Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021

Θεσσαλονίκη: Η viral πινακίδα για τον Παλαιών Πατρών Γερμανό που πέθανε το 1826 και… εκτελέστηκε το 1922

Το λάθος προήλθε από το τυπογραφείο

16 Σεπτεμβρίου 2021 15:06
Θεσσαλονίκη: Η viral πινακίδα για τον Παλαιών Πατρών Γερμανό που πέθανε το 1826 και… εκτελέστηκε το 1922
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ώρες η φωτογραφία πινακίδας του δήμου Θεσσαλονίκης η οποία, αφιερωμένη στον Παλαιών Πατρών Γερμανό, τον εμφάνισε να πεθαίνει το 1826 και να εκτελείται το… 1922 ως υπαίτιος της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Ο λόγος για πινακίδα στην Εγνατία η οποία είχε αναφορά στην εμβληματική προσωπικότητα της Ελληνικής Επανάστασης.

Η πινακίδα εμφάνιζε τα χρόνια που έζησε, από το 1771 έως το 1826, και στη συνέχεια παρέθεσε βιογραφικό το οποίο ωστόσο δεν αντιστοιχούσε σε αυτόν μιας και τον εμφάνιζε να έχει διατελέσει δύο φορές πρωθυπουργός της χώρας και τελικά να εκτελείται το 1922 αμέσως μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.

Η εν λόγω αναφορά προκάλεσε σάλο με αποτέλεσμα την περασμένη Τρίτη ο δήμος Θεσσαλονίκης, αφότου την εντόπισε, να ζητήσει την αντικατάστασή της.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το λάθος προήλθε από το τυπογραφείο, ωστόσο φαίνεται πως δεν ελέγχθηκε πριν τοποθετηθεί.

Δείτε την επίμαχη πινακίδα

Γιατί η πινακίδα του STOP είναι οκτάγωνη;

Στο γύρισμα του 20ου αιώνα στους δρόμους των ΗΠΑ επικρατούσε χάος.

Οι οδηγοί δεν χρειαζόταν άδεια οδήγησης, λωρίδες κυκλοφορίας δεν υπήρχαν και το "Stop" δεν είχε οριστεί ακόμη.

Όταν εμφανίστηκε το πρώτο επίσημο Stop στο Ντιτρόιτ το 1915, ήταν μικρό, άσπρο και τετράγωνο, καμία σχέση δηλαδή με το σημερινό γνωστό από μέτρα μακριά.

Το 1923 όμως, ένα τμήμα του τμήματος αυτοκινητοδρόμων του Μισισιπί πρότεινε μια αλλαγή: Πώς θα ήταν αν το σχήμα μια πινακίδας μπορούσε να υποδηλώσει το είδος του κινδύνου που βρισκόταν πιο μπροστά;

undefined

Η λογική ήταν απλή: Όσες περισσότερες πλευρές έχει μια πινακίδα, τόσο πιο επικίνδυνο είναι το επερχόμενο τμήμα του δρόμου.

Οι κυκλικές (ο κύκλος θεωρείται ότι έχει άπειρες πλευρές) πινακίδες θα καθόριζαν τα πιο επικίνδυνα σημεία. Οι οκτάγωνες θα συμβόλιζαν τα δεύτερα πιο επικίνδυνα, όπως οι διασταυρώσεις.

Οι ρομβοειδείς πινακίδες θα συμβόλιζαν τα λιγότερο επικίνδυνα και οι ορθογώνιες θα ήταν απλά πληροφοριακές. Ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούμε τις ίδιες παραμέτρους.

 

Viral

Ροή ειδήσεων

Share