Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τουρισμός: Σε τρεις «ζώνες κινδύνου» θα χωριστούν τα νησιά - Τι προβλέπει το σχέδιο του υπ. Υγείας

Όλες οι λεπτομέρειες

24 Μαΐου 2020 14:40
Τουρισμός: Σε τρεις «ζώνες κινδύνου» θα χωριστούν τα νησιά - Τι προβλέπει το σχέδιο του υπ. Υγείας
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Τον διαχωρισμό των νησιών σε τρεις ζώνες φέρεται να προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την επανέναρξη του τουρισμού με ασφάλεια λόγω του κορωνοϊού. Ενώ, αυτά τα αεροδρόμια φέρνουν «κόκκινο συναγερμό» για τον φονικό ιό.

Ο διαχωρισμός των νησιωτικών προορισμών θα γίνεται με βάση δύο κριτήρια:

  • Την προσβασιμότητα σε δομές Υγείας και κλίνες για τον κορωνοϊό και
  • τη δυνατότητα τεστ για τον SARS-CoV-2 που θα εξασφαλιστεί με την εγκατάσταση δεκάδων μηχανημάτων μοριακού ελέγχου σε επιλεγμένα νησιά.

Σε επίπεδο επικινδυνότητας 3 θα τοποθετούνται νησιά που θεωρούνται «χαμηλού κινδύνου», όπως η Κρήτη που διαθέτει ένα επαρκές σύστημα Υγείας, καθώς και τα νησιά που βρίσκονται σε απόσταση μιάμισης ώρας από τριτοβάθμιες δομές Υγείας, σύμφωνα με δημοσίευμα στον «Ελεύθερο Τύπο».

Σε επίπεδο επικινδυνότητας 2, δηλαδή «μέτριου κινδύνου», θα βρίσκονται τα νησιά που έχουν ανεπτυγμένες κλίνες και δεσμευμένες κλίνες COVID-19.

Σε επίπεδο επικινδυνότητας 1, δηλαδή «υψηλού κινδύνου», θα εντάσσονται όλα τα υπόλοιπα νησιά, ανεξαρτήτως του μεγέθους τους.

Ανάλογος διαχωρισμός σε τρία επίπεδα πραγματοποιείται και όσον αφορά στη δυνατότητα ελέγχου κάθε νησιού.

Ποια νησιά θα τοποθετηθούν σε κάθε ζώνη

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, τα νησιά θα χωριστούν ως εξής:

  • Ζώνη χαμηλού κινδύνου: Κρήτη και νησιά σε απόσταση 1,5 ώρας (οδικώς ή με πλοίο) από μεγάλα νοσοκομεία και νοσοκομεία αναφοράς. Παραδείγματα: Νησιά Αργοσαρωνικού, κοντινές Κυκλάδες (π.χ. Κέα, Ανδρος, Κύθνος), Εύβοια.
  • Ζώνη μέτριου κινδύνου: Νησιά με ανεπτυγμένες κλίνες ή κλίνες COVID-19. Παραδείγματα: Ρόδος, Σαντορίνη, νησιά Βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος) κ.λπ.
  • Ζώνη υψηλού κινδύνου: Όλα τα νησιά χωρίς ανεπτυγμένες κλίνες ή κλίνες COVID-19.

Πέντε «κάψουλες» για αεροδιακομιδές και πλωτό ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Την ίδια στιγμή, ο σχεδιασμός για την επανεκκίνηση του τουρισμού προβλέπεται την ενίσχυση των μέσων διακομιδής από αέρος και θαλάσσης.

Στο τέλος του Μαΐου θα υπάρχουν πέντε «κάψουλες» για αεροδιακομιδές, ενώ στις ελληνικές θάλασσες θα βρίσκεται το καλοκαίρι και το πρώτο πλωτό ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Οι ειδικοί της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων θεωρούν δεδομένο ότι θα εισαχθούν κρούσματα κορωνοϊού, αλλά ευελπιστούν σε μεμονωμένα περιστατικά και σε ελεγχόμενη μετάδοση. Ως κ τούτου, το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας είναι δυναμικό και θα τροποποιείται ανάλογα με τη διασπορά του ιού και τα εισαγόμενα κρούσματα.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι σε νησιά χωρίς ανεπτυγμένες κλίνες, θα τοποθετηθούν μηχανήματα για μοριακό εργαστηριακό έλεγχο, χαμηλής όμως δυναμικότητας, για τα οποία θα οριστούν χειριστές που θα εκπαιδευτούν κατάλληλα. Ταυτόχρονα, σημαντικό ρόλο στην πραγματοποίηση τεστ σε μικρά και απομακρυσμένα νησιά θα διαδραματίσουν οι Πλωτές Ομάδες του ΕΟΔΥ.

Στους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς, θα οριστούν χώροι «καραντίνας», δηλαδή ξενοδοχεία που θα δεσμευτούν έτσι ώστε να είναι δυνατή η απομόνωση ενός ύποπτου περιστατικού μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του τεστ αλλά και η φιλοξενία του σε περίπτωση που είναι θετικό.

Τέλος, για κάθε ξενοδοχειακό κατάλυμα θα οριστεί γιατρός που θα συνδέεται με κάποια δομή Υγείας, ενώ για κάθε κατάλυμα θα υπάρχει και «συντονιστής κρίσης» που θα συνεργάζεται με τον γιατρό.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share