Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Χωρίς αυτοκίνητα και πολυκοσμία: Το ελληνικό νησί με τις κρυστάλλινες παραλίες που θα κάνεις μπάνιο μόνος σου

Ονειρεμένος προορισμός!

9 Ιουνίου 2020 15:37
Χωρίς αυτοκίνητα και πολυκοσμία: Το ελληνικό νησί με τις κρυστάλλινες παραλίες που θα κάνεις μπάνιο μόνος σου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μια ολόκληρη ζωή δε φτάνει για να δεις όλα τα κατοικήσιμα νησιά της Ελλάδας. Οι μέρες της άδειας δεν φτάνουν για να πεις ότι κάλυψες έναν σημαντικό αριθμό μέσα στο χρόνο. Γι΄αυτό, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να αποκλείεις νησιά που μοιάζουν μεταξύ τους και να ψάχνεις μαγευτικές παραλίες όπως η μαγευτική λευκή που μοιάζει με κρυμμένο θυσαυρό.

Το «κάθε τόπος έχει τη δική του ομορφιά» έχει μια αλήθεια, αλλά είναι εξίσου αλήθεια ότι αν έχεις πάει σε 4-5 νησιά των Κυκλάδων, δεν θα φύγεις τρελά σοφότερος και γεμάτος εικόνες από τα εναπομείναντα.

Οπότε, αν έπρεπε να διαλέξεις μόνο ένα από τα ερημονήσια για να κάνεις παντελώς μοναχικές διακοπές και να ξεφύγεις κυριολεκτικά από τον τρόπο ζωής που έχεις, θα σου λέγαμε να διαλέξεις την Ερεικούσσα.

Αν δε σου λέει τίποτα το όνομα, μην ανησυχείς, δεν σημαίνει πως δεν πρόσεχες στο μάθημα της γεωγραφίας ή ότι είναι από τις πολύ βασικές γνώσεις. Μόνο κατά τύχη μαθαίνεις γι΄αυτό το νησί, εκτός κι αν έχεις πάει κατά Ιόνια νησιά και κυρίως την Κέρκυρα. Κι εγώ μη σου κάνω τον έξυπνο. Σε ένα κουίζ για τα κατοικήσιμα ελληνικά νησιά την έμαθα. Κάποιοι το έμαθαν πριν 2-3 καλοκαίρια, όταν έκανε εκεί διακοπές ο Αλέξης Τσίπρας.

Η Ερεικούσσα είναι ένα πολύ μικρό νησί. Μόλις 4.5 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με την πλειοψηφία τους να είναι μη κατοικήσιμη και αυτό που χρησιμοποιείται συνήθως, πιο παρθένα. Οι περίπου 500 κάτοικοι της βρίσκονται περιμετρικά του λιμανιού του νησιού, του Πόρτο. Το νησί συνορεύει με την Κέρκυρα και ανήκει στα Διαπόντια Νησιά, όντας το βορειότερο νησί του Ιονίου.

Το όνομα του νησιού προέρχεται από τα ρείκια και είναι από τα πολύ βασικά πράγματα που θα δεις εδώ. Ειδικά προς τις αρχές φθινοπώρου, με το νησί να ντύνεται στα χρώματα του μοβ και του μενεξεδί.

Στα πολύ βασικά είναι και οι δύο παραλίες, του Πόρτο και του Μπραγκίνι. Στο Πόρτο μάλιστα βρίσκεται όλος ο…πολιτισμός, με ταβέρνες, καφέ, φαρμακείο.

Το καλό με την Ερεικούσσα είναι πως δεν χρειάζεσαι αυτοκίνητο. Μπορείς να το πάρεις ποδαράτο σε όλα τα προσβάσιμα μέρη. Άλλωστε, όπου κι αν κατευθυνθείς, θα βρεθείς σε κατάφυτες αμμουδιές, ως επί το πλείστον έρημες. Ζήτημα να βρεις πάνω από ένα-δύο άτομα.

Παρά το ότι μιλάμε για ένα πολύ μικρό νησί, υπάρχουν πράγματα να δεις. Όπως το Πέρα Κάτεργο, το μοναδικό ίχνος πέτρινης αρχιτεκτονικής, ένα μέρος όπου πριν από 100 χρόνια έγινε ένα ναυτικό δυστύχημα και στο μεσοδιάστημα λειτούργησε ως λατομείο. Στα must είναι και η ανάβαση στο Σαντάρδο, ένα μέρος σε υψόμετρο 130 μέτρων, απ΄όπου μπορείς να δεις όλο το νησί και την πρασινάδα του.

Αν λοιπόν το καλοκαίρι σου φέτος θες να συνδυαστεί με το απόλυτο χάσιμο και να αφήσεις πίσω κάθε μορφή πολυτέλειας, δοκίμασε την Ερεικούσσα που μετά την ανακατασκευή του λιμανιού είναι προσβάσιμη με μεγαλύτερη ευκολία. Άλλωστε, το ότι βρίσκεται κοντά στην κοσμοπολίτικη Κέρκυρα σου δίνει και το περιθώριο να πεταχτείς για 2-3 μέρες στη «μαμά» για να έρθεις σε επαφή με κόσμο.

TAGS
 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share