Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Αναστέλλονται οι πτήσεις από και προς το Κατάρ μέχρι 15 Ιουνίου

Αυτός είναι ο λόγος

2 Ιουνίου 2020 18:34
Κορωνοϊός: Αναστέλλονται οι πτήσεις από και προς το Κατάρ μέχρι 15 Ιουνίου
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η τελευταία ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ για την πορεία του κορωνοϊού στην χώρα μας προκάλεσε ανησυχία στις αρχές, με τον Νίκο Χαρδαλιά να αποφασίζει την αναστολή των πτήσεων από και προς το Κατάρ μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στη χθεσινή (1/6) πτήση της Qatar Airlines, από την Ντόχα προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», βρέθηκαν 12 θετικά δείγματα κατόπιν της διενέργειας του προβλεπόμενου ελέγχου για τη νόσο Covid-19 που πραγματοποιήθηκε στους 91 επιβαίνοντες από τα υγειονομικά κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Εννέα (9) από τους θετικούς επιβάτες είναι υπήκοοι Πακιστάν, προερχόμενοι από την πόλη Γκουχράτ, με άδεια διαμονής στην Ελλάδα, δύο (2) Έλληνες υπήκοοι προερχόμενοι από την Αυστραλία και ένα (1) άτομο ιαπωνικής υπηκοότητας, μέλος ελληνοϊαπωνικής οικογένειας.

Σύμφωνα με το ισχύον πρωτόκολλο για όσους εισέρχονται στη χώρα αεροπορικώς, όλοι οι επιβάτες είχαν μεταφερθεί μετά τον έλεγχο και μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ σε ξενοδοχεία καραντίνας, όπου και θα παραμείνουν οι μεν θετικοί για 14 ημέρες και οι υπόλοιποι, των οποίων το τεστ ήταν αρνητικό, για 7 ημέρες ως στενές high και low risk επαφές, σύμφωνα και με τις οδηγίες του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Στους αρνητικούς θα επαναληφθεί το τεστ μετά την παρέλευση του 7ημέρου.

Επίσης, ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μετά τα παραπάνω επιδημιολογικά δεδομένα οι πτήσεις από και προς το Κατάρ αναστέλλονται έως και τις 15 Ιουνίου 2020, ενώ 91 άτομα τίθενται σε καραντίνα.

Αντίδραση από Ιταλία και Βρετανία - Θέλουν να στείλουν τουρίστες στην Ελλάδα

Η δημοσιοποίηση της λίστας των 29 χωρών, οι οποίες θα στείλουν για το καλοκαίρι τουρίστες στην Ελλάδα, έφερε την αντίδραση της Ιταλίας και της Βρετανίας, που θέλουν να βρουν τον τρόπο να μας στείλουν επίσης ταξιδιώτες, στο πλαίσιο της άρσης των μέτρων του κορωνοϊού.

Για τη γειτονική χώρα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η Ιταλία ανέβασε τους τόνους. Ο περιφερειάρχης του Βένετο, Λούκα Τζάια, επιμένει ότι έστω και αν γνωρίζει και ισχύει το «ούνα φάτσα, ούνα ράτσα», πολλοί συντοπίτες του δεν θα πάνε πια στην Ελλάδα. Θεωρεί λανθασμένο να μπαίνουν σε καραντίνα (έστω και μόνον για μια εβδομάδα) οι τουρίστες που φτάνουν στα ελληνικά αεροδρόμια από τέσσερις περιοχές του ιταλικού Βορρά.

Ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο προσθέτει ότι «η Ιταλία πιστεύει στο ευρωπαϊκό πνεύμα, αλλά είναι έτοιμη να κλείσει τα σύνορα, σε όποιον δεν την σέβεται».

Στο μεταξύ ο Ντι Μάιο στις 9 Ιουνίου αναμένεται να μεταβεί στην Αθήνα. Νωρίτερα θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του στο Βερολίνο και την Λιουμπλιάνα. «Πιστεύουμε στη συνεργασία αλλά και στην αμοιβαιότητα. Με αυτό το πνεύμα θα πραγματοποιήσω τις τρεις αυτές επισκέψεις. Όταν πάω στην Αθήνα θα έχω μαζί μου όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία για να δείξω ποια είναι η κατάσταση σε όλες τις ιταλικές περιφέρειες», τόνισε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας.

«Οι Ιταλοί αγαπούν την Ελλάδα»

Η Ρώμη ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην Αθήνα, αλλά στο θέμα του τουρισμού έχει και σημαντικά εσωτερικά προβλήματα: από τις 3 Ιουνίου θα επιτρέπεται η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών σε όλη την χώρα. Πολλοί περιφερειάρχες του νότου όμως φοβούνται ότι από τον βορρά μπορεί να αφιχθούν και κάποιοι τουρίστες θετικοί στον ιό. Για το λόγο αυτό ζητούν να υιοθετηθεί ένα «υγειονομικό διαβατήριο». Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε απαντά ωστόσο ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντισυνταγματικό.

