Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ζορπίδης Travel: Όσο η Αγιά Σοφιά είναι τζαμί, τέλος οι εκδρομές προς Κωνσταντινούπολη

Χίλια μπράβο!

25 Ιουλίου 2020 14:22
Ζορπίδης Travel: Όσο η Αγιά Σοφιά είναι τζαμί, τέλος οι εκδρομές προς Κωνσταντινούπολη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ζορπίδης Travel: Όπως διεμήνυσε ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του γραφείου και πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης, «Αγία και τζαμί δεν γίνεται».

Συγκεκριμένα ο κ. Ζορπίδης είπε: «Από την Μακεδονία υπήρχε πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την Κωνσταντινούπολη. Από μικρό παιδί έμαθα ότι η Αγία Σοφία είναι μουσείο και όχι τζαμί. Ας το δει ο κ. Ερντογάν. Εμείς δεν θα κάνουμε τις εκδρομές μας. Όσο η Αγία Σοφία είναι τζαμί, το έχω αποφασίσει όταν ανοίξουν τα σύνορα, δεν θα κάνω εκδρομές στην Κωνσταντινούπολη.

Ζορπίδης Travel: Τέλος εκδρομές προς Κωνσταντινούπολη

Αυτή την περίοδο έτσι κι αλλιώς λόγω κορωνοϊού δεν γίνονται εκδρομές. Η Αγία Σοφία δεν μπορεί να είναι τζαμί. Αυτό θα κάνω εγώ στη δικιά μου επιχείρηση. Δεν έχω συζητήσει με άλλους συναδέλφους μου. Εγώ δεν μπορώ να γράψω στο πρόγραμμά μου ότι θα πάμε να επισκεφτούμε την Αγία Σοφία ως τζαμί. Αγία και τζαμί δεν γίνεται!»

Επίσης δήλωσε ότι:

Ο κ. Ζορπίδης τόνισε ότι “από την Μακεδονία υπήρχε πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την Κωνσταντινούπολη. Εμείς δεν θα κάνουμε τις εκδρομές μας, αυτό θα κάνω εγώ στη δικιά μου επιχείρηση” ενώ ανέφερε επίσης ότι δεν έχει μιλήσει με άλλους συναδέλφους του για να ξέρει αν θα ακολουθήσουν και άλλοι τη δική του απόφαση.

Οι πρώτες ελληνικές αντιδράσεις κλιμακώνονται και σε τοπικό επίπεδο μετά και την απόφαση τουκ. Ζορπίδη, να μην πραγματοποιούν εκδρομές προς την Κωνσταντινούπολη τα τουριστικά λεωφορεία του δικού του πρακτορείου για όσο χρονικό διάστημα η Αγία Σοφία παραμείνει τζαμί.

ΕΕ για Αγία Σοφία: Ο Ερντογάν «υπονομεύει τις προσπάθειες για διάλογο και συνεργασία»

Η απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τέμενος «δημιουργεί αναμφισβήτητα δυσπιστία, προωθεί νέο διχασμό μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων και υπονομεύει τις προσπάθειες της ΕΕ για διάλογο και συνεργασία», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωπος της ΕΕ.

Παράλληλα, θύμισε ότι στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη 13η Ιουλίου «υπήρξε ευρεία συναίνεση μεταξύ των υπουργών να ζητηθεί από τις τουρκικές αρχές να αναθεωρήσουν την απόφασή τους».

Επιπροσθέτως, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι σύμφωνα με τα συμπεράσματα του τελευταίου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής καλείται «να διερευνήσει νέα μονοπάτια τα οποία θα οδηγήσουν στην αποκλιμάκωση της έντασης, καθώς και να προετοιμάσει «περαιτέρω μέτρα που μπορούν να ληφθούν», προσθέτοντας ότι «αυτή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη».

Επεσήμανε ακόμη την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ζοζέπ Μπορέλ με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την οποία συμφώνησαν ότι «υπάρχει ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης», καθώς και να «συνεργαστούν για την εκεχειρία στη Λιβύη στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου».

Κατέληξε λέγοντας ότι «ο κ. Μπορέλ θα ενημερώσει τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ κατά το Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στα τέλη Αυγούστου στο Βερολίνο, στην ατζέντα του οποίου είναι και η Τουρκία».

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share