Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Άρση μέτρων: Το πλήρες σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον τουρισμό - Πώς θα γίνονται τα ταξίδια

Τα μέτρα ασφαλείας

13 Μαΐου 2020 15:12
Άρση μέτρων: Το πλήρες σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον τουρισμό - Πώς θα γίνονται τα ταξίδια
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Άρση μέτρων: Το πλήρες σχέδιο της κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον τουρισμό με τις κατευθυντήριες γραμμές της να καλύπτουν τα πάντα. Από την κατάργηση των εσωτερικών περιορισμών στα σύνορα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως τη χρήση εφαρμογών ανίχνευσης κινητών τηλεφώνων.

Η Κομισιόν προτείνει επίσης οι περιορισμοί που υφίστανται στις μη αναγκαίες μετακινήσεις στα 26 κράτη της Ζώνης Σένγκεν να επεκταθούν κατά 30 μέρες έως τις 15 Ιουνίου. Ενώ, ανατροπή είχαμε στο χώρο των αερομεταφορών για τον κορωνοϊό σε σχέση με την χρήση της μάσκας.

«Στόχος μας είναι η δημιουργία ασφαλών συνθηκών σε κάθε τρόπο μεταφοράς, στο μέτρο του δυνατού, τόσο για τα άτομα που ταξιδεύουν όσο και για τους εργαζόμενους στις μεταφορές», δήλωσε η Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ Αντίνα Βαλεάν με γραπτή δήλωση την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Το άνοιγμα των συνόρων

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν, η άρση των περιορισμών εισόδου στα σύνορα με άλλες χώρες της ΕΕ θα πρέπει να γίνει σταδιακά και συντονισμένα.

Οι περιορισμοί που παραμένουν θα πρέπει να είναι αναλογικοί και χωρίς διακρίσεις. Έτσι, για παράδειγμα, μια κυβέρνηση της ΕΕ δεν θα πρέπει να εφαρμόσει μια γενική απαγόρευση εισόδου σε όλους τους κατοίκους οποιουδήποτε άλλου κράτους μέλους, αλλά μπορεί να περιορίσει το άνοιγμα των συνόρων σε άτομα από περιοχές με συγκριτικά ασφαλή επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.

Μέτρα ασφαλείας σε αεροπλάνα, πλοία και τρένα

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Κομισιόν θα πρέπει να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας και οι πρακτικές αποστασιοποίησης μεταξύ επιβατών θα πρέπει να εφαρμόζονται «όπου είναι εφικτό».

Τι θα ισχύει στο εξής:

  • Οι προστατευτικές μάσκες θα πρέπει να φοριούνται από τους ταξιδιώτες σε κόμβους μεταφοράς και οχήματα.
  • Οι εργαζόμενοι στις μεταφορές θα πρέπει να διαθέτουν και να φορούν προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό.
  • Πάγκοι και τραπέζια σε συγκοινωνιακούς κόμβους που ενθαρρύνουν το πλήθος να συγκεντρώνεται θα πρέπει να απομακρύνονται.
  • Εντός των ημερών αναμένεται ένα ακόμα πιο λεπτομερές πρωτόκολλο ασφάλειας που καταρτίζεται από κοινού από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας.

Τι θα γίνει με τα εισιτήρια

Τα ταξιδιωτικά κουπόνια που προσφέρονται από αεροπορικές εταιρείες σε επιβάτες των οποίων οι πτήσεις έχουν ακυρωθεί, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες της Κομισιόν, θα πρέπει να γίνουν πιο ελκυστικά, θα πρέπει για παράδειγμα να έχουν ελάχιστη ισχύ ενός έτους, ή να δίνουν τη δυνατότητας μεταβίβασης σε άλλα άτομα και να υπάρχουν κυβερνητικές εγγυήσεις για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας των εταιρειών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν απέρριψε το αίτημα περίπου των μισών κυβερνήσεων της ΕΕ να ενισχύσουν τη ρευστότητα των αεροπορικών εταιρειών, μειώνοντας την υποχρέωσή τους να πληρώνουν επιστροφές για ακυρωμένες πτήσεις. Αντίθετα, υποστηρίζεται σταθερά από νόμο της ΕΕ του 2004 που απαιτεί από τις αεροπορικές εταιρείες να επιστρέψουν εισιτήρια για ακυρωμένες πτήσεις εντός επτά ημερών, εκτός εάν οι επηρεαζόμενοι επιβάτες επιλέξουν άλλη λύση όπως κουπόνια.

Τα κινητά θα εντοπίζουν πιθανά κρούσματα

Με την προοπτική εγκατάστασης εφαρμογών σε εκατομμύρια smartphones στην Ευρώπη οι οποίες θα εντοπίζουν άτομα που ενδέχεται να έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό, οι κυβερνήσεις της ΕΕ πρέπει να διασφαλίσουν ότι τέτοιες τεχνολογίες είναι διαλειτουργικές. Οι πρακτικές πρέπει να δοκιμάζονται και να παρακολουθούνται, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Κομισιόν.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share