Τρίτη, 14 Μαΐου 2024

Έσκασε είδηση "βόμβα" για την Alitalia

Τι συμβαίνει με την αεροπορική εταιρεία;

29 Απριλίου 2020 15:25
Έσκασε είδηση
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στο πλαίσιο των οικονομικών μέτρων, λόγω της πανδημίας, η Ιταλική κυβέρνηση, ανακοίνωσε, ότι αναμένει να εθνικοποιήσει την αεροπορική εταιρεία Alitalia.

Συγκεκριμένα, το υπουργικό συμβούλιο "προβλέπει τη σύσταση μιας νέας εταιρείας, η οποία θα ελέγχεται πλήρως από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, ή η οποία θα ελέγχεται από μια εταιρία με ακόμη και έμμεση, πλειοψηφική δημόσια συμμετοχή", διευκρινίζεται σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε.

Η αεροπορική εταιρεία είναι αφερέγγυα από το 2017, καταγράφοντας ζημιές για πάνω από 15 χρόνια, ενώ όλες οι προσπάθειες εύρεσης αγοραστή απέτυχαν.

Η Alitalia, που πρωτο-πέταξε το 1947, ήταν η πρώτη που σταμάτησε όλες τις πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού, στην αρχή της πανδημίας. Η εταιρεία αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα εδώ και χρόνια, αφού έχει αλλάξει πολλά χέρια, ενώ δεν έχει γλιτώσει από μαύρες τρύπες στα ταμεία και χρεοκοπίες. Επίσης, έχει μπει πολλές φορές στο “στόχαστρο” μεγάλων αεροπορικών εταιρειών για εξαγορά.

Λίγα λόγια για την Alitalia

Η Alitalia είναι ο εθνικός αερομεταφορέας της Ιταλίας. Τα κεντρικά της γραφεία βρίσκονται στη Ρώμη και εκτελεί πτήσεις τόσο στο εσωτερικό της Ιταλίας, όσο και στο εξωτερικό. Η κύρια βάση της είναι το Διεθνές Αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης, ενώ μικρότερη βάση της είναι το Διεθνές Αεροδρόμιο Μαλπένσα, στο Μιλάνο. Το όνομά της προέρχεται από την έκφραση "Ali d' Italia", που σημαίνει "Φτερά της Ιταλίας".

Η Alitalia ιδρύθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 1946 με όνομα Aerolinee Italiane Internazionali (Διεθνείς Ιταλικές Αερογραμμές), έμεινε όμως γνωστή ως Alitalia. Ξεκίνησε τις δραστηριότητές της στις 5 Μαΐου 1947, χρονιά κατά την οποία μετέφερε 10.000 επιβάτες. Η πρώτη πτήση της, έγινε με αεροσκάφος Fiat G-12 Alcione, μεταξύ Τορίνο και Ρώμης. Η πρώτη πτήση εξωτερικού έγινε ένα χρόνο αργότερα, μεταξύ Μιλάνου και πόλεων της Νότιας Αμερικής. Στις 31 Οκτωβρίου 1957 η Alitalia συγχωνεύθηκε με την Linee Aeree Italiane (Ιταλικές Αερογραμμές) και μετονομάσθηκε σε Alitalia Linee Aeree Italiane.

Μέχρι την δεκαετία του 1990, η ΑΖ μετέφερε ήδη 25 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Το 1997 ίδρυσε την θυγατρική της Alitalia Express, ενώ το 2001 έγινε ιδρυτικό μέλος της αεροπορικής συμμαχίας SkyTeam. Το Νοέμβριο του 2003 η εταιρεία ανακοίνωσε την απόλυση 2700 εργαζομένων μέσα στα επόμενα τρία χρόνια για να προετοιμαστεί η εταιρεία για συγχώνευση με την Air France και KLM. Τον Απρίλιο του 2004 η εταιρεία απέκτησε την πτωχευμένη εταιρεία Gandalf Airlines, ώστε να αποκτήσει επιπλέον δικαιώματα προσγείωσης/απογείωσης κυρίως στο αεροδρόμιο του Μιλάνου και του Παρισιού.

Τον Σεπτέμβριο του 2004, η εταιρεία βρέθηκε σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση και οι διοίκηση αποφάσισε την απόλυση 5000 εργαζομένων και την απόσχιση των εταιρειών σε δύο καινούριες, μία που θα ασχολείται με το πτητικό έργο και μία που θα ασχολείται με την επίγεια εξυπηρέτηση. Επιπλέον, αποφασίστηκε να μην προχωρήσει η συγχώνευση με την Air France, ενώ συνεχίστηκαν οι συζητήσεις με τα εργατικά σωματεία για μειώσεις μισθών και περαιτέρω απολύσεις, ώστε να αποφευχθεί η πτώχευση και πιθανή διάλυση της εταιρείας.

TAGS
 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share