Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Ετοιμάζουν τεστ για τους τουρίστες σε 20 νησιά

Σε ποια θα τοποθετηθούν μηχανήματα;

28 Μαΐου 2020 07:56
Κορωνοϊός: Ετοιμάζουν τεστ για τους τουρίστες σε 20 νησιά
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η φετινή περίοδος του καλοκαιριού θα είναι διαφορετική για τα νησιά μας ελέω κορωνοϊού, με τα τεστ να ετοιμάζονται σε 20 εξ αυτών για τους τουρίστες, μέσω ειδικών μηχανημάτων που θα τοποθετηθούν, ώστε να πραγματοποιούνται.

Όπως αναφέρει το «Έθνος» στη διαδικτυακή του έκδοση, οι αρμόδιοι του υπουργείου Yγείας δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε ποιες υγειονομικές μονάδες και σε ποια νησιά θα τοποθετηθούν τα 20 συστήματα στα οποία θα ελέγχονται οι τουρίστες που πιθανώς να εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα αλλά και ο ντόπιος πληθυσμός, ενώ ο Χαράλαμπος Γώγος προειδοποίησε να είμαστε έτοιμοι για τουρίστες με κρούσματα.

Άλλωστε ο φόβος των Aρχών από την πρώτη στιγμή ήταν όταν θα φθάσουν οι ξένοι τουρίστες στη χώρα μας και θα μοιραστούν στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου πώς θα ελέγχονται αν έχουν προσβληθεί ή όχι από τον ιό.

Γι' αυτό και επελέγη η λύση της αγοράς νέων συστημάτων για PCR εξέταση που δείχνει πιθανή ενεργή λοίμωξη από κορωνοϊό. Εξάλλου, η μεταφορά δειγμάτων στις μεγάλες πόλεις θα ήταν μία χρονοβόρος διαδικασία που θα δημιουργούσε πρόβλημα στη διαχείριση των πιθανών κρουσμάτων.

Μέχρι στιγμής, πάντως, βέβαιη ότι θα αποκτήσει το νέο σύστημα για τα τεστ είναι η Πάρος και, πιθανώς, και η Μύκονος λόγω του αναμενόμενου μεγάλου κύματος επισκεπτών, ενώ μέχρι στιγμής οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε άλλες Μονάδες Υγείας.

Ταυτόχρονα, ξεκινά σύντομα η διαδικασία για την αγορά των συστημάτων για την πραγματοποίηση των τεστ, αλλά και η διαπραγμάτευση των τιμών, ενώ θα επιλεγούν μηχανήματα που να μπορούν σχετικά εύκολα να μεταφερθούν στα νησιά.

Άρση μέτρων: Αρχίζουν σήμερα (25/05) τα ταξίδια προς τα νησιά - Καρέ καρέ πως θα γίνεται το ταξίδι

Άρση Μέτρων: Επιστροφή στην κανονικότητα από σήμερα (25/05) και στα ταξίδια με πλοίο προς τα νησιά, με νέους κανόνες, ενώ σήμερα ανοίγουν και τα μαγαζιά εστίασης μετά από σχεδόν 2,5 μήνες!

Η σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού περνάει στην επόμενη φάση με το «άνοιγμα» των νησιών της χώρας.

Από τη Δευτέρα, 25 Μαΐου, θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών προς όλα τα νησιά, μετά την απελευθέρωση των μετακινήσεων προς την Κρήτη που έχει ήδη ξεκινήσει!

Από τον Πειραιά έχουν προγραμματιστεί επτά δρομολόγια πλοίων για τη Δευτέρα και συγκεκριμένα δύο για Κυκλάδες ένα για Χίο - Μυτιλήνη και τέσσερα για Κρήτη.

Από τη Ραφήνα θα αναχωρήσει ένα πλοίο για τις Κυκλάδες.

Από το Λαύριο έχουν προγραμματιστεί τρία δρομολόγια: δύο για Κέα - Κύθνο - Σύρο και ένα για Αγ. Ευστράτιο - Λήμνο - Καβάλα.

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις κρατήσεις

Σε ικανοποιητικά επίπεδα κινούνται οι κρατήσεις στα πλοία, για την πρώτη ημέρα απελευθέρωσης των μετακινήσεων, καθώς πολύ κόσμος με εξοχικές κατοικίες σε αυτά περίμενε τη συγκεκριμένη ημερομηνία, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι των ακτοπλοϊκών εταιρειών, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών, εκφράζουν ωστόσο προβληματισμό εάν η κίνηση θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και τις επόμενες ημέρες.

Έως το πρωί του Σαββάτου οι κρατήσεις για το πλοίο «Blue Star Naxos» έφθασαν τις 600 με 170 οχήματα.

Επίσης για το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διονύσιος Σολωμός» είχαν κοπεί 360 εισιτήρια μέχρι το πρωί του Σαββάτου.

Από το λιμάνι της Ραφήνας για το Super Ferry II η πληρότητα με το νέο πρωτόκολλο επιβατών έφθανε έως σήμερα το πρωί το 90%.

Ποιοι είναι οι νέοι κανόνες

Υπενθυμίζεται ότι νέοι κανόνες ισχύουν για τα ταξίδια με πλοίο λόγω του κορωνοϊού. Κάθε πλοίο ταξιδεύει με πληρότητα στο 50% των επιβατών, εκτός αν πρόκειται για πλοίο με καμπίνες που το ποσοστό αυτό γίνεται 55%.

Επιπλέον, πριν από την επιβίβασή τους, επιβάτες θα θερμομετρούνται, θα συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο, ενώ θα διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου σε όλους τους χώρους κίνησης μέσα στο πλοίο.

Το ερωτηματολόγιο, θα συμπληρώνεται από επιβάτες που πραγματοποιούν ταξίδι διάρκειας μεγαλύτερης των 30 λεπτών.

Τα ερωτηματολόγια αυτά μπορούν να προμηθευτούν είτε στα ταξιδιωτικά πρακτορεία, είτε στις ίδιες τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, είτε μπορούν να τα κατεβάσουν από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και θα παραδίδονται από κατά την επιβίβαση σε μέλη του πληρώματος.

Η επιβίβαση δεν θα επιτρέπεται σε περίπτωση διαπίστωσης επιβατών οι οποίοι, με βάση το ερωτηματολόγιο, είτε παρουσιάζουν συμπτώματα, είτε έχουν εκτεθεί σε ασθενή με COVID-19 τις τελευταίες 14 ημέρες.

Το ερωτηματολόγιο θα τηρείται με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας για δύο μήνες από την ημέρα παραλαβής του.

Επιπλέον θα ισχύουν οι εξής κανόνες:

  • Χρήση κάθε καμπίνας από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια (συγγενείς πρώτου βαθμού), οπότε μπορούν να είναι έως τέσσερα άτομα, ή ΑΜΕΑ με τον συνοδό τους.
  • Χρήση μάσκας (συνίσταται η υφασμάτινη) από επιβάτες και μέλη του πληρώματος.
  • Ειδική διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα (ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω).
  • Εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας και την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου.
  • Καθαριότητα και απολύμανση των πλοίων.
  • Αερισμός και κλιματισμός των πλοίων.
 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share