Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Το Ελληνικό νησί που προσελκύει χιλιάδες επιστήμονες από όλη την υφήλιο

Τι το κάνει τόσο ξεχωριστό και όλοι θέλουν να το επισκεφτούν;

9 Οκτωβρίου 2020 14:29
Το Ελληνικό νησί που προσελκύει χιλιάδες επιστήμονες από όλη την υφήλιο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Υπάρχει ένα ελληνικό νησί που φαίνεται ότι προσκαλεί την επιστημονική κοινότητα του πλανήτη να το γνωρίσει και να μείνει εκεί και ίσως να μην το περίμενες, αλλά μιλά για αυτό μέχρι και το BBC.

Ο λόγος για το τόσο μεγάλο ενδιαφέρον μελέτης του, είναι τα καιρικά φαινόμενα που εμφανίζει, καθώς μπορεί κανείς να βρει εκεί από τη μια σκόνη από τη Σαχάρα και από την άλλη τέφρα από την Αίτνα.

Τα Αντικύθηρα λοιπόν, είναι το ελληνικό νησί που σύμφωνα με το BBC αποτελεί πόλο έλξης για τους απανταχού επιστήμονες, οι οποίοι με μια μόνο επίσκεψη τους εκεί, μπορούν να λάβουν σημαντικές πληροφορίες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Το μικρό αλλά τόσο σημαντικό αυτό νησί, βρίσκεται μεταξύ της Κρήτης και των Κυθήρων και βρέχεται από τρεις θάλασσες, το Αιγαίο, το Ιόνιο και το Κρητικό πέλαγος. Μιας και βρίσκονται στο μέσο των μαζών αέρα από όλες τις Ηπείρους, έχει μια πολύ σημαντική γεωστρατηγική θέση. Αυτό συνεπάγεται πρακτικά ότι όλες οι αέριες μάζες και των πέντε ηπείρων συναντιούνται πάνω από τον τόπο αυτόν, διατηρώντας τις ιδιότητες της θερμοκρασίας και της υγρασίας από όπου προέρχονται.

Ακόμα, μιας και ο αέρας εκεί δεν έχει ρύπους οι επιστήμονες μπορούν να παρατηρήσουν τον ουρανό πολύ εύκολα και με ακρίβεια.

Π.χ. στις 28 Αυγούστου του 2018, μια ομάδα επιστημόνων κατέγραψε μεγάλη ποσότητα σωματιδίων που είχαν μεταφερθεί από τις πυρκαγιές στον Καναδά, μέσω της ατμόσφαιρας για δυο εβδομάδες πριν φτάσουν στα Αντικύθηρα.

Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά στοιχεία, καθώς μπορούν να δείξουν με ποιον τρόπο διαμορφώνονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα και πως μπορεί να δημιουργηθεί ένα σύστημα πρόβλεψης τους.

Σύμφωνα με τα σχόλια ενός επιστήμονας, τα Αντικύθηρα είναι το ιδανικό εργαστήριο μελέτης της δημιουργίας των σύννεφων και των ομιχλών, καθώς αποτελεί και ένα μεσό κατανόησης της κλιματικής αλλαγής.

Στα Αντικύθηρα κατοικούν μόνιμα μόλις 22 άνθρωποι, οι περισσότεροι είναι άνω των 65 ετών, ενώ οι επιστήμονες έχουν γίνει δεκτοί με χαρά, καθώς φέρνουν μια ανανέωση στον τόπο. Ακόμη δείτε άλλο ένα ελληνικό νησί που μαγεύει διότι δεν έχει καθόλου φασαρία αλλά ούτε και δρόμους με αυτοκίνητα.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share