Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Αυτό είναι το σχέδιο για τη «θωράκιση» στα νησιά

Δείτε αναλυτικά!

6 Ιουνίου 2020 11:23
Κορωνοϊός: Αυτό είναι το σχέδιο για τη «θωράκιση» στα νησιά
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Το σχέδιο για την «θωράκιση» στα νησιά, σχετικά με το πώς θα προστατευθούν από τον κορωνοϊό και το πώς θα αντιδράσουν σε πιθανά κρούσματα, αποκαλύπτεται, με την χώρα να ετοιμάζεται για μια τουριστική περίοδο, όπου θα επιτύχει τόσο υγειονομικά όσο και οικονομικά.

Η Κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, επιθυμεί τη διασύνδεση κάθε νησιού με ένα νοσοκομείο με αντίστοιχο σχέδιο διακομιδής ασθενών, μέσω πλωτών, εναέριων ή συνδυασμού μέσων, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε νησιού. Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας προβλέπει και τη δυνατότητα εργαστηριακού ελέγχου στα νησιά, με τους τουρίστες να έρχονται και το αρμόδιο Υπουργείο να έχει χωρίσει την χώρα σε 3 «ζώνες» επικινδυνότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, στα νοσοκομεία των νησιών υπάρχουν διαθέσιμες 440 απλές κλίνες Covid, οι οποίες δύνανται να αυξηθούν και να ξεπεράσουν ακόμη και τις 650. Επιπλέον, σήμερα είναι διαθέσιμες περίπου 20 κλίνες ΜΕΘ-Covid στα νησιά και μπορούν να ξεπεράσουν τις 70, εάν απαιτηθεί. Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας είναι δυναμικός, θα προσαρμόζεται δηλαδή στις ανάγκες που θα προκύψουν και αναλόγως με τον βαθμό διασποράς του Sars-CoV-2 από «εισαγόμενα» κρούσματα.

Η ενίσχυση των νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων με προσωπικό είναι βασικός πυλώνας του σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας. Οπως ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα περασμένη Κυριακή (51/5) ο υπουργός Υγείας, έχουν ήδη τοποθετηθεί 687 υγειονομικοί στα νησιά. Το σύνολο των εγκρίσεων για προσλήψεις στη νησιωτική χώρα ξεπερνούν τις 1.200, συνεπώς δρομολογούνται οι τοποθετήσεις και άλλων εκατοντάδων υπαλλήλων.

Εργαστηριακός έλεγχος

Ο εργαστηριακός έλεγχος στα ίδια τα νησιά όσο το δυνατόν περισσότερων δειγμάτων με υποψία κορωνοϊού αποτελεί, επίσης, μέρος της στρατηγικής για γρήγορο εντοπισμό και απομόνωση των περιστατικών αλλά και άμεση ιχνηλάτηση των επαφών τους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εξετάζεται η εγκατάσταση δύο μεγάλων αναλυτών σε δύο μεγάλα νησιά (Κυκλάδες και Δωδεκάνησα) που θα μπορούν να πραγματοποιούν έως και 500 τεστ την ημέρα. Την ίδια στιγμή, δεκάδες μικροί μοριακοί αναλυτές, με πολύ μικρότερη δυναμικότητα, θα τοποθετηθούν σε διάφορα νησιά. Ορισμένα, μάλιστα, διαθέτουν ήδη αναλυτές. Ενδεικτικά, τέτοια είναι η Μυτιλήνη, η Σάμος, η Χίος, η Κέρκυρα, η Πάρος, η Σύρος κ.ά.

Διαχείριση κρούσματος

Η διαχείριση ενός ύποπτου κρούσματος, θα είναι ενιαία για όλα τα νησιά. Οποιος έχει συμπτώματα θα μεταφέρεται ή θα πηγαίνει μόνος σε κοντινό Κέντρο Υγείας. Θα παραμένει εκεί μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του τεστ, με τον στόχο αυτό να είναι άμεσο. Για αυτό άλλωστε σχεδιάζεται ο μέγιστος δυνατός έλεγχος στα νησιά, ώστε να μη χρειάζεται να μεταφέρονται τα δείγματα στα μεγάλα εργαστήρια αναφοράς της Αθήνας και άλλων περιοχών. Εάν αποδειχθεί ο ασθενής θετικός και δεν απαιτείται νοσηλεία, πρόκειται δηλαδή για ένα περιστατικό με πολύ ήπια συμπτωματολογία και για το οποίο δεν κρίνεται ότι θα επιβαρυνθεί, θα μένει στο ξενοδοχείο «καραντίνας» που θα οριστεί σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού σε κάθε νησί επί 14 ημέρες και μέχρι να αρνητικοποιηθεί. Στις περιπτώσεις που απαιτείται μεταφορά σε νοσοκομείο θα το παραλαμβάνει το ΕΚΑΒ είτε με πλωτό μέσο είτε με εναέριο ή και με συνδυασμό των δύο και θα διακομίζεται σε νοσοκομείο αναφοράς της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Κρήτης ή και σε κλίνες Covid νοσοκομείων άλλων νησιών.

Τα Κέντρα Υγείας όλων των νησιών διαμορφώνουν κατάλληλους χώρους έτσι ώστε να μπορούν να διαχειριστούν περιστατικά, δηλαδή να τα κρατούν απομονωμένα χωρίς να επηρεάζεται η εύρυθμη λειτουργία τους για άλλα περιστατικά.

Σε όσα Κέντρα Υγείας δεν υπάρχουν χώροι που μπορούν να διαμορφωθούν για περιστατικά με Covid-19, δημιουργούνται ειδικά isoboxes, ώστε να απομονώνονται τα κρούσματα.

Διακομιδές

Για τις αεροδιακομιδές, οι ειδικές «κάψουλες» απομόνωσης θα φτάσουν τις 12 συνολικά, σε σχέση με τη μία που είχε στη διάθεσή του το ΕΚΑΒ πριν από την πανδημία. Επιπλέον, οι πλωτές διακομιδές θα πραγματοποιούνται τόσο από το Λιμενικό όσο και από μέσα ιδιωτών, η συμβολή των οποίων αναμένεται σημαντική.

Υπενθυμίζεται ότι κάθε ξενοδοχειακή μονάδα θα έχει υγειονομική επιτήρηση από επαγγελματίες Υγείας που θα εκπαιδευτούν από τον ΕΟΔΥ.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share