Παράλληλα, η Λέγκα βρίσκεται σε διαρκή προεκλογική περίοδο και οι δηλώσεις κατά της Ελλάδας εντάσσονται σε αυτό ακριβώς το πνεύμα. Τα δε Πέντε Αστέρια του Ντι Μάιο προσαρμόζονται, ώστε να μη συνεχίσουν να κατρακυλούν στις δημοσκοπικές έρευνες.

Παρά ταύτα -πέρα από πολιτικές στρατηγικές και σκοπιμότητες- είναι γεγονός ότι πολλοί Ιταλοί θεωρούν την Ελλάδα δεύτερο σπίτι τους, συνώνυμο διακοπών, χαλάρωσης και επιστροφής στις ρίζες. Και ότι θα ήθελαν να την επισκεφθούν αμέσως, χωρίς περιορισμούς.

Ψάχνει τη λύση για τη Βρετανία ο Μπόρις Τζόνσον

Τη λύση, για να έρθουν και Βρετανοί τουρίστες, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε καραντίνα, ψάχνει και ο Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με δημοσιεύματα από την χώρα του.

Από τη Δευτέρα (1/6), οι ταξιδιώτες που φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από αέρος, ξηράς ή θαλάσσης θα πρέπει να παραμένουν απομονωμένοι για 14 ημέρες, σχέδιο που επικρίθηκε από τους επαγγελματίες των αεροπορικών ταξιδιών και του τουρισμού, οι οποίοι προειδοποιούν για εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες για τους τομείς τους, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Όμως εξετάζονται πολλά ενδεχόμενα για τη χαλάρωση αυτού του μέτρου, σύμφωνα με τις εφημερίδες Times, Telegraph και Guardian.

Η κυβέρνηση, η οποία έκανε γνωστό πως θα επανεκτιμά το μέτρο κάθε τρεις εβδομάδες, εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκρίνει τη δημιουργία αερογεφυρών από το τέλος του μήνα, καθώς πλησιάζουν οι θερινές διακοπές, αναφέρουν οι Times.

Οι χώρες με τις οποίες το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να δημιουργήσει αερογέφυρες θα επιλεγούν ανάλογα με την οικονομική σημασία τους για το Ηνωμένο Βασίλειο, με το επίπεδο του κινδύνου μετάδοσης του ιού, με τον αριθμό των επιβατών τους οποίους θα αφορούν και με τα μέτρα που έχουν ληφθεί στα αεροδρόμια, αναφέρει η εφημερίδα.

Οι ταξιδιώτες που φθάνουν από την Ελλάδα, την Αυστραλία και την Πορτογαλία θα μπορούν να αποφύγουν την καραντίνα, σύμφωνα με την Daily Telegraph. Η συντηρητική εφημερίδα αναφέρει πως ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον «προσωπικά ευνοεί» τις αερογέφυρες, μετά τις επικρίσεις στις τάξεις των συντηρητικών και τις προειδοποιήσεις άνω των 200 διευθυντικών στελεχών των αερομεταφορών και του τουρισμού, όπως αυτοί της Ryanair και της IAG, στην οποία ανήκει η British Airways.

Οι ταξιδιώτες που τίθενται σε καραντίνα θα μπορούν ωστόσο να βγαίνουν για να αγοράσουν τρόφιμα ή φάρμακα, να χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς και να αλλάζουν κατάλυμα, αν αυτό είναι απαραίτητο, αναφέρει η Guardian.

Το σχέδιο πρόκειται να παρουσιαστεί σήμερα στους Βρετανούς βουλευτές, οι οποίοι επιστρέφουν στο κοινοβούλιο έπειτα από ένα διάλειμμα.

Η κυβέρνηση τους ζήτησε να επιστρέψουν στο Ουέστμινστερ, θέλοντας να βάλει τέλος στο υβριδικό σύστημα που ισχύει μέχρι τώρα, με ένα μέρος των βουλευτών να έχουν φυσική παρουσία και ένα άλλο να παρακολουθεί τις συζητήσεις μέσω βιντοδιάσκεψης. Η αλλαγή αυτή έχει προκαλέσει τις επικρίσεις κοινοβουλευτικών, οι οποίοι ανησυχούν για τους πιο ευάλωτους μεταξύ τους.

Οι βουλευτές της Βουλής των Κοινοτήτων, όπου ο Μπόρις Τζόνσον διαθέτει ευρεία πλειοψηφία, θα ψηφίσουν σήμερα κυβερνητική πρόταση που βάζει τέλος στη δυνατότητά τους να ψηφίζουν εξ αποστάσεως.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share