Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

«Βόμβα»: Χρεοκόπησε μεγάλη αεροπορική εταιρεία

Σοκ στον χώρο των αερομεταφορών

26 Μαΐου 2020 10:43
«Βόμβα»: Χρεοκόπησε μεγάλη αεροπορική εταιρεία
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Χρεοκοπία κήρυξε η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Λατινικής Αμερικής, η Latam Airlines Group, καθώς υπέβαλε αίτηση ένταξης στο Εδάφιο 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα στη Νέα Υόρκη. Ενώ, η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε ότι θα ξαναρχίσει πτήσεις προς 20 τουριστικούς προορισμούς, στους οποίους περιλαμβάνονται και ελληνικά νησιά

Η υπαγωγή στο άρθρο 11 επιτρέπει στη χιλιανή Latam να συνεχίσει τη λειτουργία της, ενώ παράλληλα θα ετοιμάζει σχέδιο πληρωμής των πιστωτών της και αναδιάρθρωση της εταιρείας. Η Latam, μέτοχοι της οποία είναι η οικογένεια Cueto της Χιλής και η Delta Air Lines συνεχίζει να λειτουργεί με μειωμένο πρόγραμμα και έχει υποχρεώσεις δανείου 900 εκατ. δολαρίων, το ποίο έλαβε από τους μετόχους της, μεταξύ των οποίων η οικογένεια Cueto, η οικογένεια Amaro και η Qatar Airways. Η Latam έχει διαθέσιμη ρευστότητα 1,3 δισ. δολ.

Οι θυγατρικές της Latam στη Βραζιλία, την Παραγουάη και την Αργεντινή δεν συμμετέχουν στην αίτηση πτώχευσης, η οποία κατατέθηκε στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο, ο αντίκτυπος θα είναι μεγάλος καθώς η Latam με έδρα το Σαντιάγο τη Χιλής εξυπηρετεί πάνω από 70 εκατ. επιβάτες τον χρόνο με πάνω από 300 αεροσκάφη, ενώ έχει χρέος πάνω από 7 δισ. δολ.

Η εταιρεία έχει ήδη περικόψει τις τελευταίες εβδομάδες πάνω από 1.850 θέσεις εργασίας σε Χιλή, Κολομβία, Εκουαδόρ και Περού από το εργατικό της δυναμικό που ανέρχεται συνολικά σε 40.000 άτομα, ενώ προηγουμένως είχε κόψει ο 95% των δραστηριοτήτων της.

Μέχρι στιγμής, η Latam δεν είχε πρόσβαση σε κρατικά πακέτα διάσωσης που δημιουργήθηκαν για να μειώσουν τις συνέπειες της πανδημίας. Είναι πάντως σε εξέλιξη συνομιλίες με τις κυβερνήσεις της Χιλής, της Βραζιλίας, της Κολομβίας και του Περού για την παροχή επιπλέον χρηματοδότησης, σύμφωνα με την αεροπορική.

Ξεκινάει πτήσεις η ΕasyJet - Η ημερομηνία ορόσημο

Η βρετανική αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους EasyJet ανακοίνωσε ότι ένας μικρός αριθμός πτήσεων θα αρχίσει και πάλι να εκτελείται στις 15 Ιουνίου και ότι επιβάτες και πλήρωμα θα πρέπει να φορούν μάσκες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Με την αεροπορική εταιρεία Air France-KLM να ανακοινώνει χθες ότι διακόπτει οριστικά την εκμετάλλευση των εννέα γιγαντιαίων Airbus 380.

Τα αεροσκάφη της EasyJet έχουν καθηλωθεί στο έδαφος από τα τέλη Μαρτίου όταν ο νέος κορωνοϊός εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη, αλλά η εταιρία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει και πάλι εγχώριες πτήσεις στη Βρετανία και τη Γαλλία από τις 15 Ιουνίου, πριν προσθέσει στη συνέχεια και άλλους προορισμούς.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share