Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Το Υπουργείο Τουρισμού «χωρίζει» την Ελλάδα: Οι 3 ζώνες επικινδυνότητας από τον κορωνοϊό - Ποια είναι τα πιο «επικίνδυνα» νησιά (Video)

Μεγάλες αντιδράσεις

29 Μαΐου 2020 08:34
Το Υπουργείο Τουρισμού «χωρίζει» την Ελλάδα: Οι 3 ζώνες επικινδυνότητας από τον κορωνοϊό - Ποια είναι τα πιο «επικίνδυνα» νησιά (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Τρεις είναι οι ζώνες επικινδυνότητας για τον κορωνοϊό στις οποίες χωρίζεται η χώρα. Το σχετικό έγγραφο μάλιστα χαρακτηρίζει πολλά ελληνικά νησιά ως «υψηλού κινδύνου». Επίσης, ανακοινώθηκε οριστικά το σχέδιο στήριξης, που ετοίμαζε για τις αερομεταφορές η Κυβέρνηση, με στόχο να σωθούν οι θέσεις εργασίας και να ενισχυθεί ο τουρισμός μπροστά στην κρίση που έχει φέρει ο κορωνοϊός.

Όπως αναφέρθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, σε έγγραφο του Υπουργείου Τουρισμού χαρακτηρίζονται «χαμηλής επικινδυνότητας» η ηπειρωτική Ελλάδα, η Κρήτη και όσα νησιά απέχουν από την Αθήνα μέχρι δύο ώρες, είτε με πλοίο είτε μέσω πρόσβασης με αυτοκίνητο (π.χ. Εύβοια, νησιά Αργοσαρωνικού).

«Μεσαίας επικινδυνότητας» είναι οι προορισμοί Σαντορίνη, Κάλυμνος, Νάξος, Πάρος, Κως, Ρόδος και Σύρος.

«Υψηλής επικινδυνότητας» είναι όλοι οι υπόλοιποι νησιωτικοί προορισμοί είτε του Αιγαίου είτε του Ιονίου. Να σημειωθεί ότι στους υψηλής επικινδυνότητας προορισμούς περιλαμβάνεται και η Μύκονος.

Όπως τόνισε η δημοσιογράφος Κάτια Μακρή και μόνο η πληροφορία ότι υπάρχει αυτό το έγγραφο προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, ενώ προσπαθούν να επωφεληθούν από τον θόρυβο οι tour operators και να ρίξουν τις… τιμές στα μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας νησιά, με αποτέλεσμα να καταβάλλεται προσπάθεια από το Υπουργείο Τουρισμού να ανακληθεί το έγγραφο.

Crash test όμως θα αποτελέσει η επόμενη εβδομάδα, οπότε αναμένεται να γίνουν 160 πτήσεις προς το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Δείτε το απόσπασμα στο 27:02:

Άρση μέτρων: Αυτά τα αεροδρόμια φέρνουν «κόκκινο συναγερμό» για τον κορωνοϊό

Ο τουρισμός αναμένεται σύντομα να πάρει τη σκυτάλη στην άρση των μέτρων του κορωνοϊού, καθώς στις 15/6 ξεκινούν οι πτήσεις προς Αθήνα, ενώ από 1η Ιουλίου θα αρχίσουν όλες οι πτήσεις από το «Ελευθέριος Βενιζέλος», με ορισμένα αεροδρόμια να προκαλούν «κόκκινο συναγερμό».

Μάλιστα, η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, 22 Μαΐου, την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Τουρισμού και Υγείας, που προβλέπει τα υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να ακολουθήσουν οι ξενοδόχοι, οι τουριστικές επιχειρήσεις και οι ταξιδιώτες.

Όπως έχει γίνει σαφές, οι τουρίστες δεν χρειάζεται να υποβάλλονται σε τεστ κορωνοϊού ή σε καραντίνα. Ωστόσο, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα κάνει διαχωρισμό των χωρών ανάλογα με τα επιδημιολογικά τους χαρακτηριστικά. Σύμμαχος στην προσπάθεια που καταβάλλεται είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), που έδωσε στη δημοσιότητα τα αεροδρόμια υψηλού κινδύνου, που βρίσκονται σε 34 χώρες, όπου ο κορωνοϊός έχει αρκετά μεγάλη μετάδοση.

Η λίστα, που θα τίθεται σε συνεχή αναθεώρηση, θα αποτελεί οδηγό για τις πτήσεις και τον τουρισμό και, όπως τονίζεται, δημιουργήθηκε με βάση τα επιστημονικά δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του ECDC και άλλων ινστιτούτων Υγείας.

Οι χώρες στη «μαύρη λίστα» βάσει του EASA:

  • Βέλγιο
  • Γαλλία
  • Γερμανία
  • Ιταλία
  • Ολλανδία
  • Πολωνία
  • Πορτογαλία
  • Ισπανία
  • Σουηδία
  • Ηνωμένο Βασίλειο

Ποιες είναι οι επικίνδυνες χώρες εκτός Ευρώπης

Οι χώρες που θα στείλουν τουρίστες στην Ελλάδα

Για τη χώρα μας, περίπου 20 χώρες αναμένεται ότι θα μπορέσουν να στείλουν τουρίστες. Σύμφωνα με τον του ΣΚΑΪ, οι πρώτες χώρες που θα στείλουν επισκέπτες στην Ελλάδα είναι οι εξής: Κύπρος, Ισραήλ, Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νορβηγία, Δανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Κροατία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share