αληθινή ιστορία της Machli, της πιο διάσημης τίγρης στον κόσμο, που τα έβαλε με κροκόδειλο (Βίντεο)

κενυα-ξηρασια

Έξι νεκρές καμηλοπαρδάλεις ήταν ο τραγικός απολογισμός αυτή τη φορά, οι οποίες έχασαν τη ζωή τους σε έρημη έκταση της Κένυας.

Τα άτυχα ζώα υπέφεραν για πάρα πολύ καιρό της έλλειψη νερού και τροφής και σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πιουν λίγες σταγόνες από ξερό υπόλειμμα λίμνης, κόλλησαν στην λάσπη. Διασώστες έκαναν προσπάθειες να τις σώσουν, ωστόσο ήταν ήδη αργά και τελικά μετακίνησαν τα άψυχα σώματά τους για να αποφευχθεί η μόλυνση του όποιου νερού υπήρχε στο σημείο.

Οι συνθήκες ξηρασίας στην Κένυα, αλλά και γενικώς στο "Κέρας της Αφρικής" είναι τόσο δραματικές, που το σύνολο της άγριας ζωής στη χώρα πεθαίνει σε εκατοντάδες, ενώ οι κτηνοτρόφοι της περιοχής αναφέρουν απώλειες σε ζώα έως και 70%.

κενυα-ξηρασια

Καμηλοπάρδαλη

Η καμηλοπάρδαλη είναι το ψηλότερο ζώο στον κόσμο. Ανήκει στην τάξη των Αρτιοδάκτυλων, στο οποίο ανήκει ένα μόνο είδος, η Καμηλοπάρδαλη η καμηλοπάρδαλις (Giraffa camelopardalis) είναι επίσης γνωστή ως Καμηλοπάρδαλις η κοινή. Το εν λόγω είδος έχει αρκετές ποικιλίες και ζει σε αγέλες θηλυκών με τα μικρά τους, τα οποία έχουν ένα αρσενικό για αρχηγό.

Είναι θηλαστικό και φυτοφάγο. Πήρε το όνομά της από τον συνδυασμό των λέξεων «Καμήλα» και «Λεοπάρδαλη». Το ύψος της φτάνει τα 5,5 μέτρα και το βάρος της τα 1.350 κιλά. Το σώμα της καλύπτεται από παχύ δέρμα και φέρει καφετιές κηλίδες. Το κεφάλι της φαντάζει μικροσκοπικό σε σχέση με το μακρύ λαιμό της και καταλήγει σε δύο μικρά κέρατα. Έχει μεγάλα υγρά μάτια και ευκίνητα αυτιά. Η όραση και η ακοή της είναι πολύ ανεπτυγμένες. Η καμηλοπάρδαλη βαδίζει αργά, και όταν παραστεί ανάγκη μπορεί να τρέξει με ταχύτητα 30 χιλιομέτρων.

κενυα-ξηρασια

Τρέφεται με φύλλα και βλαστούς ψηλών δέντρων που είναι απρόσιτα στα άλλα ζώα. Όταν θέλει να πάρει κάτι από το έδαφος ή να πιει νερό ανοίγει τα μπροστινά πόδια της ή γονατίζει λυγίζοντας τα. Ωστόσο, η καμηλοπάρδαλη δεν πίνει συχνά νερό διότι, λόγω ύψους, είναι αναγκασμένη να ακολουθήσει ολόκληρη διαδικασία για να σκύψει, οπότε εκείνη τη στιγμή γίνεται πολύ ευάλωτη στους εχθρούς της.

Η καμηλοπάρδαλη ζει στην Κεντρική Αφρική. Κατά μέσο όρο ζει ως 30 χρόνια. Είναι κοινωνικό ζώο. Ζει σε ομάδες των 12-15 ζώων του ίδιου είδους, που αποτελείται από ένα αρσενικό και τα θηλυκά με τα μικρά τους. Είναι ζώο φιλήσυχο και συνήθως τρέπεται σε φυγή για να γλιτώσει από τα σαρκοφάγα ζώα. Η νεογέννητη καμηλοπάρδαλη έχει ύψος 1,5 μέτρα και βάρος 55 κιλά. Καθημερινά η καμηλοπάρδαλη περνάει 12 ώρες βόσκοντας και κοιμάται βαθιά 20 λεπτά το 24ωρο. Η καμηλοπάρδαλη γεννάει όρθια και το μωρό της πέφτει στο έδαφος από ύψος 1,5 μέτρου.

κενυα-ξηρασια

Η καμηλοπάρδαλη έχει 9 υποείδη. Κάποια εκ των οποίων είναι η νότια καμηλοπάρδαλη, η Καμηλοπάρδαλη Μασάι, η Καμηλοπάρδαλη του Ρότσιλντ η Καμηλοπάρδαλη της Ροδεσίας, της Αγκόλας,της Δυτικής Αφρικής, και η δικτυωτή καμηλοπάρδαλη.

Πηγή: BBC

 

Viral

Ροή ειδήσεων

Share